Běh na dlouhou trať...

Autor: Béňovci (3 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
8. 10. 2016
7 komentářů
Běh na dlouhou trať...
Příspěvek stavebníka
Už je to skoro rok, co jsme se s manželem rozhodli koupit pozemek. Kdybychom věděli, jaký to bude problém, začali bychom to řešit mnohem dříve. Pozemek jsme začali řešit cca v prosinci minulého roku a ke koupení, přepsání a zaplacení daně došlo po sáhodlouhém procesu až v srpnu.

A huráááá, pozemek je náš! Vybrali jsme si opravdu krásný pozemek. Ovšem jsme netušili co vše nás čeká při cestě k jeho přepsání. Na pozemek jsme si brali hypotéku, což byl jeden z kamenů úrazů. Banka chtěla tisíc papírů a také nám sem tam poslala papíry, které vůbec nepatřily nám. Teď už se tomu jen smějeme, ale v té době to bylo dost stresující. Po domluvě s majitelem, respektive majitel stanovil, že platba proběhne přes notáře. Celé půl roční utrpení jistě nebylo zadarmo. :-) Celkem jsme zaplatili až po přepsání pozemku 21 200 Kč. Na daň z převodu nemovitosti jsme dávali jen polovinu, tzn. 14400 Kč. Jojo, peníze jen lítají, a to jsme ještě nekopli do země :-) V červnu už to čekání bylo dlouhé, tak jsme začali řešit projektanta. Domeček jsme si navrhli sami a projektant to hodil na papír. Aspoň to máme ušité přesně na míru. Jelikož jsme v záplavové oblasti (ejhle, další problém :-)), tak jsme veškeré papírování a úřady nechali na projektantovi. No, je toho víc než dost a radši si připlatíme, ať to máme vše kompletní. Úřady si rády vždy něco najdou. Teď jsme ve fázi, kdy půdní fond potřebuje změřit tloušťku ornice na pozemku, a tak dne 4. 10. 2016 proběhly první výkopové práce na pozemku :-). Jinak stále čekáme na povolení ke stavbě. No, původní plán byl do zimy postavit základovou desku až po střechu. Hmmm, naše představy se pomalu rozplývají, nároky snižují a snad stihneme aspoň tu desku!

Náklady

Název položkyCena
Úřady, notář
21 200 Kč
Daň z převodu (polovina)
14 400 Kč
Projektant
47 500 Kč
Celkem83 100 Kč

Galerie

Běh na dlouhou trať...Běh na dlouhou trať...
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Béňovci
Béňovci (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací

soptinda23. 3. 2018 13:03:21

Dobrý den,
mohla bych se Vás prosím ještě zeptat, jak dlouho trvalo, než se Vám vyjádřili z povodí Moravy a zda Vám povolili násyp k domu?
Děkuji

Béňovci

Béňovci9. 11. 2017 17:06:43

Dobrý večer,
jsme mimo zastavěnou část obce. Vedle nás už jeden domeček stojí a je to vlastně nová ulice vedle pole. No nám se to zdá také hodně, vypadá to spíše jako protiatomový kryt než bungalov :-D ale zase na druhou stranu aspoň budeme v suchu kdyby přišla velká voda (teda pokud nebude větší). Nevypadá to moc pěkně, navíc to musíme dokola zasypat hlínou do ztracena. No nejsem si úplně jistá co vše se tady k tomu muselo řešit, my máme hlavně papír z povodí, který po vás budou chtít. Zmínka je o tom ještě ve vyjádření z odboru životního prostředí. Nic jiného jsem v projektu nenašla.

soptinda9. 11. 2017 6:40:08

Dobrý den,
díky za rychlou odpověď.
Vy jste v zastavěné oblasti nebo na samotě? Zdá se mi to hodně, nařídit zvednout desku o 125 cm.

Béňovci

Béňovci8. 11. 2017 9:35:03

Dobrý den, papíry nám vyřizoval projektant tak se vám můžu večer podívat. Vím jen že jsme to řešili přes povodí moravy. A vypočítali nám že musíme zakladovou desku zvednout o 125 cm.

soptinda8. 11. 2017 7:32:37

Dobrý den,
mohla bych se Vás zeptat, jak je to se stavbou v záplavové zóně? Co vše jste museli řešit?
Děkuji
Soptinda

Béňovci

Béňovci9. 10. 2016 12:58:35

Ahojky, no je to fakt zdlouhavý proces ⯑ podle projektu jsou rozmery místnosti trošku jiné. Nalevo ta místnost bude rozdělena na půl ze zádveří se půjde do technické a z kuchyně do spižírny ⯑ taky máme přehozenou ložnici a šatnu z pokojem vedne obýváku. Budeme se snažit přiblížit co nejvíce nízkoenergetickému domu. Tak si říkám že jsme na tom teda ještě časově dobře oproti vám. Ale je to mazec jak se všechno vleče. O hypotece ani nemluvím ⯑
Taky přejeme hodně zdaru a ať to postupuje bez komplikací ⯑

Ondřej a Lucka

Ondřej a Lucka9. 10. 2016 6:19:34

Ahoj Honzo a Hanko,

přejeme Vám hodně štěstí a zdaru při postupu s papíry a stavbou. :) My jsme začali defakto už v srpnu 2013 podáním žádosti o zpracování územní studie aby nám vůbec dali souhlas se stavbou a teprve tento týden se pomalu začíná realizovat. Na souhlas stále čekáme ale už jsme to nevydrželi a začínáme lít pasy abychom také stihli alespoň desku a do toho zařizujeme hypotéku protože základy nám pouštějí žilou :D

Náklady na projektanta máte skoro stejné jako my. Ještě se zeptám nalevo od zádveří to budete mít spižírnu nebo technickou místnost? Stavíte NED nebo pasivní dům?