Osvětlení zahrady

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: osvětlení
3. 4. 2016
1 komentář
Osvětlení zahrady
Příspěvek stavebníka
Osvětlená zahrada má několik výhod. Prodloužíte dobu, kdy na ní můžete trávit čas, zpříjemníte si chvíle grilování nebo večerního posezení, budete se v ní pohybovat podstatně bezpečněji a nezvaným hostům dáte jasně najevo, že máte zahradu pod dohledem. V poslední době ale získává na důležitosti také estetický účel.

Hlavním důvodem, proč si lidé pořizují osvětlenou zahradu je bezpečný pohyb po ní. Osvětlení vjezdu a příchodu k domu společně se vstupem do domu je dnes téměř základem. Stále více zájemců se ale zaměřuje také na dekorativní osvětlení zahrady a navození příjemné atmosféry. Zahrada se stále více mění z užitkové na obytnou a slouží jako odpočinková a relaxační zóna.

Typy zahradních svítidel volte podle účelu osvětlení

Vybrat vhodný typ osvětlení byste měli především podle jeho účelu. Zvažte, zda chcete osvětlit cesty nebo jen podsvítit stromy za dekoračními účely. „Při výběru typu světel je nejprve důležité uvědomit si, že bude vidět jen to, na co dopadá světlo. Dále si zákazník musí říci, ´co a kde chce vidět´ a podle toho vybírat svítidla osvětlující daný prostor nebo věc. Ve většině případů slouží k osvětlení prostoru kolem domů a na terase nástěnná svítidla umístěná na domě. K osvětlení cest se používají stojací svítidla a k vymezení prostoru a navigaci zase zápustná a pojezdová svítidla. Jako netradiční osvětlení prostoru a k osvětlení teras lze využít různé zajímavé světelné objekty jako svítící květináče, svítící kostky a koule. Ty dokáží prostor oživit a jsou často tahákem pozornosti všech návštěv. Pokud chcete vytvořit v zahradě zajímavou atmosféru, určitě bych doporučil zahradní reflektory. Zvýrazníte tak zajímavé rostliny, solitéry, jezírka a jejich okolí,“ charakterizuje typy svítidel Václav Holas ze specializované firmy LED-ZAHRADA.CZ.

Pozor na špatné používání dekorativních svítidel

Mezi dekorativními svítidly jsou nejoblíbenější zahradní reflektory. Jejich pomocí nasvětlíte zajímavé prvky v zahradě a vytvoříte tak krásnou hru světla a stínů. Oblíbená jsou také pojezdová a zápustná svítidla, která však často majitelé zahrad špatně využívají. „Zákazníci chtějí často zápustnými svítidly osvětlit cestu v zahradě nebo terasu. To ale dost dobře nejde. Pokud svítidlo šíří světlo ze země vzhůru, světlo nedopadá zpět na zem a nedochází tak k osvětlení daného prostoru. K tomuto chybnému využívání přispívají i některé komerční obrázky, které znázorňují zápustná svítidla a dokonale osvětlený prostor okolo. Zápustná svítidla doporučuji používat jako navigační či dekorativní osvětlení, které vymezuje určitý prostor,“ upozorňuje Václav Holas na častý nešvar.

Reklama
Osvětlení zahrady

 

Osvětlení zahrady
Reklama

Údržba zahradních svítidel

K výrobě zahradních svítidel se dnes používá převážně hliník a plast. U některých svítidel jsou stínítka skleněná. Tvary jsou tak rozmanité, že si vybere snad každý. Venkovní osvětlení je přizpůsobeno pro celoroční provoz a jeho údržba není náročná. „Jednou ročně doporučuji svítidla zkontrolovat. Měla by se udržovat v čistotě, například špinavá skla snižují světelný výkon. Občas zazlobí i mravenci, kteří vlezou snad všude. Dnes ve svítidlech používáme převážně úsporné LED světelné zdroje, které mají delší životnost oproti klasickým světelným zdrojům. Nicméně obsahují elektroniku a ta může někdy zklamat a ukončit životnost produktu dříve oproti předpokladům. Záruka na LED světelné zdroje je většinou 2 roky a předpokládána životnost 15 000–25 000 pracovních hodin,“ popisuje péči o zahradní svítidlna Václav Holas.

Jaké jsou trendy v osvětlování zahrad?

Trendem v osvětlování zahrad je snaha o vytvoření příjemné atmosféry, estetický prvek stoupá do popředí.  Zvýrazňují se jednotlivé části zahrady a ze tmy se ´vytahuje´ to nejpoutavější. Nasvícené prvky totiž vypadají zcela jinak večer, nežli ve dne. „Nejoblíbenější barvou je teplá  bílá barva světla. Večer působí útulně a nenásilně. Občas používáme studenou bílou barvu k zvýraznění stříbrných stromů a například bílých kmenů bříz. Vytváří se tak zajímavá pro někoho i čarovná amosféra. Je to krásná kreativní práce. Je maximálně uspokojující sledovat po setmění úžas našich zákazníků, hlavně těch, kteří nebyli zpočátku o přínosu této investice přesvědčeni. Osvětlení zahrady se stává velmi významnou součástí jejich života a s automatickým provozem mají z osvětlení radost každý den a po celý rok,“ popisuje reakce na osvětlení zahrady Václav Holas.  

Osvětlení zahradyOsvětlení zahrady
Reklama

Osvětlení teras a balkonů

K osvětlení teras a balkonů slouží nejčastěji nástěnná světla. Na pergolu lze použít závěsná svítidla nebo venkovní reflektory. Stále častěji se objevují různé LED pásky, které se připevňují na trámy a tím vzniká buď přímé, nebo nepřímé osvětlení prostoru pergoly. Na terase je možné osvětlit také prostřednictvím malých reflektorů stromy či jinou zajímavou zeleň. Pokud chcete zahradu ozvláštnit, zkuste použít svítící světelné objekty.

Co je to tapetování stínem?

Tapetování stínem patří mezi dekorační typy osvětlení zahrad. Jde o využití volné zdi domu, plotu či garáže a svítit na ně přes rostliny. Veškeré překážky, které vstupují vyzařovanému světlu do cesty, se objeví na zdech jako stín. Výsledek je takový, že máte před zdí osvětlené rostliny a na zdi jejich úžasné stíny. Vše se mění, když rostliny rostou a při každém jejich pohybu vlivem větru. 

Osvětlení zahrady

Více informací o zahradním osvětlení naleznete na webu http://www.led-zahrada.cz/. Fotografie pochází z archivu LED-ZAHRADA.CZ.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama