Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
29. 11. 2021
6 komentářů
Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha
Příspěvek stavebníka

Epoxidová stěrka, aneb podlaha v plechovkách

Když jsme stáli před otázkou, co budeme mít jako podlahovou krytinu, tak po zkušenostech z pražského bytu jsme jednoznačně věděli, že lino, plovoucí podlaha, či koberec to určitě nebudou. Zatímco u koupelny a wc jsme měli jasno, že zde bude dlažba, tak u ostatních prostor jsme zvažovali jaký materiál na betonovou podlahu s podlahovým vytápěním použít. Nejvíce se nám nabízel vinyl, ale vzhledem k pracnosti položení jsme se nakonec rozhodli pro svépomocnou aplikaci epoxidové stěrky. Zejména moje drahá polovička už delší dobu na YT sledovala aplikaci těchto epoxidových stěrek v různých barevných provedeních, kdy na pohled vypadalo vše snadně.

Začali jsme pátrat na internetu co a jak je k aplikaci zapotřebí. Zda zvolit epoxidovou stěrku, nebo jen epoxidový nátěr. Po zjištění všech potřebných informací jsme si na Aliexpressu objednali proti eshopům v ČR vcelku levně sadu, která obsahovala odvzdušňovací válce, zubatou stěrku a boty s hroty pro aplikaci stěrky.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha
Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha
Reklama

Nejvíce se nám při sledování videí líbila epoxidová stěrka s metalickým efektem, tak jsme začali pátrat jaké produkty a provedení nám nabízí česká obchodní síť. Bohužel metalické barvy nejsou u nás příliš aplikovány, tak jsme nakonec našli pouze jediného prodejce.

Po spočítání m2, kdy do garáže cca 21m2 aplikujeme jednoduchou modrou pastelovou barvu, jsme do celého domu bez výše uvedených místností s dlažbou cca 100m2 pořídili celkem 195kg (13ks 10+5kg) stříbrné metalické barvy, 39kg (1ks 30+9kg) modré barvy a 27,5kg (1ks 25+2,5kg) penetrace. Celou objednávku jsme naklikali v eshopu a zaplatili naráz (107.000,-Kč) kartou. Druhý den nám paní z eshopu raději volala, zda nedošlo k omylu, ale ujistil jsem ji, že je vše v pořádku a objednávku může vyřídit. Za cca 14 dní nám kurýr přivezl na paletě objednanou podlahu v plechovkách.

Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha

Rovný povrch a pořádná penetrace

První co nás před nanesením penetrace čekalo, bylo zajistit důkladnou očistu betonové podlahy od stavebních zbytků a cákanců ze sádrokartonového stropu. Dalším krokem bylo odstranění vyčnívajících polymerových vláken, které byly přimíchány do potěrového betonu. Na toto se nejvíce osvědčil propanbutanový hořák. Na závěr celé očisty jsme podlahu vysáli průmyslovým vysavačem.

V plastovém kýblu jsme si v poměru 100:10 vřetenovým míchadlem na AKU vrtačce připravili POLYCOL® 225 epoxidový penetrační nátěr + tvrdidlo 525 . Tuto penetraci jsme pak křížovým nanesením natírali válečkem na betonovou podlahu. Aplikace penetrace je snadná a rychlá. Nepříjemnou stránkou je silný acetonový zápach, takže doporučujeme důkladné větrání prostor, ale tak aby nedošlo k zaprášení tohoto nátěru. Tento penetrační nátěr se dělá cca 24 hodin před aplikací epoxidové stěrky, která na rozdíl od penetrace nijak nezapáchá.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha
Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha

Epoxidová stěrka první pokus na technické místnosti

Pro naši nezkušenost a vzhledem k ceně materiálu jsme nechtěli riskovat výsledný efekt na velké ploše, tak jako první experiment jsme tuto stěrku nanesli do technické místnosti a protože byl výsledek pro nás uspokojivý, tak jsme se nejprve vrhli na velkou místnost obývacího pokoje s kuchyňským koutem cca 36m2. Tuto místnost jsme proti zbytku domu chtěli udělat samostatně, tak abychom měli prostor kam přesunout stavební materiál, připravenou kuchyňskou linku a vestavné spotřebiče.

Před aplikací jsme si připravili dostatečný počet plechovek POLYCOL® 450 licí epoxidová stěrka s metalickým designem + tvrdidlo 593 přepočtený 2-3kg na m2 pro 2-4mm tloušťku na tuto plochu. Výhodou je, že doručené plechovky jsou vždy v páru s potřebným množstvím tvrdidla 100:50 a stačí je pouze smíchat.

Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlahaStavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha

Vlastnosti a výhody

Metalická, dvousložková, nízkoviskózní licí podlahovina s velmi dobrým rozlivem a zvýšenou odpěňovací schopností

Hmota na bázi epoxidové pryskyřice s obsahem plniv a pigmentů o hustotě cca 1,1 kg/dm3.

Je vytvrzovaná tvrdidlem Polycol® 593 a plněna speciální plnivem v poměru 100:50.

Neobsahuje nízkovroucí těkavá rozpouštědla.

Podlahovina má vysoké mechanické parametry, odolnost proti oděru a dlouhou životnost.

Chemická odolnost proti saponátům a ropným produktům, vlhkosti a vodě.

Použití

Polycol® 450 se používá pro povrchovou úpravu vodorovných betonových, anhydritových, dřevěných nebo jiných nosných konstrukcí.

Nachází uplatnění všude tam, kde je požadována vysoká životnost, odolnost proti otěru, přilnavost k podkladu, chemická odolnost a vysoká dekorativnost.

Použití v interiérech.

Epoxidová stěrka, aneb podlaha v domě za dva dny

Tvrdidlo se pomalu za pomalých otáček vřetenového míchadla vlévá do plechovky s epoxidovou barvou, tak aby nedošlo ke zpěnění. Po 2-3 minutách míchání je stěrka připravená k aplikaci. Největší úskalí nanášení stěrky ve větších prostorách na ráz je její rychlost zpracovatelnosti, neboť od smíchání s tvrdidlem je potřeba jí do 30 minut zpracovat. Poté začne stěrka tuhnout a už nejde odvzdušnit a v případě metalického nátěru, tak začne tvořit manžestrový vzor. Zatím co jsem míchal v plechovkách epoxidovou stěrku a postupně jí rozléval v obýváku, tak manželka s nazutými hrotovými botami jí následně zubovou stěrkou rozhrnovala po pokoji. Po vylití potřebného množství a rozhrnutí přijde na řadu odvzdušnění. Toto se provádí odvzdušňovacím jehlovým válcem tzv. ježkem, kterým se jezdí křížem po nanesené stěrce. Ačkoliv metalická epoxidová stěrka má sama o sobě hezký barevný efekt, tak jejím nebezpečím je to postupné tuhnutí, kdy se začne při tomto tvořit vzor z tahů válce. Tento výsledný efekt se nám nakonec natolik zalíbil, že jsme jej provedli i ve zbytku domu. Dalším problémem metalické barvy je i její propadnutí do spár, které jsme si nepohlídali. Ve zbytku domu jsme již tyto spáry zatmelili cementovým mlékem.

Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha

I přes drobné vady na kráse jsme byli s výsledkem naší práce spokojeni. Výhodou bylo, že epoxidovou stěrku bychom při možnosti vyklizení celého domu měli hotovou za dva dny a nevznikly by tím dva méně hezké přechody mezi obývákem a ložnicí. Zbytek domu jsme poté již provedli naráz pokoj po pokoji, takže jsme mohli plynule navázat a předejít tak přechodům.

Garáž v modrém

Jako poslední jsme epoxidovou stěrku aplikovali v garáži, kde jsme zvolili šmoulovskou modrou barvu RAL 5012 POLYCOL® 321L barevná epoxidová licí podlahovina + tvrdidlo 593.

Na aplikaci epoxidové stěrky v garáži se podívejte do galerie.

Stavba domu v pandemii - 18. metalická epoxidová stěrková podlaha

Závěrem o epoxidové stěrce

Podlaha v domě působí výjimečně, což nám potvrdila nejedna návštěva a stala se i zájmem mnoha dalších řemeslníků, kteří u nás později byli. Velice jednoduše se udržuje, přičemž jde velice snadně stírat, aniž by nadměrně klouzala. Skvěle přes ní prostupuje teplo z podlahového topení. V případě rozlití tekutiny nehrozí, že by zatekla do spár. Výhodou je rychlost aplikace, přičemž cena materiálu vyšla cca 1.000,-Kč na m2.

Možná praktickou nevýhodou lesklého povrchu bude v budoucnu viditelnost jakýchkoliv škrábanců a odřenin, ale po roce užívání, zejména při zvýšeném pohybu psů a dětí v domě, tak podlaha vypadá stále dobře. Někdo volí jednobarevnou pastelovou barvu, popřípadě s matovým efektem. Pokud do budoucna budeme chtít změnit podlahu, tak už teď víme, že určitě zase půjdeme touto cestou.

Příště budeme pokračovat, jak jsme svépomocí vymalovali za pomoci zapůjčeného vysokotlakého stříkacího zařízení STORCH Airless ST550 během víkendu celý dům.

Náklady

Název položkyCena
Aplikační sada
2 000 Kč
Epoxidová stěrka a penetrace
107 000 Kč
Celkem109 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama