Domeček? Tak určitě!

Autor: Stavebnice (1 příspěvek)
27. 1. 2024
2 komentáře
Domeček? Tak určitě!
Příspěvek stavebníka
Jsem umanutá holka, která od malička chtěla vlastní dům. Rozhodnutí jestli opravím starou barabiznu nebo postavím novostavbu jsem nechala osudu. Jasně určenou jsem měla lokalitu - místo kde jsem vyrostla, kde žije moje rodina a kde mám spoustu báječných přátel - Moravský kras.

Holka z vesnice ve městě?

Vesnický způsob života a příroda je to, co mi ve městě chybí nejvíce. Ano zkoušela jsem to jako mladý člověk při studiu, ale brzy jsem zase utekla zpátky domů.

Nyní také bydlím v bytě, tentokáte už raději v menším městě, ale jen do té doby, než bude můj pravý domov alespoň částečně obyvatelný. Byt je docela velký, sama pro sebe mám 50 m2. Jedná se o novou moderní zástavbu, ale rámus od věčně se hádajících sousedů slyším dokola a dokola. V létě, když si sednu se sklenkou vína na balkon... Nevím kam s očima. Zavřu je a představuji si les, ptáky a šumění stromů!

Pracuji v Brně. Ráda si zajdu do kina, divadla nebo na koncert. Tohle všechno ale stále budu mít v dojezdové vzdálenosti a ráno se budu probouzet u lesa s výhledem na hopsající králíky a srnky.

Od pondělí do pátku nosím lodičky, ale v sobotu ráno navlíknu modráky a jde se s chutí na to!

Jsem starousedlík :)

Původní záměr mladé dívky, která má spoustu koníčků byl skromnější. Koupit menší chatu nebo chalupu někde v okolí mého dosavadního bydliště, maximálně 500 m2 zahrada. Místo pro mě, mého psa a auto.

Rozjela se tedy pátrací akce a já zjistila, že vše co je aktuálně na prodej, je drahé, velké, v dezolátním stavu nebo moc "daleko". Pro představu... pohybovala jsem se v rozmezí asi 4 okolních vesnic a to byl sakra malý rybníček.

Po několikaměsíčním hledání mě osvítila myšlenka. Projít územní plány obce a zjistit, kde bych mohla malou chaloupku postavit. V té době se např. dřevostavba na klíč 3kk dala pořídit už od 1 mil.

Bylo mi už celkem jedno, jestli budu mít číslo popisné nebo evidenční. Brala jsem to z gruntu. V katastru si zjistila komu parcely patří a jelikož místní znám, vyrazila jsem do ulic. Všechno bylo marné. Už tehdy nastávala doba, kdy lidé brali pozemky jako investici. Asi dvěma pánům v důchodu se zželelo mladé dívky a začali semnou o prodeji jednat. Oba už jsou ale v Pánu a ani jeden ze záměrů nevyšel. Dalšími pokusy jsem jen ztratila mnoho času.

Jedním z míst, kde jsem si přála postavit malou chatu, byla zahrada mojí tety. Když viděla jak dlouho něco hledám, nabídla mi zahradu u lesa, kde má malé políčko. Ať zkusím zjistit, zda bych ji mohla využít. V té době jsem měla přítele, který mi pomohl zjistit co bylo třeba - vyjádření k sítím, přístupovou cestu, hasiče, policii, atd.. Vždy jsme ale přišli na stavební a úřednice požadovala další a další podklady a nakonec vyjádření správy Moravského krasu.

Malá rada pro všechny - nechejte si všechna vyjádření a požadavky písemně podložit, potvrdit, podepsat! Nám se to tehdy nevyplatilo, když jsme narazili na nezkušenou úřednici, která nezahrnula parcelu do požadavků na územní řízení které se konalo jednou za 4 roky. Vlastně úplně popřela, že s námi již necelý rok jedná a co za nesmysly po nás požadovala. Zkusila bych to znovu - byl to přeci jen pozemek "zadarmo", ale tehdy se všelicos změnilo a správa Moravského krasu nám již nechtěla povolit výjímku na 25 m od hranice pozemků lesů ČR.

Tohle byla ta chvíle, kdy jsem si řekla, že si postavím nový dům a porazím byrokracii!

I teď se sama pozastavuju nad tím, jak moc jsem tehdy byla vázaná na jedno místo. A překvapivě stále jsem. Možná se mi divíte, ale není nic hezčího, než když vstoupíte do lokálu místní hospody a víte, že ať si sednete k jakémukoli stolu - jste vítáni.

Je jedno, jestli tam sedí staří štamgasti, hasiči, fotbalisti a nebo babinec! Na Tři krále Vám po vratech nekreslí cizí lidé, ale děti kamarádů. Máme tu tradiční plesy, zabijačky, masopusty, vatry, hody, zábavy a mě baví, že mohu být toho všeho plnohodnotnou součástí.

A pamatujte! I z "naplaveniny" může jednou být starousedlík! Stačí milovat místo, kde žijete a občas pro něj něco udělat!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Stavebnice
Stavebnice (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací