Stavba ve svahu, část V. - hrubá stavba

Autor: Máří & Máří (9 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
24. 11. 2021
3 komentáře
Stavba ve svahu, část V. - hrubá stavba
Příspěvek stavebníka

Březen, za kamna vlezem...nene, na desku vlezem..!

Koncem března, když už bylo docela rozumně a teploty byly aspoň kolem 8°C, jsem se vrhnul do izolace desky. Navařil jsem jen pruhy pod obvod a protože máme střední riziko Rn, dával jsem dvě vrstvy s přehybem na základ. Když to zhodnotím zpětně, určitě bych udělal jednu věc lépe - přebrousil bych beton a odstranil z něj cementové mléko...i přes důkladnou penetraci a natavení to mělo tendenci se odtrhávat od podkladu i s šlupičkou cementového mléka.

S izolací opěrné zdi to bylo trochu o nervy, ale zvládlo se to. Srovnal jsem pruty, izolaci na to natloukl, stáhnul až dolů a navařil. Na každý prut pak přišla ještě sólo záplata a spešl polymerní tekutá izolace, aby se nepřenášela vlhkost spodní stavby do zdiva. Zatím to funguje bezvadně.

Stavba ve svahu, část V. - hrubá stavbaStavba ve svahu, část V. - hrubá stavbaStavba ve svahu, část V. - hrubá stavba
Reklama

Založení první řady

Tak v téhle fázi jsem myslel, že mě trefí...zakládal jsem sám, půjčil si laser, udělal kromě opěry celý obvod a druhý den při přeměřování zjistil, že laser hlásí nesmysly a jiné hodnoty nejspíš z důvodu, že měl skoro vybité baterie a v kufru nebyla nabíječka.. nicméně jak na konci uvidíte, dopadlo to dobře... :-)

První řada ztraceného bednění byla masakr, nešlo to standardně podsypat, usadit, doladit.. ).musel jsem nasadit kostku na výztuž, uložit a vyklínkovat do roviny, aby to ladilo i broušenými tvárnicemi.

Stavba ve svahu, část V. - hrubá stavba

Přízemí

...šlo zdít parádně do doby než jsem musel na lešení.. :-D auto mi hodilo matroš rukou až na plac a do 150 cm to svištělo, pak jsem si ještě 2x plivnul pod nohy a dobrý, ale od 2 m výš už jsem musel házet cihly na pojízdné lešení, které jsem si z palet vyrobil.

Největší peklo byla opěra, kde jsem se musel kostkami čtyřicítky ztracáku trefovat na výztuž a dávat to do výšky..samozřejmě to se muselo vždy po metru zabetonovat (C20/25).. no u dvou betonáži se stalo, že kostka rupla a beton šel ven, ale naštěstí se to vždy stihlo "nějak" podchytit. Další věc byla výztuž opěry - standardně bych měl u roxorů 16 mm dělat 90 cm přesahy. Což ale nešlo, protože bych měl buď brutální spotřebu oceli a hlavně bych ani nedosáhl nahoru, abych přetáhl kostky přes výztuž.. takže statik povolil, abych udělal přesahy 15 cm a výztuž svařil. A protože je tam 180 prutů, bylo to práce jak na kostele.

Místo klasických překladů jsme dali všude ocelové profily IPE, které jsem byl schopen usadit sám a pro lepší kotvení oken jsem mezi ně dal Ytong, pak přijdou ještě zepředu a zespodu obložit XPSkem.

A protože to chceme trochu venkovský, sehnali jsme staré trámy, předem jsem připravil kapsy a ještě před pokládkou stropu jsem uložil trámy.. sám.. nechtějte vědět jak :-D:-D.. samozřejmě jsou obroušené a natřené proti dřevokaznému hmyzu, podložené na obou stranách prkýnkem kvůli dilataci.

Po komplet obvodu jsem vyzdil vnitřní nosné zdivo, nasázel navrch izolaci a hurá na stropy!

Reklama
Stavba ve svahu, část V. - hrubá stavbaStavba ve svahu, část V. - hrubá stavba

Stropy - přízemí

Dostat k pozemku správnou velikost a nosnost jeřábu a kamion s keramickými panely.. noooo, byla to výzva..

Majitel firmy SSAD p. Jiránek přijel, zaměřil, zavolali jsme si termín, sladili dopravu a už to lítalo. Přijela mrcha s nosností 55tun, přivezli pražce, aby se u nás v kopci zapatkoval a za 4 hodiny bylo 18 panelů a jedno HEB240 na pozici.. děkuji touto cestou ještě taťkovi za pomoc, a to i za pomoc při vázání armokošů do věnce!

Věnec jsem nejprve zabednil 15mm OSB na turbošrouby - nejlepší je opatrně vrtat s příklepem do spojů mezi zámky cihel, kde je nejvíc masa, vrták č.5, drží to jak čert. Do desek jsem vždy navrtal 2 malé vruty, desku posadíl na ně, zakously se do izolačního pasu a krásně to drželo fazonu, takže se dalo dělat i jednomužně. A shora jsem do panelů po 50cm navrtal další turba a 2mm drátem jsem přitáhl bednění ještě ke šroubům. Je to jednostranné bednění a to je vždy o strach.. svázat koše, svařit s HEBkem, podložit a pak už jen pumpa, 7,5m³ betonu, zalít věnec a spáry mezi panely a hotovo!!

Reklama

Patro

Na patro jsem si vzal týden dovču, podařilo se nám rukou dostat palety nahoru, tak jsem založil první řadu a za týden měl patro hotové..postup stejný jako na přízemí jen s tím rozdílem, že opěra už nahoru nepokračuje.. o to rychlejší to bylo. Kraje překladu jsem prolil betonem, nad to ještě jedna řada a... stropy sem!

Stavba ve svahu, část V. - hrubá stavbaStavba ve svahu, část V. - hrubá stavbaStavba ve svahu, část V. - hrubá stavba

Stropy - patro

...zde byla jedna odchylka narozdíl od přízemí. Jako první jsme uložili HEB280, do kterého se panely jen "strčily" výztuží, ale panely v ní nesedí a jsou podstojkované a až zalitím s věncem se z toho stane jednolitý strop se skrytým průvlakem. Opět díky taťkovi za pomoc!

Věnec a konec :-)

Poslední věc byla věnec... menší, jednodušší, rychleji hotový. Stejně bedněný jako v přízemí, stejně vázaný, teď jsem akorát přihodil plachty jako ochranu proti nižším teplotám. Věnec byl zalit 15.11.

Závěrem

...bych chtěl říct, že rok to byl náročný, nataháno mám asi 140 tun, a i přesto, že jsem chtěl být hotový dříve, jsem rád, že jsem to dal. Přece jen to stavěly po drtivou většinu času jen moje dvě ruce, takže snad bude tenhle příspěvek alespoň malou vzpruhou a inspiraci pro ostatní stavitele svépomocníky. Nechť se Vám všem daří a jde dílo pěkně od ruky!

Stavba ve svahu, část V. - hrubá stavba

Náklady

Název položkyCena
Ostatní náklady a drobný material
40 000 Kč
Beton
51 000 Kč
Betonpumpa
40 000 Kč
Jeřáb
38 000 Kč
Stropy vc. dopravy
412 000 Kč
Ocel (pruty, profily)
115 000 Kč
Materiál zdivo, zakládací malta, lepidlo, izolace
300 000 Kč
Celkem996 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Máří & Máří
Máří & Máří (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama