Honba za průkazem energetické náročnosti budov

Autor: Zdenda (4 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
8. 3. 2024
0 komentářů
Honba za průkazem energetické náročnosti budov
Příspěvek stavebníka
Zatím největším zádrhelem na naší stavbě bylo vyřízení průkazu energetické náročnosti. Ačkoliv se zdála situace bezvýchodná, dopadla pro nás nejlépe jak jen mohla.

Když došlo v rámci projektové dokumentace na výpočet PENB, nabídla nám paní projektantka vyhotovení u pána, se kterým spolupracuje. Po nějaké době se nám ozvala, že štítek bohužel nevychází a pan inženýr nám navrhl 16 solárních panelů.

Několik informací o našem domečku

Myslím si, že je náš dům projektován ke světovým stranám velice dobře, jeho tvar je taktéž jednoduchý, bez zbytečných výklenků. Paní projektantka nás ujistila, že ohledně zateplení navrhuje domy na hranici pasivu. K vytápění budeme využívat jako hlavní zdroj tepelné čerpadlo vzduch-voda a jako vedlejší krbovou vložku bez výměníku. Při výběru čerpadla nás pán ujišťoval, že je to prémiová řada, tudíž je tiché, ale velmi účinné. Rekuperaci neplánujeme.

Odmítání jakéhokoliv jiného řešení

S návrhem šestnácti solárních panelů jsme nesouhlasili. Fotovoltaiku zatím vůbec nechceme, navíc pokud by byla nutná k výpočtu PENB, nemohli bychom na ni čerpat dotace. Snažili jsme se tedy s panem inženýrem domluvit a společně nalézt vhodnější řešení.

Bohužel se s námi vůbec nechtěl bavit, trval na tom, že k tepelnému čerpadlu je třeba fotovoltaika a k plynovému kotli rekuperace. Nakonec nám navrhl pouze vyměnit tepelné čerpadlo za kamna na pelety.

Reklama

Snaha nalézt řešení s energetickými specialisty

Paní projektantka na nás tlačila, jelikož chtěla pokračovat, ale my jsme se s takovým řešením nechtěli smířit. Obeslali jsme tedy několik energetických specialistů a žádali je o radu. Bohužel nikdo neměl v danou chvíli volnou kapacitu, přesto nám dali několik tipů:

  • vybrat tepelné čerpadlo s vyšším topným faktorem COP

  • zlepšit tepelnou izolaci domu

  • využít nucené větrání - centrální systém s jednou jednotkou

  • nucené větrání - využití cca 2-3 decentrálních jednotek (např. obývací pokoj a ložnice)

Pokud nejste s nějakým výsledkem spokojení, nebojte se oslovit i někoho jiného. Víc hlav, víc ví a navíc ne každý dělá svoji práci zodpovědně.

Změna parametrů tepelného čerpadla

Byly to celkem nervy, ale nakonec se jeden ze specialistů ozval, ať mu výpočet pošleme a on se na něj nezávazně podívá. Do chvíle nám psal zpět. Pan inženýr ve výpočtu vůbec nezohlednil COP našeho tepelného čerpadla a ponechal parametry, které mu nabízel program. Nakonec jsme tedy v projektu nemuseli vůbec nic měnit a energetický štítek máme. Sice těsně, ale máme. Takových zbytečných starostí...

Reklama

Náklady

Název položkyCena
PENB
3 000 Kč
Celkem3 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama