Jak se chytře zbavit plevelů

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: trávník
11. 7. 2019
0 komentářů
Jak se chytře zbavit plevelů
Redakční článek
Jednoleté i víceleté plevele ubírají rostlinám prostor, vodu a živiny. I když máte k jeho hubení celou řadu účinných herbicidů, určitě je stále nejlepší způsob jeho likvidace klasický – ruční pletí. To vám může zpříjemnit speciální plecí motyčka či vypichovač plevele. Každou rostlinku plevele je třeba vytrhávat i s kořínkem.

Co je a co není plevel?

Na zdánlivě filozofickou otázku lze odpovědět velmi jednoduše – plevel je každá rostlina, která roste na místě, kde to není žádoucí. S trochou nadsázky by se dalo říct, že plevelem může být například jahodník, který roste v záhoně jiřinek – tedy tam, kde ho nechcete mít. Všechny plevelné rostliny mají své předky ve šlechtěných zahradních rostlinách, ale dnes nám připadají nežádoucí nebo nepěkné. Plevel má většinou menší květy či plody, než jakých jsou schopny rostliny, které pěstujeme za účelem okrasy či užitkovosti. Pěstovaným rostlinám ubírá plevel vodu, živiny i světlo, což jsou základní předpoklady k jejich zdárnému růstu. Nejvíce dovede plevel uškodit právě malým rostlinám, protože ty se špatně přizpůsobují nepříznivým podmínkám. Plevel jednoletý vs. víceletý: Zatímco jednoleté plevele snadno vyhubíte a odpad zkompostujete, s víceletým plevelem bývá tradičně trochu potíž. Nedá se totiž kompostovat a obtížnější je ho také vyhubit.

Houževnatý víceletý plevel

Víceleté plevely rostou bohužel poměrně rychle a jsou velmi houževnaté. Jejich odstraňování je často zdlouhavé a poměrně pracné. Některé druhy z těchto plevelů mají pověstné hluboké a dlouhé kořeny, které se těžko odstraňují – k takovým nezmarům patří zejména svlačecbršlice. Ve svých podzemních orgánech ukládají zásobní živiny, a proto přežijí i dlouhodobá nepříznivá období. Svou sílu stáhnou do dužnatých kořenů, oddenků, kořenových výběžků, cibulí či hlíz a až se udělá lepší počasí, rozrostou se znovu v plné síle. Podzemní části plevelů se odstraňují podstatně hůře než jejich nadzemní viditelné části. Výjimku tvoří pouze některé dřevnaté rostliny. U trnitých keřů je totiž mnohem obtížnější zlikvidovat nadzemní výhony než zničit kořenový systém – to platí třeba u ostružiníku nebo šípku.

Na plevel, který ne a ne opustit zahradu, použijte postřikovače. V internetovém obchodě www.postrikovac.cz najdete řadu ručních, přenosných i zádových postřikovačů a další užitečné pomocníky pro proměnu zahrady – vypalovače trávy a vypalovače plevelů.
Reklama

Nejúčinnější je ruční pletí

I když na zahradě máte kdejakou vymoženost a nejrůznější nástroje, které jsou vám ku pomoci, s plevelem si zkrátka nejlépe poradíte starou dobrou metodou – ručním pletím. Při odstraňování víceletých plevelů se jedná o zcela nejúčinnější záležitost. Pokud si chcete ušetřit námahu, pořiďte si speciální plecí motyčku nebo vypichovač plevele. Ušetří vám poměrně hodně času i námahy. Plevel navíc vyndáte spolu s kořenovým systémem, což zaručí, že vám za čtrnáct dnů na stejném místě nevyroste znovu.

Na pletí byste paradoxně měli nejvíce myslet při sázení a setí. Zahrádka by totiž měla mít jen takovou plochu a skladbu rostlin, abyste ruční odplevelování zvládli. Jinak z ní budete mít spíše starosti než radost.

 

Reklama

Plevel na zeleninových záhonech

Pokud se rozhodnete částečně používat herbicidy, určitě se s nimi vyhněte zeleninovým záhonům. Tam byste měli pletí provádět výhradně ručně. „Při pletí zeleninových záhonů odstraňujte celé plevele. Při vytrhávání nadzemních částí rostlin byste si příliš nepomohli. Vytrvalé orgány, které slouží k rozmnožování, by zůstaly v zemi a vy byste si jenom zbytečně přidělali práci. Pletí vyžaduje důslednost,“ upozorňuje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.

Jak se chytře zbavit plevelů

Zjistěte, který plevel vaši zahradu trápí

Některé druhy vytrvalých plevelů vyžadují speciální hubení. Nahlédněte do zahrádkářských příruček či na internet a podívejte se, jestli nemáte na zahradě bršlici nebo psineček výběžkatý. To jsou totiž plevele, které zásadně nezlikvidujete rotačním kultivátorem. Plevel jím pouze rozsekáte, a to povede k jeho rychlejšímu rozmnožení a hojnějšímu růstu. Takový plevel je nejlépe vytrhnout i s kořeny a ze zahrady úplně odstranit.

Reklama

Všeho s mírou, i herbicidů

Pokud zakládáte novou zahradu nebo chcete plevel rychle vyhladit, možná uvažujete o celoplošném užití totálních herbicidů. Tyto chemické prostředky ničí všechny rostliny, se kterými přijdou do styku. Využívají se zpravidla na volných, nevyužívaných nebo značně zaplevelených plochách. Někdy jsou vhodné k odplevelení cest, před tvorbou mlatových cestiček nebo u odpočívadel v zahradě. Většina odborníků by vám takový postup zřejmě nedoporučila, protože herbicidy v půdě zanechávají rezidua po delší dobu, takže mají sice dlouhodobou účinnost, nicméně ovlivňují i následující vegetaci, která v místech vyrůstá. Jestliže to jenom trochu jde, zkuste si pomoci sekačkou, vypichováním plevele a speciální motyčkou. Své zahradě určitě uděláte větší službu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací