Geologický posudek a smysluplnost této investice

Autor: Kaktusářka (7 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
20. 12. 2023
0 komentářů
Geologický posudek a smysluplnost této investice
Příspěvek stavebníka
Vyplatí se zaplatit si předem (před projektovými pracemi) geologický posudek a při jakých parametrech + co od toho čekat?

Proč geologický posudek

Na počátku projektování náš projektant požadoval geologický průzkum a výškopis a polohopis pozemku. Dávalo to smysl – i od toho přece chceme individuální projekt, aby dům byl dobře naprojektován na ten nás daný pozemek a ne na nějaký hypotetický ideální… a aby vám pak neujížděly základy či nerozpraskalo to nad nimi (jsou to zásadní vstupní hodnoty pro projektanta, resp. jeho statika).

Navíc se z něho také dozvíte, jakou mocnost ornice máte (což budete potřebovat vědět pro vyplnění Žádosti o vynětí ornice z půdního fondu - pokud tedy vyjímat musíte - my museli).

Geologický posudek a radonové měření se v našem případě odehrálo v jednom kroku - oboje objednáno u jednoho geologa. Geolog již předem věděl, kde chceme dům stavět, čili vzorky nabíral přímo v této oblasti. U radonových měření by to ani jinak nešlo.

Nicméně 1-2 ruční sondy jsou málo

Geologický posudek je nepochybně užitečná věc, ale i toto má své mouchy: geologové totiž obvykle dělají na místě tak 1 – 2 ruční sondy (dům má zastavěnou plochu cca 100 -150 m2, případně i víc, a na této ploše nemusí být vždy homogenní podloží). Což je ale mnohdy zoufale málo (jak se ukázalo i v našem případě).

Bohužel větší množství sond (které odhalí možná více, ale také ne spolehlivě vše) znamená, že posudek stojí násobně víc (třeba 50.000 Kč)- Přitom i za tyto větší peníze máte jen možnost včas si rozmyslet stavbu nebo ji včas adaptovat na případné komplikace (ovšem za cenu dalších nákladů – těch Vás ani nejdražší a nejlepší posudek nezbaví, pokud jste si černého Petra koupí příslušného pozemku vybrali).

Jedno je ale jisté

Ovšem jedno je jisté: pokud máte na zásadnější komplikace narazit, určitě to je lepší vědět předem, a to opravdu co nejvíc na začátku. To nejhorší totiž bývá postavit stavbu až po střechu a pak teprve zjistit, že se Vám stavba naklání, ujíždí nebo dokonce rozpraská celá základová deska a příčky… To nechce řešit asi nikdo (a řeší se to špatně a určitě to nebude levná legrace).

Také je lepší vědět od začátku, na kolik Vás stavba přijde – s ohledem na zakládací poměry (nejen na parametry domu). Složitými zakládacími poměry totiž naskočí statisíce i milionek – ani nemrknete! :-/

Reklama

My si vytáhli Černého Petra - proměnlivé podloží

Patřím(e) mezi ty smolaře, co mají komplikované zakládací poměry (což na povrchu nic nenaznačovalo). A ani ten (obyčejný, běžný) geologický posudek, který jsme si nechali dělat předem (před projektovými pracemi), tyto komplikace neodhalil. Naše podloží je zpropadeně proměnlivé (což také nikdo netušil předem a ukázalo se až při výkopovkách) a geolog dělal sondy jen ruční a jen 2 (jak je obvyklé). A těmi (ani načasováním toho, kdy posudek dělal) se do problémů bohužel netrefil (a ani mu to nejspíš nelze vyčítat). Prostě smůla.

Vše jsme tedy zjistili až při pokusu o vykopání základů. A to jsme vlastně ještě měli štěstí, že jsme se k těm základům dostali na jaře, nikoliv na podzim, jak jsme chtěli (ale zpoždění SÚ s povolováním stavebních prací nám nedovolilo), protože na podzim bychom nezjistili, kam až může taky dosahovat hladina spodní vody!

Sondy bagrem ve všech rozích plánované stavby

Museli jsme udělat sondy bagrem přinejmenším ve všech rozích plánované stavby a někde i mezi nimi (hl. na dlouhých stranách). Samozřejmě čím víc sond, tím víc se člověk dozví, ale na 2. stranu tím víc to stojí, protože čas bagristy i geologa, který musí být přítomen přímo u výkopových prací, aby správně zhodnotil stav podloží. A být před tou dobou dlouhé sucho, asi bychom zjistili jen půlku problému (což by bylo následně kritické pro celou stavbu).

Takto jsme se dozvěděli (snad) 100%, ale máme mne to porazilo: sešla se nám hned kombinace komplikací, která zásadně prodražila stavbu. Na zjištění o kolik, jsme čekali měsíce (geolog, statik, projektant, znovu statik, znovu projektant), a mezitím nám žrala další prostředky inflace. Bezva! Takže nakonec (po zaplacení drahého projektu, vyběhání všech povolení a zaplacení mnoha dalších nákladů jako všemožné posudky, vrt, ČOV, dílčích výkopovek…) si klademe otázku: můžeme vůbec ještě stavět (jinými slovy, máme na to ještě, resp. kde na to vzít – máme ještě nějakou možnost)?!

Tip: je dobré (lze-li to) pozvat geologa na pozemek v době, kdy není pozemek úplně vyschlý po dlouhém suchém období . Tehdy totiž vyschne i "bažina", ale pokud tam bažinu máte, je velmi nutné o tom vědět a nějak s tím počítat (odvodnit nebo přizpůsobit tomu základy) - jinak riskujeme špatnou statiku stavby, neb statika musí být adaptovaná na vlastnosti podloží a správný návrh statiky závisí na správnosti vstupních údajů od geologa a jde nejen o typ zemin, jejich únosnost souvisí i s hladinou spodní vody, která na pozemku kolísá v rámci sezónních výkyvů.

Reklama

Pro zamyšlení:

·  Je nepochybně užitečné vědět, co je pod povrchem. Tam ale nevidí bohužel ani geolog. Zjišťuje to sondami.

·  Záleží tedy na množství a typu sond, které mu pomáhají zjistit, co pod tím (nevinně se tvářícím) povrchem je.

·  Je lepší investovat do geologického posudku, ačkoliv někdy něco odhalí, ale někdy neodhalí nic?

·  Možná ano, ale nikoliv s ručními sondami (které většinou nejdou hlouběji než cca metr pod povrch).

·  Jsou lepší sondy kopané bagrem (za přítomnosti geologa)? Ovšem pokud je zvolíte nebo jsou nezbytné (vzhledem k již zjištěné nesourodosti podloží), pak je dobré nerozrýt si oblast budoucí základové spáry (aby Vám pak držely její stěny) a k tomu tedy již musíte přesně vědět, kde ty základové spáry budou (mít vyměřeno), a navíc – pokud budete kopat sondy např. cca 2 m vně od půdorysu budoucí stavby, nedozvíte se (v případě záludně proměnlivého podloží), co je přímo v oblasti pod domem…

Inu, těžká volba. Resp. u pozemků s podložím stejnoměrným to podstatné nebude, ale u pozemků s podložím proměnlivým, babo raď! Nebo raději geotechniku, raď? Ale kde ho sehnat a za kolik to bude?

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kaktusářka
Kaktusářka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama