Výběr interiérových dveří

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
12. 10. 2018
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Na stavebním veletrhu FOR ARCH jsme navštívili několik prodejců interiérových dveří, po pečlivém vybírání jsme navštívili showroom společnost POL-SKONE v Hradci Králové. Zde jsem se zajímal o to, jaké materiály se při výrobě dveří používají a na co bychom se při nákupu měli zaměřit.

Hradecký showroom společnosti POL-SKONE nabízí na ploše 120 metrů čtverečních 60 typů otočných i posuvných interiérových dveří. Co má vliv na cenu dveří Jaká vlastnost způsobuje největší cenové rozdíly mezi interiérovými dveřmi, jsem se ptal referentky obchodního oddělení Martiny Kopišťové. „Cenové rozdíly jsou tvořeny třemi hlavními parametry. Prvním je volba skladby křídla, jeho povrch a zárubeň.“  V rámci vnitřní výplně dveří můžete volit provedení od pláství medu, děrované dřevotřísky až po plnou dřevotřísku.

Povrchové úpravy dveří

U společnosti POL-SKONE najdete okolo 90 dekorů interiérových dveří a nepřeberné množství barel ze vzorníku barev RAL. Novinkou sortimentu jsou speciální povrchy odolné proti otisku prstů s označením UNIMAT. Bývá pravidlem, že si lidé objednávají všechny dveře stejné nebo modelové řady a povrchové úpravy kombinují? „Zákazníci si často volí jednotnou produktovou řadu s tím, že si pak určují jednotlivé modely křídla. Například na toaletu si vybírají plné provedení, do dětské pokoje částečné prosklení a do obývacího pokoje většinou pak úplné prosklení. To už ale záleží na každém zákazníkovi.

Jak správně vybrat dekor

Abychom při výběru dokázali co nejlépe sladit dekor interiérových dveří s povrchovou krytinou v domě, přivezli jsme si s sebou do showroomu zbytky dlažby i vinylové podlahy.

Reklama

Všechny dveře v domě budou provedeny v dekoru Polský dub. Pro dveře do obytných pokojů a pracoven jsme zvolili model Sempre W02. Dveře do koupelny a na toaletu budou v modelovém provedení Impuls W01. Hlavní vstupní dveře mezi zádveřím a halou a následně dveře mezi halou a obývacím pokojem, které tvoří hlavní linii domu, objednáme v modelovém provedení Sempre W01.

Posuvné interiérové dveře

Do našeho vzorového domu použijeme posuvné dveře pro vstup do šaten. „Posuvné dveře, mají tu výhodu, že šetří prostor. „Existují dvě varianty posuvných dveří. První jsou posuvné po zdi. Druhou variantou jsou posuvné dveře do stavebního pouzdra – to je nutné řešit již během stavby, nebo lze využít variantu předsazených dveří, které lze následně obezdít sádrokartonem.

Zárubně – bezfalcové provedení získává na oblibě

U interiérových dveří se neobejdeme pochopitelně bez zárubní. Zjišťoval jsme, z jakých typů obložkových zárubní máme na výběr a kolik procent stavebníků upřednostňuje raději kovové zárubně instalované již v průběhu hrubé stavby? „Obložkové zárubně dnes instalujeme zhruba u 90 % rodinných domů. Hlavním důvodem je jejich moderní vzhled. Zákazníci mohou vybírat z falcového nebo bezfalcového provedení. Falcové provedení, kdy jsou panty viditelné, je nejznámější. V poslední době je ale čím dál oblíbenější bezfalcové provedení, kde jsou panty skryty a dveře působí moderním čistším dojmem, tyto dveře jsou automaticky vybaveny magnetickým zámkem,“ řekla k zárubním Martina.

Reklama

Zaměření probíhá přímo na stavbě

Pro vytvoření cenové kalkulace na dodávku interiérových dveří je nutné provést přímo na stavbě jejich zaměření. U všech otvorů se měří výška, šířka a také tloušťka zdiva. Dále je nutné určit, zda jsou dveře pravé či levé. Orientaci otevírání dveří určujeme tak, že si stoupneme do místnosti, do které dveře vedou a jejich orientaci určíme podle toho, zda je chceme otevírat vpravo nebo vlevo. V případě posuvných dveří se ještě musí změřit střed kolejnice pouzdra z jedné i druhé strany stěny. Pokud nebude kolejnice ve středu tloušťky stěny, bude nutné vyrobit takzvanou asymetrickou zárubeň.

Dveře přijdou do pár týdnů

Po výběru modelu i dekoru dveří a zaměření otvorů přímo na stavbě získáme do asi pěti dnů cenovou kalkulaci. Po jejím odsouhlasení a podepsání objednávky se během pár týdnů můžeme těšit na nové dveře. Jak probíhá montáž otočných i posuvných dveří a obložkových zárubní si přečtěte v tomto článku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama