Překlady Porotherm nad okna a dveře

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
24. 1. 2016
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Po vyzdění všech obvodových a vnitřních nosných zdí jsme se vrhli na usazování překladů. Abychom zaplnili celý kamion, nechali jsme překlady dovést společně s částí stropu, který bude následující stavební etapou. 

Překlady byly v objednaném počtu volně vyskládány na paletách a největší obavu jsme měli z překladů určených nad vjezd do garáže. Garážové překlady měřily 3,5 metru a vážili 122 kg. Při projektování domu jsme společnost G SERVIS CZ požádali o vypracování dokumentace pro stavební povolení a následně prováděcí projektové dokumentace. Díky rozdělení projektování domu na dvě etapy jsme měli v ruce stavební projekt, a mohli tak vyřizovat vše potřebné a současně vznikala prováděčka, díky které bychom měli vědět, jak na stavbě vyřešit všechny potřebné detaily. V prováděcí dokumentaci jsme získali kromě jiného také detailní výkres provedení překladůvýztuží věnce, který si můžete stáhnout v příloze článku. Překlady jsme usazovali do tepelně izolační malty. Vrstva malty má být dle výrobce minimálně 12 mm. Začínali jsme usazením venkovního překladu a postupně ukládali nad otvor všechny ostatní.

Překlady Porotherm nad okna a dveře

Mnohokrát jsem se setkal s otázkou „neměl by být mezi překlady ještě polystyren?“. Ano – pokud jej máte v projektu, tak jistě ano. My ho ovšem v projektu nemáme, a to záměrně!

Reklama
Překlady Porotherm nad okna a dveře

V případě domu Svépomocí ŽIVĚ, který je takovým experimentem, zda lze z tradičních materiálů postavit svépomocí pasivní dům, bude tloušťka vnější izolace 280 mm a okna budou usazena před obvodovou zdí (v izolaci) – předsazená montáž oken. Z tohoto důvodu jsme nedávali žádnou izolaci mezi překlady, jak je patrné i z přiloženého výkresu. Abychom využili lešení postaveného kvůli překladům, provedli jsme na dané stěně vždy dozdění poslední řady zdiva. Pro zdění používáme cihly Porotherm 30 Profi a zdíme na pěnu Dryfix. Největším úkolem pro nás byl překlad nad garáží. Měřil 3,5 metru a vážil 122 kg. Postupně jsme si všechny 4 potřebné překlady nad vjezd do garáže připravili pod lešení a dali pod ně cihly, aby se nám dobře zvedaly. Následně jsme jeden po druhém dali na lešení a ve čtyřech lidech usadili na požadované místo. Za jeden den jsme usadili všechny potřebné překlady.

TIP: O založení a zdění vnitřních nosných zdí se dozvíte více v předchozím článku. V příštím videu se podíváme na možnosti podepření stropu a řekneme si, kde jsme sehnali podpěry pod strop my.

Reklama

Otázka

Plánujte použít klasické překlady, nebo roletové kastlíky? Své příspěvky pište prosím do komentářů.

Přílohy

Výkres překladů a výztuží věnce
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací