Klíč vs. Svépomoc

Autor: Zdeněk a Karin (8 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
28. 11. 2009
0 komentářů
Klíč vs. Svépomoc
Příspěvek stavebníka
Aneb jak to vidíme my….   Rádi bychom se pokusili shrnout naše myšlenky ohledně rozhodnutí stavět takzvaně na klíč (jednou firmou) nebo stavba svépomocně (za použítí vlastních schopností nebo různých známých a firem)

Stavba na Klíč Obecně se říká že 50 až 60 % ceny domu na klíč je práce a zisk stavebních společností. Další velikou neznámou je fakt, že málokdo kdo podepisuje smlouvu o dílo si je vědom všeho co v té smlouvě je napsáno a co všechno by vlastně v domě chtěl mít. Například si myslíme že v cenové nabídce nebude pravděpodobně kvalitní výběr materiálů dle našich skutečných představ, v podobě střešní krytiny nebo oken a rovněž vnitřního vybavení. Dochází pak k něčemu co zákazník neočekává ale na konci ještě přeplácí za udržení „svého standardu“ takže stavba na klíč může být také třeba 110% původní ceny.

Svépomoc Obdivujeme obrovsky lidi kteří jsou neuvěřitelně manuelně zruční, dokáží chodit na barák každé odpoledne po 10 hodinách v práci a tráví tam 2 roky po víkendech. Bohužel pokud budoucí majitelé nového domu bydlí třeba v pronajatém bytě a přitom musí koupit pozemek u kterého již platí bance procenta a celkové náklady tedy již na začátku převyšují 20.000,- měsíčně je tato volba stavby domu velmi obtížná.

Naše řešení je v podstatě blíže k svépomoci než stavbě na klíč. Splňuje naše představy o možnosti v jednotlivých etapách stavby si dům utvářet k obrazu svému rovněž nám cenově dovolí vybírat vhodné a kvalitní materiály rychlost stavby bude cca půl roku a v neposlední řadě ušetří 30 procent původní ceny na klíč.

Pokud tedy zde hledáte oslavnou píseň neuvěřitelné lidské šikovnosti a pracovitosti tak o tom to nebude, neb k tomu nejsou finanční podmínky ani nám nebylo z hůry dáno….

Reklama

Naše stavba je souhrn možností, zjišťování informací, hodiny výběru subdodavatelů,organizace, rychlost, štěstí na kvalitní lidi a pomoci známých a rodiny.

Galerie

Klíč vs. SvépomocKlíč vs. Svépomoc
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zdeněk a Karin
Zdeněk a Karin (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací