Rozvody vody, elektřiny a odpadu

Autor: Barunka (13 příspěvků)
19. 8. 2020
0 komentářů
Rozvody vody, elektřiny a odpadu
Příspěvek stavebníka
Po střeše a montáži oken jsme dělali spoustu "maličkostí" jako škrábání zdí od nečistot a nerovností (v prosinci supr aktivita na zahřátí), navařovala se lepenka v pokojích(taky super  dělat v zimě), dozdívali se poslední nenosné příčky a penetrovaly zdi.

Elektřina

Rozvod pro elektřinu jsme si vyměřovali a vysekávali sami. Koupili jsme korunku na vrtačku přímo na el. krabičky a vrták - silný asi jako palec. Obojí bylo malé a muselo se převrtávat! Nebojte se koupit větší.

Zásuvky i vypínače jsem si vyměřovala sama a jinak bych to ani nechtěla. Vše jsme měli předem promyšlené a stejně jsem dělala menší změny, které mě napadly až na místě. Řídila jsem se heslem: radši víc, než míň. A tak máme za televizí spoustu zásuvek, že i elektrikář kroutil hlavou, stejně jako nad jedním světlem, které se ovládá 4 vypínačema. Snažili jsme se to vymyslet tak, aby se nám pohodlně žilo. Nezapomněli jsme ani na zásuvku pro stromeček nebo vysavač. Zbytek odborné práce - usazení kabelů a krabiček - si udělali elektrikáři. Naše elektrika je obyčejná a "hloupá" moderní možnosti jsme do domu nedávali. Páni elektrikáři nás navštíví znovu, aby do připravených krabiček dali strojky, ale to až po vymalování. Teď byli dva a práci měli za 3 dny hotovou.

Voda a odpad

Vodu jsme si dovnitř dotáhly z vodoměrné šachty. Jak je vidět i na fotce, uzávěr v domě je pouze plastový, teď zpětně bychom dali určitě lepší, ale kdyby náhodou...o pár metrů vedle je vodoměrná šachta a vyplo by se to tam. Pro připojení vody jsme si sami připravili zemní práce a za dopoledne byla voda připojená. Odpad máme svedený do domovní čističky. Připraveno máme i na splachování dešťovou vodou, pomocí domácí vodárny.

Rozvod vody a odpadu jsme připravovali současně, zase se muselo sekat a v tom nám dost pomohla korunka na krabičky. Trubky na vodu nám svařil instalatér a dohlížel i na odpad, ale ten jsme si dávali sami. Současně s tím jsme si také zazdívali systém pro závěsný záchod nebo balili trubky na teplou vodu do tubexu. Dělalo se spoustu věcí najednou.

Shrnutí

Už při vysekávání mi bylo ouzko a po tom všem se to zase muselo uklidit a zaházet do hladka. Byla to celkem zdlouhavá práce, ale moc mě bavila. Měla jsem svojí metodu a každej zedník se mě snažil naučit zase tu svojí...

Nejvíc pozitivní a příjemné na téhle etapě byla cena, ze všech předchozích byla totiž nejmenší. Odhadem jsme potřebovali 60 metrů trubek pro vodu studenou i teplou. Odpadních bylo asi 20 metrů. Pro elektřinu byl použitý kilometr kabelů. Vše výše popsané nás vyšlo na 50.000 Kč a 80 hodin/osobu naší práce (bývalo nás 2-3 osoby) + práce elektrikářů.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Vodoměrná šachta
6 900 Kč
Připojení vody
9 900 Kč
Odpadní trubky, kolena a redukce
1 600 Kč
Práce vodaře+jeho materiál
5 000 Kč
Elektrikáři - hrubá elektřina
40 500 Kč
Domovní ČOV
29 000 Kč
Celkem92 900 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Barunka (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací