Dům v Toulavě - financování stavby

Autor: Baru a Roman (10 příspěvků)
Kategorie: Financování
3. 1. 2024
0 komentářů
Dům v Toulavě - financování stavby
Příspěvek stavebníka

Čti, pokud tě zajímá financování stavby hypotékou, proč využít finančního poradce nebo jak evidovat náklady během stavby.

ROZPOČET

Rozpočet pro stavbu jsme si postavili sami na základě odhadu stavebního materiálu, který bude potřeba na náš projekt. Udělali jsme si více verzí a to optimistickou - ve které je vše co bychom u domu chtěli (bazén, chodníčky, závlaha..) a krizovou - kde máme pouze nutné výdaje k dokončení stavby pro kolaudaci.

Při tvorbě rozpočtu jsme brali v úvahu, které části stavby budeme schopni provést sami a na které budeme potřebovat pomoc odborníků. Kromě odhadu nákladů jsme se pustili taky do odhadu příjmů, které k nám přijdou v následujících letech abychom věděli s čím můžeme počítat.

FINANČNÍ PORADCE

Jakmile jsme měli představu o rozpočtu, tak jsme začali řešit hypotéku. Z vlastních zdrojů bychom stavbu neufinancovali a tak jsme se spojili s finančním poradcem, na kterého jsme dostali doporučení.

Finančního poradce jsme vyhledali proto, abychom zjistili, jaké máme možnosti a taky abychom ušetřili čas a nemuseli obíhat banky. Další výhodou, kterou jsme viděli ve využití poradce bylo velké množství cizích pojmů a kliček v návrzích bank, kterým jsme nerozuměli a nechtěli jsme udělat chybu.

HYPOTÉKA

Hypotéku jsme si zařídili dříve, než jsme měli vybraný pozemek k domu. Bylo léto 2021 a my jsme začali sledovat postupné zvyšování hypotečních sazeb, což nás děsilo. Začali jsme zjišťovat možnosti a zjistili jsme, že existuje hypotéka, kterou si můžete vzít za účelem investice do bydlení ať už to bude byt nebo se rozhodnete stavět dům.

Tuto hypotéku nám v dané době nabídla pouze Komerční banka s tím, že jsme se s úrokem dostali pod 3%. Výhodou bylo, že můžeme hypotéku čerpat do 3 let od podepsání smlouvy. Celé vyřízení hypotéky nám trvalo pár měsíců a jsme opravdu rádi, že jsme se zařízením hypotéky nečekali do letošního roku, protože by byl úrok o více než 100% vyšší než máme.

Reklama

ČERPÁNÍ HYPOTÉKY A EVIDENCE NÁKLADŮ

V první řadě jsme se pustili do čerpání vlastních financí, za které jsme řešili síťování parcely nebo jsme nakupovali stavební materiál za výhodnější ceny. Pak jsme se pustili do čerpání hypotéky s tím, že jsme si čerpání rozplánovali na 4 části.

Veškeré náklady na stavbu si pečlivě sledujeme v excelové tabulce. Náklady máme rozdělané do několika fází stavby a po dokončení dané fáze kontrolujeme, zda jsou dle našeho plánovaného rozpočtu. Náklady jsme se snažili osekávat hned od začátku stavby aby nám na dokončovací práce zbylo co nejvíce.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baru a Roman
Baru a Roman (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací