Montáž parozábrany pod sádrokarton a kontrolní BlowerDoor test

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
1. 3. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se spolu podíváme do podkroví e4 domu, kde provedeme instalaci parozábrany, a necháme provést první kontrolní BowerDoor test.

Instalace parozábrany

Abychom se mohli pustit do realizace sádrokartonových rastrů a rozvodů rekuperace, bylo nejprve v podkroví potřeba provést instalaci parozábrany. Na webu DEK.cz jsme objednali parotěsnící folii DEKFOL N AL 170 SPECIAL, která je k dispozici v balení po 175 m2.

Jednotlivé pruhy folie k sobě budeme lepit hliníkovou páskou DEKTAPE REFLEX a na stěny parotěsnou folii přilepíme tmelem na parozábrany DEKFOL MASTIC.

V jednom z předchozích videí, ve kterém jsme se věnovali rozvodům rekuperace, jsme zmínili, že všechny kabely i potrubí jsou vedeny v mezeře mezi parotěsnou folií a sádrokartonovým rastrem. Díky tomu nebylo nutné zaměřovat se na detaily v místech případného prostupu kabelů parotěsnou folií.

Montáž parozábrany pod sádrokarton a kontrolní BlowerDoor test

V každé místnosti jsme si nejprve změřili její délku. Na každou stranu jsme přičetli rezervu přibližně 20 cm a poté nůžkami odstřihli z role potřebný kus folie.

Abychom měli jistotu, že parotěsnou folii umisťujeme rovně a snáze se nám zachovával přesah folií v šířce 10 cm, nakreslili jsme si na folii čáru fixou. Současně, před instalací první folie, jsme si odměřili a na krokve vyznačili potřebnou vzdálenost od zděné příčky.

Ideální je instalovat folii ve dvou lidech. Nicméně, když jsem byl sám, přichytil jsem si nejprve sponkovačkou celý pruh folie pouze na jednom okraji a následně ji postupně urovnal a přisponkoval na dalších místech.

Po rozmístění a přisponkování všech folií přišlo na řadu přelepení spojů hliníkovou páskou DEKTAPE REFLEX. Důležité je pečlivě spoje přelepit a pásku uhladit, aby byl spoj dokonale těsný. Páskou DEKTAPE REFLEX jsme přelepili také všechny sponky a pod stavěcí třmeny či pružinové závěsy sádrokartonu bychom měli správně použít pásku DEKTAPE SP1.

Reklama
Montáž parozábrany pod sádrokarton a kontrolní BlowerDoor test

Instalace manžety kolem střešních oken

Kolem střešních oken jsme použili originální manžetu z parotěsné folie s označením VELUX BBX. Kromě manžety jsou součástí balení také:

  • Šrouby, kterými se manžeta přichytí v rozích do rámu okna.

  • Plastový nástavec a tužka, s jejichž pomocí se manžeta snadno vtlačí do připravené drážky v rámu okna.

  • Oboustranně lepící páska, se kterou je možné manžetu přilepit k parotěsné folii v podkroví.

Manžetu po rozložení nejprve nástavcem a tužkou vtlačíme do rámu okna. Následně pomocí dodaných vrutů manžetu spojíme v připravených otvorech s rámem okna.

Pro snazší práci jsme si manžetu ještě přisponkovali na několika místech ke krokvím. Nakonec jsme ji páskou DEKTAPE REFLEX připojili k parotěsné folii v místnosti.

Montáž parozábrany pod sádrokarton a kontrolní BlowerDoor test
Reklama

Napojení folií na stěny

Když jsme měli spojené všechny pásy parotěsné folie a a přelepené sponky, přišlo na řadu napojení folií na stěny místnosti. K napojení jsme koupili tmel na parozábrany DEKFOL MASTIC.

Tměl jsme nanášeli na stěnu v místě, kde jsme instalovali první parotěsnou folii. Na nanesený tmel folii opatrně přitlačíme a spoj lehce uhladíme.

V místě přesahu dvou folií jsme tmel nanesli pod i nad folii. To proto, abychom měli jistotu, že spoje budou opravdu vzduchotěsné.

V ložnici jsme si před realizací parozábrany připravili rozdělovací boxy pro rozvody rekuperace. Na celou realizaci rozvodů rekuperace se můžete podívat v odkazu pod tímto videem.

Montáž parozábrany pod sádrokarton a kontrolní BlowerDoor test

S parotěsnící folií jsme si museli vyhrát i kolem připravených průchodů stěnou, kterými budeme později protahovat potrubí rekuperace.

Reklama

Kontrolní BlowerDoor test

Před realizací sádrokartonů jsme chtěli mít jistotu, že parotěsnou folii máme nainstalovanou správně. Proto jsme objednali kontrolní test vzduchotěsnosti, tzv. BlowerDoor test, který by odhalil případné chyby dřív, než vše zaklopíme sádrokartonovými deskami.

Test naštěstí prokázal, že k úniku vzduchu přes parotěsnou vrstvu nikde nedochází. A my jsme se tak mohli pustit do dalších prací.

Montáž parozábrany pod sádrokarton a kontrolní BlowerDoor test

A jedeme dál

A tou další prací je již zmíněná realizace sádrokartonového podhledu v podkroví. Na tu se podíváme v některém z příštích videí.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama