Pokládka střešní krytiny

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
18. 1. 2017
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Jak postupovat při pokládce střešní krytiny v ploše, ale také v nároží nebo při montáži výlezu ke komínu se chtěli podívat svépomocní stavebníci, pro které jsme uspořádali speciální workshop na toto téma. Ty nejdůležitější momenty z workshopu shrnujeme v následujícím textu. Podívat se můžete také na video.

Účast stavebníků na sobotním workshopu byla velmi vysoká. Pro stavebníky byly na ukázku připraveny všechny komponenty střešní krytiny, které dohromady tvoří ucelený systém. Dalibor Kulhánek v úvodu prozradil funkci jednotlivých dílů, které jsme si společně představovali v jednom z předchozích videí, ve kterém jsme podrobně rozebírali cenovou nabídku střešní krytiny.  

Pokládka střešní krytiny

 Podle technických pokynů výrobce krytiny Tondach STODO 12 provedli tesaři nejprve rozkreslení střešních latí a následně nalaťovali model krovu, který byl na stavbě k dispozici pro konání workshopů. Jakmile bylo usazeno několik základních tašek v ploše střechy, soustředili jsme se na vysvětlení postupu realizace nároží. Stavebníci se tak dozvěděli jak do tašky vyvrtat šikmý otvor k budoucímu uchycení k lati, upevněné na nárožním trámu a mohli sledovat postupnou realizaci detailu nároží.  

Reklama
Pokládka střešní krytiny

 Upravené a připevněné tašky na nároží naší valbové střechy, nám umožnili posunout se k další fázi, kterou bylo připevnění hřebenáčů. Pod hřebenáče je nutné umístit střešní lať případně i více latí tak, aby hřebenáč seděl na lati umístěné na nárožním trámu a současně se nedotýkal tašek. Následně bychom měli tašky důkladně očistit a připevnit na lať a tašky nárožní větrací kovový pás, který se k lati přitluče hřebíky a k taškám nalepí samolepícími pásky a vytvaruje podle profilu vaší krytiny.  

Pokládka střešní krytiny
Reklama

 V závěru workshopu jsme do střechy provedli osazení výlezu ke komínu. Nejprve jsme si vytvořili otvor vyříznutím jedné střešní latě, připravili výlez a přes diagonály vyřízli otvor do pojistné hydroizolační fólie Tondach Mono double tape. Fólie byla upevněna přibitím k latím a výlez ke komínu usazen na připravené místo.

TIP: V příštím videu se podíváme na dokončení nároží a hřebene TONDACH.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama