Stavba ve svahu, část III. - projekt, úřady, kopání základů

Autor: Máří & Máří (9 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
1. 9. 2020
4 komentáře
Stavba ve svahu, část III. - projekt, úřady, kopání základů
Příspěvek stavebníka
Kamarádi stavebníci, sice to krapet trvalo, ale i my se dočkali. Ale vezměme to postupně.

I am back!

Naposledy jsem psal, že řešíme vyjadřovačky. Musím říct, že takhle hladký průběh jsem už dlouho nezažil. Faktem je, že každý ouřad má své podmínky, ale v podstatě kromě životního prostředí byla všechna vyjádření zpátky do 3 týdnů.  Akorát teta z životního byla trochu namachrovaná a trochu nám to natahovala, ale ve finále pořád pohoda. S projektantem to bylo už horší. Stále vyzdvihuji jeho projektantský um, ale ty termíny..  to by jeden vykvetl.

Ve finále jsem projekt ještě asi 2x vracel k opravě, protože tam byly nějaké překlepy, a nebylo zapracováno to, co jsem požadoval. Když byl projekt kompletní, dal jsem všechny dokumenty do jednoho paklu a vzal je na stavební úřad. Konzultace proběhla na jedničku, pan si ještě vyžádal prohlášení od obce ke sjezdu na komunikaci a k uložení sítí.. to bylo do pár dní hotové..  No a už to frčelo.  Takže od podání to trvalo cca. 3 týdny vč. dovolené našeho pana úředníka,  který vydal povolení ohlášky stavby na jednom papíru vč. územního souhlasu k vodovodní přípojce. Asi patříme mezi tu šťastnou menšinu :).

Na pozemku máme parádní pramen s vydatnosti 1dcl/sec, ale je to pod domem, tak tomu musel odpovídat i statický posudek. Pramen jsem celý vydrenážoval a vytáhl ho dál od domu.

Stavba ve svahu, část III. - projekt, úřady, kopání základů

No a protože je pozemek ve svahu, další epizoda byla BAGR. Oslovili jsme asi 4 bagráky a odvahu měl jen rodinný známý našich přátel.  A dobře jsme udělali.  Čekal jsem, že se s tím bude prát,  ale za den udělal takové práce, že jsem jen zíral. Teď je tam lochna, jako blázen a na druhé straně pozemku máme malé Alpy.. :)

Reklama
Stavba ve svahu, část III. - projekt, úřady, kopání základů

Jelikož jsme řešili, zda si pronajímat minibagr, řešit kauce, dopravy, nebo obsluhu, rozhodli jsme se koupit vlastní minibagr. Ve finále tyhle stroje na ceně moc neztrácejí, takže potenciální prodělek bude násobně nižší než utracené peníze za půjčování atd. Takže vodu, odpady, drenáže, terasy, jezírko, dešťovku a mnoho dalšího uděláme naším strojem :).

Stavba ve svahu, část III. - projekt, úřady, kopání základů
Reklama

V mezičase jsem dům rozebral na prvočísla,  vytvořil detailní rozpočet, harmonogram a teď už jen řeším poptávky a připravuji se na stavbu, abychom aspoň do zimy měli hotové přízemí.  Samozřejmě jsme udělali plno jiné práce - schůdky dole na pozemku, zaseli a zasadili jsme zeleninu, usadil jsem elektro rozvaděč, atd... :) 

Přeji vám, ať se dílo daří!

Náklady

Název položkyCena
Křovinořez
2 500 Kč
Pruchodky pod základy
750 Kč
Razítka na úřadech
4 000 Kč
Bagr
130 000 Kč
Štěrk
300 Kč
Panely
400 Kč
Geotextilie 600g role 140m²
2 100 Kč
KGEM trubky a tvarovky
6 100 Kč
2. část projektu
40 000 Kč
Celkem186 150 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Máří & Máří
Máří & Máří (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama