Montáž krovu vyrobeného na CNC stroji

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
29. 7. 2016
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Z důvodu požadovaného sklonu střechy 35° jsme z původního plánu vazníků, přešli po dohodě s Jiřím Skřipským, kterého jste mohli vidět v minulých videích, na krov. Krov jsme objednali ve Stavebninách DEK a jeho výhodou by mělo být přesné opracovaní na CNC stroji. Jak si se stavbou poradí profesionální tesaři, uvidíte v tomto videu.

Ještě před příjezdem tesařů jsme odstranili z věnce bednění a odštípali vázací dráty, kterými byla šalovací prkna provázána. Abychom se následující den nezdržovali s přípravou pozednic, roznosili jsme dle plánku všechny pozednice na své místo. Velkou radost nám udělalo zjištění, že trámy, u kterých by mohlo hrozit prohození, například otočení o 180° mají na každé straně vyříznutý jinak dlouhý plát, takže je nelze zaměnit i kdybyste se snažili. Pozednice na sobě mají navíc již přímo z výrobního stroje vyznačené pozice pro umístění krokví.

Montáž krovu vyrobeného na CNC stroji

Usazení a urovnání pozednic

Protože nám krov mezi uskladněním na pozemku a zahájením stavby několikrát zmokl a rovnost věnce nebyla úplně na milimetry, neobešli jsme se při spojování a usazování pozednice do roviny bez motorové pily. Některé spoje si pro přesné smontování jednoduše vyžadovali drobné zbroušení, aby vše perfektně sedělo.

Reklama
Montáž krovu vyrobeného na CNC stroji

Jakmile byly přeměřeny všechny strany i úhlopříčky, spojili jsme jednotlivé trámy pozednice hřebíky, znovu vše přeměřili a následně provedli pomocí závitových tyčí a chemické kotvy upevnění trámů k betonovému věnci.

Montáž krovu vyrobeného na CNC stroji
Reklama

Pro zjištění přesné pozice trámů od stěny domu bylo nejjednodušší osadit z každé strany domu krov, který má být dle projektu o stolici opřený a pomocí palice posunout trám stolice tak, aby na obou stranách trámy přesně seděly.

Usazení nárožních trámů

Nejdelšími a nejtěžšími prvky celého krovu byly čtyři nárožní trámy. Díky zkušenosti a zdatnosti mistrů tesařů se je podařilo po drobné korekci výčnělku u pozednic usadit na své místo.

Montáž krovu vyrobeného na CNC stroji
Reklama

Sloupky středové stolice

Vše usadit, změřit, spojit a můžeme přejít k montáži šesti sloupků, které budou podepírat středovou stolici. Trámy jsou vyrobeny delší a již v projektové dokumentaci je uvedena poznámka „zaříznout při montáži“. Zkrácený sloupek jsme poté čepem vložili do připravené držky a pomocí páčidla a palice přibližně usadili na budoucí místo. Před definitivním usazením bylo třeba k trámu z každé strany usadit pásky, tedy menší šikmé trámky v horní části stolice.

Montáž krovu vyrobeného na CNC stroji

Závěr

Sestavení celého krovu vyvrcholilo osazením podpěr pro krácené krokve v rozích domu. Vzhledem k výšce dvou plnohodnotných podlaží, není tato práce vhodná pro lidi, kteří se bojí výšek. 

Montáž krovu vyrobeného na CNC stroji

Všechny krokve byly k nárožním trámům následně spojeny hřebíky a po 1,5 dni práce byl krov postaven. Při stavbě krovu jsme si ověřili, že tato etapa stavby by měla být vždy prováděna s pomocí profesionálů, neboť skrývá mnoho záludností a je dobré když máte k dispozici odborníka.  TIP: V předchozím článku najdete informace o výrobě krovu na CNC stroji u společnosti DEK. V příštím videu se podíváme, jak to vypadalo, když si stavbu krovu přijeli na vlastní kůži vyzkoušet svépomocní stavebníci.

Otázka:

Uvažovali jste o stavbě krovu svépomocí pod dohledem profesionála nebo svěříte tuto etapu plně do rukou řemeslníků? Své otázky a podněty, pište prosím do komentářů pod toto video.

Náklady

Název položkyCena
Ostatní drobnosti
5 000 Kč
Práce – kompletní realizace střechy včetně pokládky krytiny
97 622 Kč
Jeřáb
1 500 Kč
Prkna s impregnací na záklop
33 600 Kč
Latě s impregnací
15 180 Kč
Výroba krovu na CNC stroji a doprava
103 800 Kč
Celkem256 702 Kč

Přílohy

Pozice krokví a kleštin
Výkres krovu 3D model
Pozice pozednic, vaznic a sloupků
Půdorys krovu
Řez krovem
DEK nabídka krovu
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací