Tepelné čerpadlo - dá se i to zvládnout svépomocí?

Autor: Peťan (79 příspěvků)
3. 4. 2023
2 komentáře
Tepelné čerpadlo - dá se i to zvládnout svépomocí?
Příspěvek stavebníka

V dnešní době je tepelné čerpadlo bezesporu běžný zdroj vytápění. Zejména v novostavbách, které mají tepelné ztráty nízké, není potřeba vytápět 25 kW kotlem na uhlí, ale i malé tepelko zajistí tepelnou pohodu v podstatě za pár korun. Pro uživatele je pak i výhoda snadného ovládání - zmáčknu "čudlík" a topí to.

Před stavbou domu jsem i já rozhodoval, čím budu v budoucnu topit. A protože dřevo vlastní nemám a ani jsem se tím nechtěl nějak zabývat, padlo rozhodnutí na tepelné čerpadlo. A protože stavím dům svépomocí a elektrika mě docela zajímá, rozhodl jsem se svépomocí si postavit i tepelné čerpadlo. Na jednu stranu jako hlavní topení domu (takže trochu risk), na druhou stranu i ze zvědavosti, jestli jsem vůbec schopný vyrobit funkční kus.

Po několika letech plánování a po několika měsících stavby se mi konečně podařilo tepelné čerpadlo spustit a ... no a od té doby topíme :).

Reklama

Já vím, není to stavba jako taková. Ale ve výsledku to k tomu bydlení taky patří. Je to spíše takové zpestření od všech těch cihel a hydroizolací.

Pokud by to někoho zajímalo z technické stránky, může kouknout na článek na mém webu https://www.mylms.cz/stavba-tepelneho-cerpadla/ a shlédnout video, kde se stavbou tepelka zabývám. Tak se dozvíte i informace o přibližné ceně a účinnosti atd.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama