Rozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkou

Autor: Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
2. 4. 2024
0 komentářů
Rozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkou
Příspěvek stavebníka

Od koupě a budování patrového domu ve svahu ho okolí zrazovalo. Marek se do pozemku ale zamiloval. Snad ho učarovala krajina povodí řeky Ohře, možná dobrá cena pozemku. Tak jako tak postavil dům o zastavěné ploše 125 m2, až na pár činností, svépomocí. U kterých stavebních prací si zanadával, nebo proč si ponechal pramen vyvěrající pod základy domu, se rozpovídal v našem rozhovoru.

Stavební příběh Marka můžete sledovat u nás na webu již nějakou dobu. V rozhovoru najdete odkazy na stavebníkovi jednotlivé články, za které mu moc děkujeme.

Představte prosím svůj dům.

Náš dům stojí ve svahu na pozemku o rozloze 1212 m2. Kvůli nerovnému terénu pozemek nikdo nechtěl, my jsme se do něj ovšem zamilovali na první pohled.  Byl to hned první pozemek, který jsem navštívil. Pod námi se již nedá stavět, teče zde totiž řeka. Pozemek leží blízko ochranného pásma povodí Ohře, zástavba u nás končí.

Patrový dům je jednou stěnou zakousnutý do svahu, hned za domem je skála. Stropy jsme zvolili z keramických panelů. Budeme zateplovat 20 šedým polystyrenem. O vytápění se postará tepelné čerpadlo vzduch voda.

Rozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkouRozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkou
Reklama

Od koupě pozemku nás všichni zrazovali.

Rodina, a hlavně soused nás od stavby domu ve svahu odrazovali. Moje vize ale byla jasná, dost jsem si za ní stál. Pozemek byl navíc za dobrou cenu.

Na domě máme rovnou střechu. Střecha byla jedna z mála etap, na kterou jsme přizvali řemeslníky. Měl jsem pak obavy, aby do ní neteklo, na podzim se uvnitř domu totiž objevila voda. Bylo to ale způsobeno tím, že se folie dělala na jaře a voda z polystyrenbetonu se ještě neodpařila a zůstala tam nějaká ta vlhkost. Asi si našla cestu ven parozábranou dovnitř. Nyní už je klid - střecha děravá není.

Za cenu bytu jsme si zvládli postavit dům.

Přemýšleli jsme, zda jít do domu nebo do bytu. Zjistili jsme, že byty jsou hodně drahé. A že za tyto peníze zvládneme postavit dům sami. Žena navíc žila ve vícegeneračním domě, a tak bylo rozhodnuto.

Následně se rozjelo klasické kolečko, našli jsme pozemek, kamarád nám pomohl s projektem. Dopředu jsme si napsali o vyjádření ČEZu, vodáren atd., abychom měli jistotu, že dostaneme vodu a elektriku. V tuto chvíli si myslím, že je v naší obci již stavební uzávěra. Byli jsme jedni z posledních, kdo zde stihl postavit dům.

Na stavebním úřadě to šlo rychle.

S tvorbou projektu to bylo na delší dobu, asi půl roku, protože náš projektant měl zdravotní problémy. Samotná administrativa, jako schvalování a vyjadřovačky byly během 14 dní vyřízené. Na stavebním úřadě jsme narazili na fajn pána, celý proces proběhl hladce a během 2,5 měsíců jsme dostali stavební povolení. Byli jsme rádi. Většinu stavebního materiálu jsme stihli nakoupit ještě před velkým zdražováním.

Reklama
Rozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkouRozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkou

Co šlo, jsem zkusil zvládnout sám. S řemeslníky nemám nejlepší zkušenosti.

Na domě jsem svépomocí dělal prakticky všechno, kromě vylití základové desky, střechy a oken. S elektřinou mi pomáhal táta, je elektrikář. Odpady i topení jsem si dělal sám.

Jsem vystudovaný strojař, ke stavebnictví jsem se dostal jako slepý k houslím, ale už v oboru celkem dlouhou dobu pracuji. Od přírody nemám levé ruce a leccos jsem nastudoval. Trvalo to tedy dost času, probdělých nocí a porovnávání všemožných metod a technologií. Co šlo jsem zkusil zvládnout sám. S řemeslníky nemám nejlepší zkušenosti.

Kde jste čerpal informace?

Koukal jsem na Svépomocí.cz, četl jsem články stavebníků. Také jsem čerpal z portálu TZB-info. Informace hledal na webových stránkách výrobců i zahraničních serverech. Inspiroval jsem se třeba i z Pinterestu. Řídil jsem se heslem, že dobrá příprava je polovina úspěchu!

Reklama

Výzva pro mě byla stavba opěrné zdi.

Říkal jsem si, že nic horšího už nepřijde, ale vždycky se něco našlo. Velká výzva pro mě byla stavba opěrné zdi, která je součást obvodového zdiva. Tím, že je postavena ze 400 mm ztraceného bednění, to bylo fyzicky náročné. A nyní mě čeká zasypávání této zdi, má tam přijít 140 tun materiálu, to je masakr.

Rozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkouRozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkou

Každá činnost, kterou se člověk naučí, ho posune dál.

Také jsem se zapotil u nahazování stropů. Na druhou stranu se nové činnosti naučím, sice si u toho člověk zanadává, ale je to obrovská škola. Člověka to posune dál. Až mi potom někdo bude argumentovat, že to takhle nejde a jak to má být nebo nemá, tak já už budu mít tu svou zkušenost. A tu mi nikdo nevezme.

Bavily mě ty činnosti, které odsýpaly. Takže hrubá stavba byla super a také pokládání stropů. Motal jsem se kolem techniky, jeřábu a tak. Jede jeden panel za druhým. Montování trubek na armaturu, vnitřní rozvody atd. to byly příjemné práce.

Nejdůležitější je, si vše dopředu detailně naplánovat.

Je potřeba mít hodně informací a umět se rozhodnout. Člověk musí mít jasnou představu o tom, co chce. Je jedno, jestli stavíte svépomocí nebo ne. Než člověk začne stavět a než si odsouhlasí projekt, je lepší o něm delší dobu přemýšlet a zvažovat různé možnosti, co by měla v době mít, co ne atd.

Ve chvíli, kdy už stavíte a nemám to rozmyšlené, je pak problematické věci dodělávat a měnit. Doporučuji si vše detailně naplánovat.

Na stavbě pracuji o víkendech a o dovolených.

Spočítáno, kolik jsme činnostmi svépomocí ušetřili nemám. Na druhou stranu zlaté stavařské pravidlo říkalo, co práce, to materiál. Švagrovi spočítali bungalov na klíč na 10 milionů a tím, že my jsme atypický projekt, dokáži si představit, že by náš dům byl ještě o dost dražší. Určitě jsme ušetřili 3-4 miliony korun. Na stavbě pracuji víkendy a dovolené.

Jsem pyšný na to, že jsme to takto sami všechno zvládli. Žena zajišťovala podporu v podobě tekutin a jídla, ale byla především mou velkou psychickou podporou. Nechtěl jsem ji do těžkých prací zapojovat.

Šel byste do stavby svépomocí znovu?

Těžko říct. Na jednu stranu je to fajn, že si to uděláte po svém, ale z časových důvodů bych třeba těch prací zaplatil víc.

Stavba domu není procházka růžovým sadem.

Někdy mají lidé zkreslenou představu o tom, jak stavba domu půjde a kolik bude stát. Budoucí stavebníci by se měli obrnit trpělivostí a být trochu psychicky odolní. Většinou totiž vyskáče mnoho kostlivců a problémů, které je potřeba řešit.

Stavba může trvat déle, než předpokládáte, také finanční náročnost může být nakonec větší. Je důležité, si vše dobře naplánovat, včetně finanční rezervy. Trh stavebního materiálu se dost hýbe. Rozhodně to není to procházka růžovým sadem.

Rozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkouRozhovor s Markem: Pozemek byl láska na první pohled, jeho svažitost pro mě nebyla překážkou

Díky studánce pod schody máme zásobu vody.

Zvláštností našeho domu je, že stojí na místě, kde vyvěrá pramen. Všichni se divili, že ho tam chceme nechat. Celé podloží domu je vydrénované a vytažené odpadní trubkou před dům. Pod schody máme sběrnou šachtu, kde se pramen sbíhá z několika pramínků a podbíhá pod domem ven, takže máme dobrou zásobu vody, kolem 7-8 kubíků denně. Funguje to parádně již 3 roky.

Také plánujeme využít prostor pod schody. Budeme mít schodiště s podestou a tu bych rád udělal vyklápěcí a pod ní připravil jednak revizní šachtu k prameni a také velký prostor na skladování věcí.

V plánu je rovněž vegetační střecha. Tu budeme realizovat jednak z praktického hlediska, abychom zamezili přehřívání domu, ale také z estetického důvodu, abychom sousedovi zpříjemnili výhled z okna.

Nejprve se ale musíme nastěhovat, což snad bude přelomem jara a léta. Žena již objednává nábytek, i když ho zatím nemáme kam dát. 😊

Tipy pro stavebníky: přebruste základovou desku

Stavebník Marek se ochotně podělil také o nějaké tipy, které mohou pomoci při stavbě.

Hydroizolace základů se často dělá tak, že se jen deska napenetruje a rovnou se nalepí asfaltové pásy. Mně se však osvědčilo také z práce, že se povrch trochu přebrousí a deska se zbaví cementového mléka, které funguje jako separační vrstva a pak se pásy odlepují. Doporučuji si na den půjčit brusku a povrch desky přebrousit.

Při drenážích se mi hodně osvědčili 6metrové drenážní tyče, které se nekroutí a nerolují se. Moc dobře se s nimi pracuje. Kupuji jen drenážky s perforací 230 stupňů má to pevné dno a voda pěkně odtéká, protože není děrovaná v celém obvodu.

Děkujeme Markovi za rozhovor, přejeme brzské stěhování a ať se manželův v novém domě dobře bydlí!

Máte postaveno? Udělejte s námi rozhovor o své stavbě, kontaktujte nás na emailu Tereza@svepomoci.cz!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama