Inteligentní elektrické rozvody

Autor: Jakub a Kateřina (8 příspěvků)
5. 8. 2015
1 komentář
Dotaz

Ahoj,

Chystám se provést elektrické rozvody sám svépomocí a rád bych při nich nezapomněl na jediný drátek, kterého bych později litoval.

Rozvody zásuvek a světel, internetu a anténní jsou mi celkem jasné dá se o tom najít i spousta tipů a nákresů. Jde mi teď ale o trcho sofistikovanější věci, se kterými je potřeba při rozvododech již počítat.

1. Rozvody pro čidla zabezpečovacího systému

Zatím nemám vybránu žádnou firmu, od které si zabezpečovačku pořídím. Věřím, že každá firma si toto řeší sama. Některé napříplad mají čidla, které jsou napájeny vlastní baterií a s centrálou komunikují bezdrátově (ale toto řešení se mi nelíbí). Jak jste to prosím řešíli vy? Přemýšlím totiž zda k budoucím čidlům natáhnout dvou-troj-čtyř-linku nebo raději rovnou UTP kabel. Které je podle vás nejuniverzálnější řešení, pokud jste již totot řešili?

2. Napájení venkovních rolet

Stále nevím zda si venkovní rolety pořídíme či nikoliv. Bude záležet ke konci výstavby pouze na financích. CHtěl bych ale mít zhotovenou kompletní přípravu rolety na elekterický pohon. Nevím opět přesně kolik drátů k roletě přivést a kolik jich dovézt do krabice, kde bude vypínač pro otevírání a stahování rolet. Hledal jsem na netu nějaké schéma zapojení, ale nejspíš se jedná o velmi střežené vlastnictví, přičemž si myslím, že by to mohlo být u mnohých rolet standardizované a tedy stejné.

3. tepelná čidla/termostaty k automatické regulaci podlahového vytápění.

Plánuji podlahové vytápění a rád bych aby se chovalo nějak inteligentně automaticky. Tedy v každé místnosti nějaké nástěnné či podlahové teplotní čidlo, které bude napojeno k centrále, která pak bude automaticky regulovat uzávěry v hlavním rozvaděči podlahovky. Má otázka je opět podobná. Jaký typ drátu přivést od centrály do krabice, kde bude umístěno čidlo či termostat. Je lepší nástěnné čidlo integrované v rozvaděči nebo raději volit podlahové? A pak také jaké dráty přivést od centrály s hlavnímu rozvaděči podlahového vytápění.

Budu moc rád když se kdokoliv poděli o své zkušenosti s některým z bodů nebo dokonce přidá nějaký vlastní postřech na co při rozvodech nezapomenout. Uvítám i obrázky či odkazy na hotová schémata na netu či doporučení na firmy.

Díky moc,

Jakub

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama