Fotovoltaická elektrárna na klíč, nebo svépomocí?

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
9. 7. 2023
0 komentářů
Redakční článek
Fotovoltaika je tématem, na které v posledních měsících narážíme téměř ve všech médiích. Reklamy v rádiu, televizi a skoro každý druhý příspěvek na sociálních sítích nabízí realizaci fotovoltaické elektrárny. Proto jsme se i my rozhodli fotovoltaickou elektrárnu pořídit a namontovat. Celý postup jsme samozřejmě podrobně natočili a společně se s vámi o něj podělíme.

První natáčení FVE svépomocí

První natáčení fotovoltaické sestavy jsme prováděli v roce 2022. Kompletní připravená sestava určená pro montáž svépomocí a následné autorizované spouštění vzbudila velký zájem a přinesla s sebou pochopitelně i několik negativních komentářů. Jedním z nejčastějších komentářů byla možná úspora při realizaci svépomocí.

Objevily se i konkrétní komentáře, které psaly: „Mám fotovoltaiku na klíč a navíc levněji, než kdybych ji měl od vás, a ještě si to musel namontovat svépomocí.“

Pro nás to znamenalo impuls udělat si průzkum trhu a zjistit, na kolik by nás vlastní fotovoltaická elektrárna vyšla.

Fotovoltaická elektrárna na klíč, nebo svépomocí?

U koho FVE objednáme?

Otevřeli jsme internet a sociální sítě a poptali prvních 13 firem, které se nám zobrazily. Z těchto 13 oslovených firem jsme od 10 získali cenovou nabídku a 6 dodavatelů nám nabídlo osobní schůzku v místě plánované realizace fotovoltaické elektrárny.

Nabízený výkon panelů se pohyboval přibližně od 6,5 do necelých 10 kWp a kapacita baterií od 10 do bezmála 19 kWh. Nejnižší cena včetně DPH před odečtením dotace pak vycházela na 435 000 Kč za sestavu s panely o výkonu bezmála 10 kWp a bateriovým úložištěm s kapacitou 11,5 kWh.

Takové nabídky se nám sešly hned dvě. V obou případech se jednalo o sestavy určené pro svépomocnou realizaci s následným odborným dopojením a autorizovaným spuštěním.

První sestava využívá střídačky baterie značky Solax. Druhá sestava pracuje s produkty společnosti Renac Power v Česku prodávaných pod značkou zavedené firmy Enbra, která byla založena již v roce 1991. No a právě dlouholetá tradice na trhu pro nás byla nakonec rozhodujícím faktorem.

Reklama
Fotovoltaická elektrárna na klíč, nebo svépomocí?

Současně jsme se domluvili na realizaci rovnou dvou fotovoltaických elektráren, z nichž jednu si necháme namontovat na klíč a druhou se pokusíme realizovat svépomocí. Pochopitelně jen do té fáze, která je bezpečná a nehrozí u ní úraz elektrickým proudem.

Poptávku a následnou objednávku obou elektráren jsme prováděli na webu enbrafve.cz. Zde je možné objednat fotovoltaiku realizace na klíč nebo dodání komponent pro montáž svépomocí. V případě svépomocné realizace je doba dodání do 14 dnů, protože všechny komponenty jsou trvale skladem.

Enbra dává 25letou záruku na fotovoltaické panely, 10 let na bateriový úložný systém a 5 let na hybridní střídač.

Po celou dobu svépomocné realizace máte navíc zdarma odborné technické poradenství.

Reklama
Fotovoltaická elektrárna na klíč, nebo svépomocí?

Jak FVE objednat a ušetřit?

Poptávka fotovoltaické elektrárny se provádí v on-line kalkulátoru, který se skládá ze tří základních polí:

  1. typ střechy, respektive střešní krytiny,

  2. volba sestavy, vzhledem k dosavadní roční spotřebě elektrické energie a

  3. krajiny, na které má být elektrárna realizována.

Dále stačí zadat kontaktní údaje a adresu místa instalace. Nakonec si můžete vybrat, kdy chcete fotovoltaiku realizovat.

Do pole akční kód zadejte heslo "svépomocí". Díky akčnímu kódu získáte zdarma vyřízení dotace v hodnotě 8000 Kč a hlavní rozvaděč fotovoltaické elektrárny v hodnotě 9900 Kč.

Poptat fotovoltaiku můžete zde >>

Odesláním poptávkového formuláře se k ničemu nezavazujete. Do dvou dnů vás bude kontaktovat technik, se kterým se domluvíte na dalších krocích.

Fotovoltaická elektrárna na klíč, nebo svépomocí?
Reklama

Pokračování příště

V následujících dnech a týdnech se můžete těšit na seriál 10 videí o realizaci fotovoltaické elektrárny. Montovat budeme celkem dvě.

První elektrárnu necháme namontovat na klíč a u druhé se pokusíme o realizaci svépomocí. Doufám, že videa i články budou pro vás užitečné a přínosné.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama