FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
10. 7. 2023
0 komentářů
Redakční článek
V minulém dílu našeho seriálu o fotovoltaické elektrárně jsem vám prozradil, že jsme se rozhodli realizovat montáž dvou fotovoltaických elektráren. Jednu si necháme namontovat na klíč a u té druhé se pokusíme o realizaci svépomocí. V následujících videích a článcích se budeme věnovat realizaci na klíč. Dneska si ukážeme, jakou sestavu jsme vybrali a kam ji budeme montovat.

Sestava od firmy Enbra

Před definitivním výběrem finální sestavy jsme se setkali s technikem firmy Enbra, který nás osobně navštívil a prošel s námi jednotlivé možnosti. Co všechno jsme spolu probírali a řešili, si povíme v příštím videu.

Dům, na který budeme fotovoltaickou elektrárnu montovat, znáte z projektu Svépomoci živě. V něm jsme podrobně monitorovali celou výstavbu domu od základu po finálních dokončovací práce. Střecha domu je valbová s téměř ideální orientací na všechny čtyři světové strany. Na jižní části střechy se nachází dva termické panely, které používáme k ohřevu vody.

Videa s výběrem i následnou realizací termických kolektorů najdete na YouTube kanálu Svépomocí.cz. Odkazy jsou také k dispozici v popisku videa.

Poptávkou fotovoltaické elektrárny jsme vytvářeli na webu www.enbrafve.cz, na kterém jsme zadali typ střešní krytiny, vybrali sestavu s ohledem na naši dosavadní roční spotřebu elektrické energie a zvolili kraj, ve kterém plánujeme fotovoltaiku realizovat. Poptávku jsme odeslali v pondělí večer a v úterý dopoledne nás kontaktoval technik Enbry s prověřením zadaných údajů a doporučením osobního setkání. O tom, jak schůzka probíhala a co jsme na ní řešili, si povíme v příštím videu.

FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?

Nakonec jsme vybírali ze dvou možných variant. V obou případech se jednalo o sestavu s 24 panely a výkonem bezmála 10 kWp. Rozdíl byl v bateriovém úložišti. Zde přicházela v úvahu varianta s 11 kWh nebo sestavou baterií s kapacitou téměř 19 kWh.

Dům využíváme v průběhu celého dne, protože s manželkou oba pracujeme z domova. Výhodou pro nás tedy je, že elektřinu spotřebováváme rovnou během dne, kdy se jí také vyrobí nejvíce. Pravděpodobně bychom vystačili s nižší kapacitou baterie. Nakonec jsme se ale rozhodli pro nejvyšší možnou sestavu, neboť podle plánovaných rozměrů se nám jí velmi pěkně podaří umístit do stávající technické místnosti.

Orientační rozměry pro umístění sestavy fotovoltaické elektrárny s bateriemi kapacity téměř 19 kWh jsou 2×1,5 m. V tomto prostoru je usazen střídač, rozvaděč střídavého proudu a bateriový systém. Rozvaděč pro stejnosměrný proud, do kterého vedou kabely z panelů umístěných na střeše, budeme mít na půdě.

Ideálně již při realizaci hrubé stavby je vhodné myslet na budoucí propojení domu, v našem případě technické místnosti, a půdního prostoru. Řešením může být například kopoflexová chránička, kterou kabeláž pro připojení fotovoltaiky snadno protáhnete, aniž by bylo nutné v domě cokoliv bourat nebo vést kabeláž zvenku po fasádě.

Reklama
FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?

Co bude příště?

V dalším dílu tohoto seriálu se setkáme s technikem ENBRY, který si k nám přijede vše osobně prohlédnout a zkontrolovat, aby potvrdil, že montáži fotovoltaické elektrárny nic nebrání. Současně se ho zeptáme, zda je rozdíl při instalaci fotovoltaiky do novostavby a do staršího rodinného domu, jak dlouho budeme čekat na vyplacení dotace nebo jak dlouho trvá realizace fotovoltaiky na klíč a kolik lidí montáž provádí.

Reklama
FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?

Galerie

FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?FVE na klíč –Jakou jsme si vybrali fotovoltaickou sestavu?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama