FVE na klíč – Konzultace před objednávkou fotovoltaické elektrárny

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
11. 7. 2023
0 komentářů
Redakční článek
Jsme tu s dalším dílem seriálu o realizaci dvou fotovoltaických elektráren. V tom dnešním se budeme věnovat fotovoltaice na klíč a mimo jiné se setkáme s technikem firmy ENBRA. Dále se podíváme na postup získání souhlasu distributora s připojením fotovoltaiky a řekneme si také, kdo vyřídí dotaci.

Prohlídka skříně elektroměru

Už minule jsem vám prozradil, že jsme s poptávkou fotovoltaické elektrárny oslovili 13 dodavatelů a z toho 6 jich přijelo na osobní schůzku. A prvním krokem na takové schůzce obvykle byla prohlídka skříně elektroměru, která je součástí čelního oplocení a byla při příchodu takzvaně první po ruce.

„Elektroměrovou skříň kontrolujeme kvůli distributorovi, který nás potom bude připojovat k síti. Při prvním paralelním připojení musí splňovat pár aspektů, které jsou u každého distributora trošku jinak. Například je to materiál, ze kterého je elektroměrová skříň postavena. Dále nás bude zajímat, jestli je tam dvoutarifní měření. Buď by měla být udělaná příprava, nebo už by to měl mít elektroměrový sloupek namontované. Pak je tam úprava, kterou musíme udělat, a tou je hlavní vypínač fotovoltaiky. Dále relé na regulaci HDO, aby distributor mohl na dálku fotovoltaiku odpojit v momentě, kdy by byla například přetížená síť. Skříň by měla být v 60 centimetrech nad terénem a elektroměrové hodiny by měly mít displej metr nad terénem.“
FVE na klíč – Konzultace před objednávkou fotovoltaické elektrárny
Reklama

Která strana střechy bude nejvhodnější?

Další zastávku jsme téměř se všemi dodavateli dělali na zahradě, abychom se podívali na současné umístění termických panelů, domluvili se, kterou světovou stranu pro panely použít a zda nám bude při realizaci dělat starosti hromosvod.

„Většinou se využívá buď jižní strana, nebo kombinace východ-západ. Než jsme sem jeli, udělali jsme předběžný návrh, podívali se na střechu a měli jsme asi dvě různé varianty. Potom při naší domluvě jsme se shodli na variantě jih a západ. Jižní stranu jsme nevyužili úplně naplno, protože už tady máte namontované termické panely, takže jsme dali 9 panelů na jižní stranu a 15 panelů na západní stranu. To nám vůbec nevadí, protože si tím akorát prodloužíme výrobu do pozdních odpoledních hodin. Vzdálenost panelů od hromosvodu si vypočítáme pomocí vzorečku. Většinou je to standardně kolem 50 cm. U vás jsme prováděli úpravu. Museli jsme si jeden rožek hromosvodu posunout. Samozřejmě, při takovéto úpravě je potřebná revize, kterou zajisti náš revizní technik, jenž dělá revizi na kompletně celou elektrárnu.“

Kam umístíme další komponenty?

Posledním stanovištěm je technická místnost, respektive prostor, ve kterém se plánuje umístění jednotlivých komponent fotovoltaické elektrárny, a kontrola domovního elektrorozvaděče.

Reklama
FVE na klíč – Konzultace před objednávkou fotovoltaické elektrárny
„Stručně řečeno fotovoltaická elektrárna se skládá z panelů, střídače, baterií, rozvaděčů a propojovacích kabelů. Pokud bychom chtěli všechny komponenty namontovat na jednu stěnu, měli bychom mít přibližně plochu o rozměru 200×150 cm.“ Při naší realizaci budeme používat střídač ENBRA FW-INV10, který má rozměr 52×41 cm a na hloubku měří 22 cm. Střídače vytvářejí teplo a pro jejich správné chlazení nad nimi musíme zachovat minimálně 50 cm volného místa. Vedle střídače bychom na každou stranu měli mít alespoň 30 cm, které později s výhodou použijeme například pro vedení kabeláže. „Když jsme měřili celou technickou místnost a dělali jsme návrh řešení, navrhli jsme majitelům umístit DC rozvaděč na půdu.“ Díky tomu bylo možné všechny ostatní komponenty poskládat v technické místnosti na jednu stěnu a současně mezi nimi zachovat dostatečné rozestupy. „Nahlížíme samozřejmě i do domovního rozvaděče. Tím, že AC rozvaděč umisťujeme zvlášť, ne přímo do domovního, nepotřebujeme žádné místo. Kontrolujeme tedy jenom hlavní jistič v domovním rozvaděči.“
FVE na klíč – Konzultace před objednávkou fotovoltaické elektrárny
Reklama

Potřebné je i papírování

Po osobním setkání na místě a potvrzení, že realizace fotovoltaiky je v našem domě možná, jsme dostali a podepsali smlouvu o dílo a uhradili zálohovou fakturu ve výši 50 % ceny.

Následující den nás kontaktovala kolegyně, která má na starosti vyřizování žádosti o připojení a také vyřizování dotací. Na základě jejích instrukcí jsme na vyúčtování elektřiny našli EAN kód a dále pro potřeby žádosti doplnili jméno, příjmení, adresu a datum narození osoby, na kterou je psané odběrné místo.

Pokud je odběrné místo psáno na více osob, typicky například na manžele, je nutné vyplnit souhlas spoluvlastníka nemovitosti. Ten se vyplňuje dvakrát. V jednom manželka udělí souhlas svému manželovi a v druhém zase potvrdí souhlas manžel své ženě.

Souhlas spoluvlastníka jsme potvrzovali 21. února. A 14. března, tedy přesně za tři týdny, nám ČEZ poslal vyrozumění, že souhlasí s připojením fotovoltaiky. Součástí vyrozumění je také návrh smlouvy, který přijde dvakrát, a jednu kopii poté obratem odešlete podepsanou zpátky na ČEZ.

FVE na klíč – Konzultace před objednávkou fotovoltaické elektrárny

V této chvíli odesíláme na ČEZ potvrzený návrh smlouvy a přílohu číslo 1. Příloha číslo 2, kterou potvrzuje zhotovitel fotovoltaiky, se bude odesílat až později.

Nic dalšího jsme již nevyplňovali, protože o zbytek administrativy včetně vyřízení dotace se postará ENBRA.

Elektrárny máme doma. Obě

I přesto, že jedna z realizací probíhá na klíč a druhá je v plánu svépomocně, jsme se domluvili, že mohou obě elektrárny přijet najednou a o jejich uskladnění se postaráme. Týden od uhrazení zálohy dorazily obě elektrárny.

Celá sestava je rozdělena do tří částí.

  1. Samostatně jsou na paletě umístěny fotovoltaické panely.

  2. Druhá paleta obsahuje krabice s bateriemi, střídačem, rozvaděči a spojovacím materiálem.

  3. Třetí část dodávky tvoří hliníkové střešní profily.

Fotovoltaika už je doma, i když prozatím jenom v garáži a ne na střeše. Nicméně na realizaci se podíváme už v příštím videu a článku.

FVE na klíč – Konzultace před objednávkou fotovoltaické elektrárny
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama