FVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelů

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
5. 8. 2023
0 komentářů
Redakční článek
Je před námi třetí den realizace fotovoltaické elektrárny svépomocí. Já jsem si od včerejška odpočinul a těším se, že se dneska podaří umístit na střechu všechny hliníkové profily a fotovoltaické panely. Tak pojďme na to.

Příprava

I když plán na včerejší den počítal s instalací háků i hliníkových profilů, podařilo se na střeše rozmístit pouze háky pro horní dvě řady panelů. Háky pro dva spodní panely, které budou umístěny mezi střešními okny, budeme montovat až nakonec, aby nám teď nepřekážely při pohybu na střeše.

Hliníkové profily, které budeme na háky usazovat, měří 2,5 metru a spojují se k sobě pomocí dvou spojek a osmi šroubů.

Spojení dvou až tří profilů si připravujeme ještě na zemi, kde máme k jednotlivým profilům snadnější přístup. Potom je už spojené v celé délce umisťujeme na háky na střechu.

Profily na hácích drží pomocí šroubů a matic. Šrouby je potřeba si do profilu předem nasunout, rozmístit si je aspoň orientačně tak, aby byly na pozicích jednotlivých háků. Když pak jdeme už s profilem na střechu, snáze se nám pracovalo s tím, že profil rovnou do háků zaklesneme. Ze spodní části potom našroubujeme matku s podložkou a dotáhneme.

FVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelů

Je důležité si vše dobře rozměřit. Potřebujeme totiž, aby profily na krajích střechy nebyly zbytečně dlouhé oproti pozici prvního panelu, který budeme instalovat, ale současně je také potřeba zajistit, aby se nám všechny panely na profily vešly.

Reklama

Práce na střeše

Protože mi šla práce pomalu a hrozilo, že nestihneme s jedním pomocníkem dát na střechu během dne ani všechny hliníkové profily, přidal se k nám ještě další technik, který zatím za kamerou dohlížel na postup, takže jsme od této chvíle byli na střeše už ve třech.

Po namontování profilů jsme jednotlivé řady mezi sebou propojili zemnícím vodičem a současně si ve střeše připravili také otvor pro průchod na půdu.

V místě, kde budeme mít prostup na půdu, použijeme s výhodou větrací tašku, protože i tady je použitá krytina TONDACH Stodo 12 neboli nově TONDACH Contiton 12. Větrací taška má v sobě otvory, do kterých se perfektně vejde vodič i s chráničkou. My konkrétně na půdu budeme potřebovat dostat 4 vodiče – 2× plus a 2× mínus – a jeden vodič pro uzemnění.

Protože jsme chtěli mít všechno připraveno na finální montáž, rovnou jsme si změřili potřebnou délku vodičů ze střechy směrem na půdu do DC rozvaděče a připravili si na vodiče koncovky. V případě vodičů, které povedou do DC rozvaděče, koncovky typu MC4 lisujeme a nasazujeme pochopitelně jenom na jednu stranu vodičů, protože na druhé straně budou přímo zapojeny a našroubovány do rozvaděče.

FVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelů
Reklama

Protože na půdu nám povedou dva vodiče plusové a dva vodiče mínusové, celá střecha a všechny panely budou rozděleny do dvou stringů, je nutné abychom si jeden plusový a jeden mínusový nějak šikovně a viditelně označili. K tomu jsme tedy použili, stejně jako při instalaci na klíč, elektrikářskou pásku.

Na střeše jsou i místa, kde bude potřeba propojit panely mezi sebou, mezi jednotlivými řadami, a vodiče, které jsou na panelech nainstalovány, nebudou dostatečně dlouhé. Takže jsme si i pro tento účel vytvořili prodlužovací kabely stejně, jako při minulé instalaci. Změřili jsme kabel, na každou stranu nalisovali koncovku typu MC4 – na jednu stranu samce, na druhou stranu samici. A před tím, než jsme na jedné straně nainstalovali koncovku, jsme si celý vodič vložili do UV odolné chráničky, protože nikdo nechceme, aby se nám kabely povalovaly po střeše bez chrániček.

Ráno velkolepé plány, ale výsledek tak velkolepý není. Je pravda, že na střeše máme už všechno připraveno k pokládce panelů, nicméně panely jsou však pořád ještě v garáži. Řada na ně tedy přijde příště.

Pro instalaci jsme vybrali FVE ENBRA

Pro vlastní FVE si můžete udělat nezávaznou kalkulaci.

FVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelů

Galerie

FVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelůFVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelůFVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelůFVE svépomocí – Profily pro montáž FVE panelů
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací