Zateplení domu a fasáda

Autor: Peťan (79 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
7. 12. 2022
2 komentáře
Zateplení domu a fasáda
Příspěvek stavebníka

Od začátku plánuji dům zateplit polystyrenem. Dům je pro zateplení od začátku projektován. Jsem jeden z těch, kteří spíše věří konstrukci – slabší nosná stěna a silnější vrstva zateplení. Nebude se tedy jednat o 44ku cihlu, kterou bych chtěl kvůli špatnému vyzdění srovnat pětkou polystyrenem a tím si posunout rosný bod na rozhraní cihla – izolant a pak brečet, že vlhnou zdi. Více o rosném bodu ve zdivu např. v článku zde. Tímto způsobem se zlepší tepelná izolace problémových detailů jako jsou překlady, věnec atd.

Po dokončení hrubé stavby a při pracích uvnitř domu jsem začínal přemýšlet nad zateplením. V roce 2021 bohužel prudce stoupaly ceny snad všeho. A zrovna polystyrenu přímo raketovým tempem. Bohužel rok předem objednat polystyren nebylo možné, protože by nebylo kde ho uskladnit. K tomu ještě pytle s lepidlem a další materiál (perlinka, hmoždinky, finální omítka, …). Dům prostě není nafukovací a není možné si ho celý zaplnit materiálem, takže jsem s objednávkou materiálu vyčkával až bude možné to někde uskladnit.

Dům mám v plánu zateplit polystyrenem o tloušťce 20 cm. Bude tedy o 5 cm přesahovat 15cm tepelnou izolaci soklu. Jako vrchní vrstva bude silikonová omítka nějaké světlé barvy. Na vážkách jsem byl akorát u rozhodování, jestli použít bílý, nebo šedý, grafitový izolant, který by měl mít o 20 % lepší izolační vlastnosti. Bylo by tak možné použít menší tloušťku, nebo při stejné tloušťce mít lepší izolační vlastnosti. Rozhodl jsem se nakonec pro šedý polystyren. Jeho cena není zas o tolik vyšší a cena polystyrenu ve výsledku není dominantní položka při zateplení. Je potřeba pracovat ve stínu, nebo v chladnějším počasí, protože šedý polystyren se na slunci více zahřívá a má mnohem vyšší roztažnost než polystyren bílý. Dále je nutné zvolit lepidlo/pěnu která je určena pro práci s grafitovým polystyrenem – grafit ho dělá jakoby „mastnější“ a tím pádem by obyčejné lepidlo nemuselo mít dobrou přilnavost.

Samozřejmostí jsou vhodné hmoždinky a víčka pro zavíčkování děr po hmoždinkách. Při celkové ceně za zateplení asi nemá moc smysl přemýšlet o nezapuštěné montáži hmoždinek. Je to sice levnější a jednodušší, ale ve výsledku se hmoždinky mohou prokreslovat na fasádě a způsobovat úniky tepla. Někde jsem četl, že nezapuštěná montáž hmoždinek s kovovým trnem může snížit účinnost zateplení až o 5 %.

Když se blížil konec roku 2021 a na dohled bylo další novoroční zdražování, rozhodl jsem se zateplovací systém objednat. Uvnitř domu jsem pokračoval s montáží sádrokartonů v podkroví a do částečně hotových místností by se balíky vešly. V listopadu jsem tedy ve stavebninách materiál objednal – takhle to byl cca půl rok před plánovanou realizací.

Povrch domu má nějakých 250 m2. Objednal jsem tedy 250 balíků šedého polystyrenu tloušťky 20 cm. Příslušné množství perlinky, lepidla, lepící pěnu, hmoždinky a víčka. U počtu materiálu jsem vycházel z katalogových a doporučených hodnot. Takže jsem pro začátek objednal 80 pytlů lepidla a 1500 hmoždinek a víček (tedy 6 hmoždinek na m2 zateplení). Realizace byla tou dobou (listopad) ještě vyloženě ve hvězdách, takže další věci jsem nesháněl a v podstatě jsem vyčkával na realizaci, kdy bych další věci doobjednal. Původně jsem chtěl dům zateplovat sám, takže jsem pro začátek ani nepočítal s finální omítkou – natáhl bych fasádu do vrstvy lepidla s perlinkou, napenetroval a … a to je prozatím vše.

Zateplení domu a fasáda

ALE během ledna jsem našel partu chlapů, kteří fasády dělají, mají už nějaké ty fasády za sebou a hlavně mají i výhledově čas a je s nimi dobrá domluva. Během montáže fasády si budu dělat jiné věci uvnitř domu. I za ne úplně nízkou cenu realizace (když si člověk běžně vše dělá sám, tak je jakákoliv cena vysoká 🙂 ) jsem se nakonec rozhodl práci svěřit do rukou „odborníků“. Poradil jsem se s nimi, domluvili jsme se co ještě přiobjednat a s čím jsou zvyklí pracovat. Jednalo se hlavně o zakládací profily, různé rožky, APU lišty apod.

Celé se to nakonec nějak překulilo a chlapi měli čas už za týden od prvotní domluvy. Musel jsem si tedy pospíšit a rychle sehnat materiál. Projel jsem internet, odkud bych profily a lišty objednal. Hned ze začátku jsem vyřadil obligátní DEK. Je sice pěkné, že mají e-shop milionem položek, ale často je většina „pouze na poptávku“ a hlavně neskutečně předražená. Navíc reakce na poptávku často přijde až za týden, nebo 14 dní. A nemám čas, ani chuť se s někým handrkovat o ceně, kterou můžu jinde dostat „v základu“. Jenom takový příklad – v DEKu je hliníkový zakládací profil 203 mm za 553 Kč (únor 2022; už se započítanou 25% „slevou“). V Zofi.cz ten samý profil za 350 Kč (bez slevy). Škoda, že HlídačShopu.cz nehlídá i DEK. Myslím že by bylo zajímavé vidět, jak jsou ty jejich slevy reálné. Na druhou stranu, chápu že když u nich uděláte měsíčně útratu aspoň za půl milionu, dokáží dát solidní ceny. Sám jsem u nich kupoval dost věcí, kvůli kterým bych musel nakupovat na více místech. Ale zdražení v roce 2021 jsou ceny vyloženě přemrštěné. Jen jsem si chtěl trošku postěžovat 🙂

Rozhodl jsem se tedy pro Zofi fasády. Hlavně i z důvodu, že na jejich YouTube kanále je spousta zajímavých informací, které jsou k dispozici zdarma. Tak jsem jim chtěl aspoň tímhle způsobem trochu poděkovat. Navíc při komunikaci byla slečna/paní od nich velice příjemná a zásilku jsem měl druhý, nebo třetí den na stavbě.

Celkem jsem na fasádu objednal tento materiál:

  • Polystyren EPS 70F 200 mm (šedý)

  • Pěna lepící na polystyren pistolová 44U a PCI

  • Hmoždinka talířová LTX 10×260

  • Zátka polystyrenová 70mm šedá

  • Perlinka Vertex R 117

  • Lepidlo PCI Z301 DUO

  • Hliníková zakládací lišta 203 mm (tloušťka 1 mm)

  • Natloukací hmoždinka 8*60 na montáž zakládací lišty

  • Spojka soklových lišt (na zakládací lištu)

  • Okapní lišta pro zakládací lištu

  • Začišťovací okenní profil s perlinkou (APU lišta)

  • Rohový plastový profil s perlinkou (rožek)

  • Penetrace Weber pod omítku

  • Pastovitá silikonová omítka Weber.pas Aquabalance, hrubost 1,5 mm

Kvůli/díky rychlosti fasádníků jsem ještě narychlo sháněl lešení. Chlapi mají samozřejmě své, ale ušetřit nějakou tu „kačku“ se hodí. Naštěstí kámoš nedaleko tou dobou staví dům a lešení na stavbu si koupil a nabídl mi ho z zapůjčení. Den před příjezdem fasádníků jsem do večera převážel a skládal lešení do garáže, aby bylo možné druhý den začít.

Reklama

Den D nastal. Ráno jsem dorazil na stavbu a narychlo dodělával ještě kabely ke světlům na domě. Na domě bude více světel ovládaných zároveň. Kabel tedy vede z domu pouze jeden a k dalším světlům bude rozdělen v jednom světle a veden pod fasádou. Vykutal jsem tedy do cihel drážky a kabel rozvedl tam, kam bylo potřeba.

Dále už byla práce na fasádnících. Ti dorazili ve smluvený čas a začali montovat lešení. Sám sem se jim do práce nepletl, ale případně jsem se jim snažil být při ruce. Připravoval jsem materiál apod.

První prací bylo přidělání startovací lišty nad sokl, tu si chlapi vyrovnali a připevnili pomocí natloukacích hmoždinek. Lišty se spojují plastovými dilatačními spojkami. Dále oblepili okna a dveře páskou a zakončovacími lištami. Dále už přišla řada na polystyren.

Reklama

olystyren lepili pomocí lepidla PCI Z301 DUO a lepící pěny od 44U. Vždy rámeček pěny po obvodu a tři „buchty“ lepidla do plochy izolantu. Práce jim tímto způsobem šla celkem rychle. Samozřejmě v plochách to nebyl problém. Ale dořezy okolo oken, krajů a pod střechou nějaký čas spotřebovaly. Kolem otvorů je potřeba dělat z polystyrenu tzv. hokejky, aby fasáda v těchto exponovaných místech nepraskala. Mezi deskami je potřeba mít co nejmenší mezery, případně je vypěnit pěnou, aby nevznikaly tepelné mosty. Zateplení jedné delší strany s plochou asi 80 m2 trvala asi 6 hodin. Za pár dní (když nepočítám přestávky) byl dům komplet v polystyrenu. Protože venku byly ještě teploty okolo 10 °C (fasáda se prováděla cca v březnu), nebylo potřeba šedý polystyren zakrývat. I v případě že svítilo slunce, nedocházelo k takovému zahřívání, aby se polystyren nějak významným způsobem kroutil.

Po dokončení polystyrenu přišlo na řadu natažení do lepidla s armovací tkaninou. Nejprve se do lepidla usadily rohy a APU lišty okolo oken a dveří. Následovalo natažení vrstvou lepidla a vložení perlinky a zapracování tak, aby síťovina nevystupovala na povrch.

Perlinka se musí překládat několik centimetrů přes sebe, aby nedocházelo k vytváření prasklin. Dále se rohy okolo otvorů vyztužují diagonální výztuží, perlinka na ploše se navazuje na perlinku z rohů a APU lišt…Natažení domu do lepidla zabralo cca 4 dny. Bylo potřeba během toho manipulovat s lešením, protože nebylo okolo celého domu. Dům najednou získal jednolitou barvu a takový jakoby finální vzhled. Po napenetrování (penetrace zamezuje sání vody lepidlem) by mohla takováto fasáda několik let bez problémů fungovat. Ale když už bylo lešení okolo domu, udělala se rovnou finální fasáda.

Reklama
Zateplení domu a fasádaZateplení domu a fasáda

Na domě jsme si vymysleli několik pruhů, aby dům nebyl jednolitá bílá „kostka“. Ale na druhou stranu, nechtěl jsem žádné vícebarevné úlety, nebo desítky proužků, které je komplikované vyrobit.

Dům bude bílý (nejsvětlejší šedá) s několika světle šedými pruhy. Kvůli použití izolantu (polystyrenu) se navíc nedoporučuje používat barvy, které příliš pohlcují světlo a tím plochu fasády zahřívají. Tmavá fasáda se více zahřívá a může docházet k degradaci, nebo praskání finální vrstvy. Ve vzornících se tento parametr, koeficient odrazivosti světla označuje jako „HBW“ – označuje kolik světla/energie fasáda pohltí. Jasné bílá by tedy teoreticky měla mít hodnotu téměř 100, úplná černá by měla mít hodnotu blízkou nule. Doporučuje se používat barvy s HBW > 25, případně provést větší tloušťku výztužné vrstvy.

Objednal jsem tedy podle spočítané plochy venkovní pastovitou omítku Weber.pas Aquabalance zrnitosti 1,5 mm. Je to běžná zrnitost, se kterou není problém při objednání a se kterou fasádníci běžně dělají, takže pak nebrblají, že se jim s tím špatně dělá. Samozřejmostí je ještě příslušná penetrace, která je probarvená podobně jako fasáda.

Další krok byl zase na fasádnících… Jeden den vymezili lepící páskou tmavší pruhy a ty rovnou natáhli do finální fasády. Druhý den zamaskovaly pruhy a natáhli do finálky zbytek. Docela pěkně to přibývalo. Okolo domu tedy bylo dost bílo a i fasádnící vypadali, že se budou mýt několik dní…

Zateplení domu a fasádaZateplení domu a fasáda

Každopádně fasáda je tímto hotová. Jediná zbývající část je úzký pruh marmolitu na soklu, který už si natáhnu sám. Celkem práce trvala několik málo dní – cca dva týdny. Ale protože všichni řemeslníci pracují způsobem, že navštíví jednu stavbu, pak si dají měsíc jinde, pak zase přijdou na dva dny, tak se celá akce táhla snad 3 měsíce. Osobně na tohle nemám moc nervy – zlatě si vše udělat sám…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama