Stavba domu svépomocí - úplný začátek

Autor: Ondra+Žužu+dvojčata (2 příspěvky)
11. 4. 2018
2 komentáře
Dotaz

Nazdar lidi!!

Posledního půl roku vážně pracuji s myšlenkou na koupi pozemku a stavbu domu. To co nyní řeším je právě ten pozemek, sehnat něco slušného se ukázalo jako velký problém. Do budoucna bych toho na domě udělal co nejvíce svépomocí, problém je, že pracuji zcela mimo tento obor, nicméně práce se nebojím, číst umím a nešikovný taky uplně nejsem. Mám pár kamarádu kteří dělají elektriku, vodu apod, takže o toto by případně bylo postaráno.

Jsem moc rád, že jsem narazil na tento web, protože už plné dva dny jen čtu, čtu a čtu, popř. googlím a zase čtu :)

Pro moji rodinu, ženu a roční dvojčátka, bych rád postavil pasivní bungalov, popř. bungalov s patrovou částí (netuším jak se takovémuto typu stavby říká) s užitnou plochou mezi 150 - 200m s oddělenou master bedroom s vlastní sociálkou a šatníkem + obdobnou jednotkou pro mé dvě dcery. Investici plánuji okolo 4M, ale vůbec netuším jestli se pohybuji reálně nebo ne, proto jsem zde a píšu.

To proč jsem se rozhodl napsat tento příspěvek je ten, že mám fůru otázek a myslím, že nejlepší bude obrátit se na Vás kteří jste si prošli třeba tím samým..... Takže tedy, tady jsou mé otázky, některé jsou asi dost hloupé a naivní, ale líná huba holé neštěstí:

1} V jakém pořadí řešit tyto dvě věci: koupě pozemku a projekt "vysněného" domu..... Popř. je v pohodě hledat pozemek a u toho si nechat vypracovat projekt s tím, že až bude pozemek, projekt se přizpůsobí???

2} Jaký je Váš názor, zkušenost, s pozemky u kterých nejsou v dosahu potřebné sítě, ale od majitele pozemku se dozvíte, že sítě jsou v plánu k dobudování...výhledově. Já z toho mám dost obavy, z podobného prohlášení si vždy beru pouze to, že sítě nejsou a čert ví jestli budou.... Pozemky jsou samozřejmě za výhodnou cenu ve srovnání s ostatními v okolí. Sítě sice jsou v územním plánu, či jak se to jmenuje, vyznačený, ale nikde se nedočtu kdy mají být budovány...

3) Co se projektu týče, prošel jsem si různé stránky různých firem, developerů atd. a z přehršle typových domů jsem si jich pár vybral, ale vždy s výhradami - u každého bych potřeboval provést větší či menší změny. Mám docela jasnou představu jak chci aby náš dům vypadal, a proto bych se Vás chtěl zeptat na Vaše typy na osvědčené projektanty. Plánuji stavět ve Středočeském kraji, nicméně kde v konečném důsledku skončíme, nemám tušení..........

4) Jsem ve své podstatě na začátku co se orientace v odborném slovníku, který se v mnoha příspěvcích používá, proto to googlování a čtení, nicméně rovnou z kraje bych se chtěl zeptat - jaké cihly poučít???? Vápencovo pískovcové s izolací, popř. systém jako Porotherm, Yton? Jaký je cenový rozdíl mezi těmito systémy atd.....

5) Jsem příznivcem moderních technologií a různých "vychytávek". Uvítal bych jakékoliv informace o tom, jestli jste někdo stavěl něco jako chytrý dům, popř. info o čemkoliv zajímavém, co jste do svých domů, pozemků atd. zakombinovali.

6) Toto dávám jako samostatný bod, byť to koresponduje s bodem předcházejícím, ale chtěl jsem to zdůraznit. Rád bych na svém domě měl tzv. zelenou střechu, ale i fotovoltaiku...... Chtěl bych použít baterie Tesla Powerwall a celkem se mi zamlouvá i nová technologie Tesla Solar Roof... U Solar Roof se domnívám, že s ní nikdo ještě v ČR nestavěl, ale zajímá mě, jestli jste s ní už někdo do svého projektu počítal, čekáte na dodání, montáž popř. jakékoliv další informace s tímto spojené.

7) A závěrem asi ta největší a nejdůležitěší otázka vůbec: Je reálné pro dva dospělé lidi s podporou kamarádů, internetu apod. postavit barák jak se říká od kopnutí do země po střechu????? Kde všude se bez firmy neobejdu???

Budu dále procházet tento a další weby, procházím i zahraniční weby se stejnou tématikou a plánuji celý průběh stavby dokumentovat a zaznamenávat. Děkuji za jakoukoliv odpověď, pomoc a radu!!!!!

Ondra + Žaneta +dvojčata :)

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama