Začátek cesty k vlastnímu domu

Autor: MiRa (2 příspěvky)
15. 5. 2024
0 komentářů
Začátek cesty k vlastnímu domu
Příspěvek stavebníka
Děti trochu odrostly, jsou samostatné a nepotřebují tatínka a maminku na každém kroku. Najednou máme čas a přemýšlíme, co s ním? Volba je jasná, je vhodná doba vybudovat si bydlení na stáří, dokud jsou síly.

Zdravím všechny nadšené svépomocnice a svépomocníky!

Jmenuji se Mirek a pocházím z Hradce Králové. Sice momentálně máme s rodinou byt na jihu Moravy, ale s ženou nás to táhne zpátky do rodného kraje. A jelikož se podařilo něco našetřit, tak jsme se rozvažovali koupi mezi starším domkem k rekonstrukci nebo pozemkem. Dům k rekonstrukci bohužel nevyšel, ale pozemek jsme získali na druhý pokus. Už je náš! Momentálně kreslíme ideální dispozici domu a hledáme projektanta.

A dál? Jakmile něco zase našetříme, rádi bychom začali hrubou stavbu. Myslím si, že jsem manuálně zručný a ledacos se dá najít na internetu či v moudrých knihách Pavla Tesárka.

A když jsem zvládl postavit základy i s montovaným skleníkem, který již třetím rokem stojí a rajčat či okurek máme tolik, že někdy nevíme co s nimi, tak musím zvládnout i dům. Pravidelně si pročítám příspěvky na tomto webu a nevypadá to moc složitě. Je jasné, že mě to bude stát více času, než kdyby to dělala firma, ale… Jsou věci, které si za peníze nekoupíte!

Dům bych rád postavil ještě v tomto desetiletí a jakmile bude trochu obyvatelný, stěhuju se. No uvidíme, jestli nám do toho něco nehodí vidle, třeba i nový stavební zákon.

Nejvíce se těším na práci spojenou se stavbou. Hrozně mě baví hledat si ten správný postup a když už ho teoreticky mám, tak jej zvládnout i prakticky. A když se něco nepodaří? Nevadí, opraví se to a příště už vím, jak na to! Postavit dům je velká výzva, ale s odhodláním roste chuť.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací