Podlaha na půdě

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
21. 2. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se podíváme na realizaci pochozí podlahy na půdě.

Výběr a koupě materiálu

Zásadní otázkou na začátku bylo, z čeho podlahu na půdě udělat. Po konzultaci s několika odborníky zvítězila varianta stavebních prken umístěných na kleštinách se zachováním vzduchové mezery mezi prkny i v místě vaznic.

Stavební prkna jsme objednali a osobně vyzvedli ve Stavebninách DEK. A protože jsme narazili na šikovného skladníka, který zvládl naložit na zaplachtovaný přívěs celý balík stavebních prken, čekala nás práce s nošením jen u nás na stavbě.

Podlaha na půdě

Jdeme na to

Při měření roztečí kleštin na půdě jsme zjistili, že z každého prkna bude třeba přibližně 35 cm uříznout. Na prknech jsme úhelníkem vyznačili rysku a pomocí aku-okružní pily, tzv. maflíku, délku prken upravili.

Lehký hlavolam vznikl při každém transportu prken do půdního prostoru.

Připevnění prken ke kleštinám budeme provádět hřebíky DEKNAIL Fe 2,8×63 mm. A mezeru mezi jednotlivými prkny si budeme měřit na šířku prokladu, který byl součástí balíku se stavebním řezivem.

Prkna musí být vzdálená minimálně 5 cm od komína a prostor mezi prkny a komínem vyplněn vatou (nehořlavým materiálem). Viz ČSN 73 4201 - Komíny a kouřovody.

Protože půda je poměrně velká, zdálo se, že řezání, přenášení a přitloukání prken ke kleštinám nebere konce.

Reklama
Podlaha na půděPodlaha na půděPodlaha na půdě

Podlahu jsme nejprve připravili na obou stranách domu a také nad všemi pokoji sousedícími s prostřední chodbou. Nakonec přišla na řadu podlaha nad chodbou, kde se v jednom s příštích videí a článků podíváme na instalaci výlezu na půdu.

Reklama

Máme hotovo

Podlaze jsme věnovali necelé dva dny čistého času. Teď jen doufáme, že celá půda nebude brzy zaplněna věcmi, které nikdo nebude nikdy potřebovat.

Dům už je obydlený a prostoru na půdě je zatím naštěstí stále dost. Tak doufejme, že to vydrží i do budoucna. Sem na půdu se v jednom z dalších dílů ještě vrátíme a podíváme se na instalaci výlezu na půdu a montáž světlovodu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací