Jak na daň z nemovitosti v roce 2024

Autor: Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
18. 1. 2024
0 komentářů
Redakční článek

Pokud jste v minulém roce nabyli nové nemovitosti nebo pozemky, měli byste zbystřit! V lednu vás totiž čeká povinnost podat přiznání k dani z nemovitosti. V rozhovoru s Ondřejem Preussem z webu DostupyAdvokat.cz jsme probrali nejen to, jak podat daňové přiznání, jakým způsobem lze daň uhradit, ale také to, jak je to s platbou daně z nemovitosti ve stádiu stavby a po její kolaudaci.

Daň z nemovitosti tvoří daň z pozemku a daň ze stavby

Hned na začátku je dobré vědět, že daň z nemovitosti jsou dvě do sebe vložené daně. Jedná se o daň z pozemku a daň ze stavby.

Kdo podává daňové přiznání k dani z nemovitých věcí

Povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí má každý, kdo se stane novým vlastníkem nemovitosti, buď pozemku nebo stavby k 1. lednu kalendářního roku. Stejně tak, pokud jsme nemovitost prodali, je nutné informovat příslušný finanční úřad o tom, že již nejsme vlastníky dané nemovitosti. Termín na podání daňového přiznání je do konce ledna kalendářního roku.

Více vlastníků – mohou platit zvlášť, ale také dohromady

Manželé podávají jedno daňové přiznání dohromady. V případě, že má nemovitost více spoluvlastníků, může jeden z nich podat a uhradit daň za celou nemovitost a následně se vypořádat s ostatními spoluvlastníky. Anebo mohou spoluvlastníci podat daňové přiznání jen za svůj podíl.

Reklama

Daň za nezkolaudovaný dům – rozhoduje, zda ho užíváte

Jak je to ale s platbou daně v případě nezkolaudovaného domu? Zde je určujícím momentem užívání stavby nebo její dokončení, tedy kolaudace. V momentě, kdy v domě začneme bydlet, nebo jej zkolaudujeme, platíme již daň z nemovitosti. Pokud dům stavíme a není užíván, platíme daň z pozemku.

Podejte daň z nemovitosti online

Daň z nemovitosti můžete podat pohodlně přes webový formulář. V tomto ohledu můžeme doporučit webový portál mojedaně.cz, kde ji krok za krokem pomocí průvodce vyplníte.

Zde zjistíte také výši poplatku. Částka do 5 000 Kč musí být uhrazena do konce května.  Pokud je vyšší než 5 000 Kč, lze její platbu rozložit a zaplatit do konce listopadu.

Konečnou výměru daně dostanete od státu, a to buď do emailu nebo do datové schránky. Od minulého roku je generována také platba pomocí QR kódu. Daňové přiznání lze také podat poštou, v tištěné podobě na podatelně finančního úřadu, nebo zaslat datovou zprávou.

Potřebné podklady pro vyplnění formuláře zjistíte v katastru nemovitostí, ze stavební dokumentace nebo na stavebním úřadě v místě, kde se daná nemovitost či pozemek nalézá.

Pokud potřebujete pomoci s tvorbou přiznání k dani z nemovitosti, nebo chcete vyřešit jiný právní problém, můžete si domluvit konzultaci na webu DostupyAdvokat.cz.

Přejeme vám úspěšné podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací