Montáž podomítkové nádrže pro závěsné WC

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Koupelna a WC
27. 1. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Na stavbě e4 domu svépomocí právě dokončujeme rozvody vody a odpadů. A při té příležitosti si dnes namontujeme podomítkový WC modul.

Objednali jsme si tedy ve Stavebninách DEK podomítkovou WC nádrž Alcaplast AM101/1120. Balení obsahuje vše, co k montáži potřebujeme. Tedy kromě pár kousků nářadí.

Před montáží jsme zeď za a vedle budoucího WC natáhli cementovým lepidlem, abychom neměli za WC modulem nějaké vzduchové netěsnosti, které již nebudeme moci opravit.

Montáž podomítkové nádrže pro závěsné WC

Nejprve vybalíme konstrukci

Začneme tím, že nahoru do otvorů přimontujeme závitové tyče s navařeným držákem do zdi. Rovnou je z každé strany konstrukce opatříme podložkou a maticí.

Poté najdeme v horní části konstrukce vyznačený vágrys – rysku označující 1 m nad budoucí čistou podlahou.

Konstrukci přisuneme ke zdi a pomocí vysouvacích nohou upravíme výšku tak, aby vágrys na stavbě přesně lícoval s ryskou vágrysu na konstrukci WC modulu. Přesné lícování však nemusí být dodrženo vždy. Záleží na tom, jakou mísu si vyberete a do jaké výšky si přejete toaletu umístit. My toaletu umístíme 3 cm nad vágrys.

Následně konstrukci vyrovnáme ve všech směrech do vodováhy. Když máme hotovo, zaaretujeme vysouvací nohy.

Reklama
Montáž podomítkové nádrže pro závěsné WC

Tužkou si přesně označíme místa ukotvení do zdi i podlahy. Vyvrtáme si potřebné díry, do nichž vložíme hmoždinky. Předtím, než vrátíme konstrukci WC modulu na své místo a připevníme ji šrouby do hmoždinek, je vhodné ze zadní strany nasadit kohout s potrubím pro připojení vody.

Využili jsme přítomnosti odborníka na vodu a odpady a poprosili ho o napakování závitu a svaření potrubí pro přípravu připojení vody do podomítkové nádrže.

Reklama

Usazení WC modulu

Nyní můžeme WC modul usadit na připravené místo a pomocí šroubů připevnit do stěny a podlahy. Korekcí štelovacích šroubů v horní části a u nohou provedeme v případě potřeby poslední urovnání do vodováhy.

V horní části WC modulu našroubujeme přívodní vodovodní hadičku na kohout umístěný v zadní části nádžky. Dotažení matice provedeme pouze rukou.

Montáž podomítkové nádrže pro závěsné WC

Na místo, kde budou po dokončení koupelny umístěna ovládací tlačítka WC modulu, nacvakneme dodaný rámeček. Do něj vložíme kryt pro umístění ovládacích táhel. Nakonec opatříme rámeček červenou plastovou krytkou.

Reklama

Napojení odpadního potrubí

Nyní můžeme připojit odpadní potrubí.

Do spodní části konstrukce zasuneme držák roury, vezmeme koleno, vsuneme ho do držáku a držák zacvakneme. Na koleno napojíme redukci, která je součástí balení a z HP potrubí o průměru 110 mm provedeme napojení na odpad.

Následně zakryjeme odpadní otvor i otvor pro přívod vody plastovými kryty.

Montáž podomítkové nádrže pro závěsné WC

A máme hotovo

Námi zvolený modul je primárně určen do sádrokartonových konstrukcí. Je ale možné ho i obezdít. A to právě uděláme i my.

WC modul máme namontovaný. Zbylé propojovací potrubí pečlivě uschováme, abychom ho měli k dispozici na budoucí instalaci toalety.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací