Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného

Autor: Tereza Malinová (redakce) (24 příspěvků)
21. 1. 2024
1 komentář
Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného
Redakční článek

Petr postavil patrový dům téměř celý svépomocí za 2,5 roku. Kromě krovu, betonování podlah, pokládky dlažby v přízemí a fasády dělal vše sám. Trávil dlouhé týdny sádrovými omítkami. Sestavil si ale i vlastní tepelné čerpadlo. Přesto stavbu domu svépomocí nepovažuje za nic zvláštního, čím by se chlubil.

Petr zmapoval své stavební úsilí hojným počtem článků na Svépomocí.cz a vy si tak můžete projít proces jeho stavby a inspirovat se.

Prioritou byla garáž s dílnou

Chtěl jsem postavit normální dům. Mé jediné přání bylo, abych měl garáž, respektive dílnu, kde bych měl prostor na svou práci. Dům stojí na půdorysu 15,5 x 8 metrů, podlahová plocha je kolem 200 m2. Stavěl jsem z broušených cihel Porotherm 30 cm a dům jsem zateplil 200 mm polystyrenem. Střecha je zateplená klasicky vatou.

O topení se stará tepelné čerpadlo země voda a podlahové topení v celém domě. Na střeše máme ještě 10 kW fotovoltaiku.

Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného
Reklama

Parcelu jsem objevil náhodou na internetu

S přítelkyní oba pocházíme z rodinných domů, takže stavět dům bylo logické vyústění. Parcelu jsem náhodou objevil na internetu, zavolal jsem na obec a se starostkou jsme se domluvili na prodeji. Pracuji kousek ve vedlejší obci.

Začali jsme stavět 2020, tedy v době Covidu. Člověk v té době ani nevěděl, jestli budou otevřené stavebniny. Následně se začalo zdražovat i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Dodělat dům jsme stihli tak tak.

Inspiraci pro projekt domu jsem nacházel na Svépomocí.cz

Projekt jsem tvořil asi půl roku. Inspiraci jsem hledal víceméně na Svépomocí.cz. Ukládal jsem si ty projekty, které se mi líbily a z nich jsem pak vycházel. Svou představu jsem zadal projektantce a čtvrtý návrh následně odsouhlasil. Stavební povolení proběhlo v pořádku. Jen jsme čekali na vyjádření jednoho úředníka, ale po několika telefonních urgencích se mi od něj podařilo papíry vymámit.

Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného
Reklama

Chytrou domácnost u nás nenajdete

Dělal jsem svépomocí vše kromě krovů, betonových podlah a pokládky dlažby ve spodním patře. Také jsem měl v plánu udělat sám fasádu, ale z časových důvodů jsem nakonec sáhnul po firmě.

Živím se jako elektrikář a k technickým věcem mám blízko. V domě ale žádné speciality nemáme. Nejsem úplným zastáncem sofistikovaných řešení. Vím z vlastní zkušenosti, že se tyto věci mohou pokazit, takže chytrá domácnost nebyla v plánu a ani nám nechybí.

Rozhodl jsem se, že si vyrobím tepelné čerpadlo

Jak jsem říkal, mám rád technické věci a také jsem chtěl ušetřit nějaké náklady, a tak jsem se rozhodl, že si sám vyrobím tepelné čerpadlo. Už jsem tepelka opravoval, a tak vím, že to není složitý stroj. Navíc mám známého chlaďaře, který mi pomohl čerpadlo svařit a dodal mi chladivo a plyn. Já jsem si nakoupil komponenty spolu jsme to dali dohromady. V té době stála tepelná čerpadla kolem 200 až 300 tisíc korun, dnes už šly ceny dolů a je otázkou, zda bych se do toho pustil znovu, úspora tam už nyní není tak velká.

Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného
Reklama

Sádrové omítky mi trvaly dlouho, ale dost jsem ušetřil

Dělal jsem sám i vnitřní omítky, koupil jsem paletu sádrové omítky a začal. Firma by to měla za 2 dny a já to dělal pomalu ¾ roku. Stálo mě to ohromného času. Ušetřil jsem ale dost peněz. Přemýšlím, zda bych do toho šel znovu, možná bych volil jádrovou omítku a štuky.

Vychytávka v podobě shozu na prádlo

Taková vychytávka v našem domě je shoz na prádlo. Byla to sice operace na víc, ale mělo to smysl. Prádlo letí přímo do technické místnosti do skříně nad pračku. Se shozem jsem počítal již při budování stropů. Udělal jsem průlez skrz celý dům, který má uzavíratelné přepážky až na půdu. Vede tudy topení, fotovoltaika, rekuperace atd.

Nejdůležitější je se ze stavby nezbláznit a dobře plánovat

Nejdůležitější je při stavbě svépomocí se z toho nezbláznit. Je to hrozně času, zvlášť když už má člověk děti, což naštěstí nebyl v té době náš případ. Důležité je řešit věci dostatečně dopředu a mít vše dobře rozplánované. Dnes si najdete vše podstatné na internetu, je to jednoduché. Veškeré nářadí na stavbu jsem si musel koupit. První stavbou byla stavební buňka z Polska – obyčejná garáž, mám ji do teď.  Ve výsledku mě bavilo stavět celý dům.

Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného

Divil jsem se, kolik si řemeslníci berou za práci

Máte spočítáno, kolik jste ušetřil stavbou svépomocí? Nepočítal jsem to, ale platil jsem jen za materiál. Určitě jsme ušetřili minimálně milion. Když jsem pak platil za fasádu firmě, divil jsem se, jaká je cena samotné práce řemeslníků.

Je něco, co byste dnes udělal jinak?

Možná bych dům zúžil a garáž, resp. dílnu bych zakopal do země. Samozřejmě to by byly další náklady na výkopové práce. Víceméně jsme ale s přítelkyní takhle spokojeni.

Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného

Postavit svépomocí dům není nic speciálního

Mně náš dům přijde obyčejný. Fakt, že jsem ho stavěl sám, mi nepřijde jako něco světoborného. I můj otec stavěl sám dům.  Dnes můžeme často vídat spíše koordinování stavby než stavění svépomocí v pravém slova smyslu. Lidé něco málo na stavbě udělají, ale většinu svěří firmám. To dříve v 80. nebo 90. letech se stavělo opravdu svépomocí. Jsem ale rád, že jsme dům postavili svépomocí a že se v něm dá bydlet.

Šel byste do stavby domu svépomocí znovu?

Určitě. Stavěl jsem 2,5 roku, to není tak hrozné. Ještě máme před sebou samozřejmě nějaké dodělávky, jako úprava zahrady, zahradní domeček pro děti nebo dodělání koupelny v patře.

Rozhovor se stavebníkem Petrem: postavit dům svépomocí není nic světoborného

Co byste vzkázal lidem, kteří stojí teprve na začátku stavby?

Nebát se toho a připravit se. Projít si články lidí, kteří mají zkušenosti. Nastudovat technické dokumenty a stavební postupy. A zvládnout to skloubit s rodinou.

V článcích se snažím být věcný a inspirovat

Můj web je primárně o elektronice. Sám vidím, jaké to je, když hledám informace na webu a pomůže mi pak nějaký článek. Snažím se, aby také někdo jiný mohl najít potřebné informace v mých článcích. Chci psát věcně a dát lidem inspiraci. To je také důvod, proč jsem psal příspěvky na web Svépomocí.cz.

Děkujeme Petrovi za rozhovor, za všechny jeho články, čas a zkušenosti, které do nich vložil.

Pokud máte zájem udělat s námi rozhovor o své stavbě, kontaktujte nás na emailu Tereza@svepomoci.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama