Projekt domu a stavební povolení (vč.nákladů)

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
14. 11. 2013
11 komentářů
Projekt domu a stavební povolení (vč.nákladů)
Příspěvek stavebníka
2012-2013 Jak jsme již uváděli v článku "Rozhodnutí stavět" tvorba našeho projektu trvala neuvěřitelně dlouho, téměř celý jeden dlouhý rok.

Během této doby jsme uzavřeli s energetickým dodavatelem smlouvu o připojení k distribuční soustavě, tzn. že nám přivedli elektřinu k hranici pozemku a naším úkolem bylo vystavět si odpovídající kapličku. Kaplička byla nakonec v říjnu 2012 napojena. Naštěstí voda i plyn jsou do 5m od hranice pozemku, tzn. že po dohodě s příslušnými institucemi budou napojeny až v rámci stavby sítí na pozemku.

V únoru 2012 jsme zařídili veškerá vyjádření a projekty inženýrských sítí. V dubnu jsme měli projekt pro první fázi stavby kompletní. A po získání veškerých náležitostí jsme zamířili s žádostmi na příslušný stavební úřad.

Poslední týden v květnu 2013 jsme žádost o spojené územní a stavební řízení podávali na stavebním úřadě. Ačkoli dokumentace měla veškeré náležitosti, st. úřad si dal načas zahájil toto spojené řízení až na začátku července s nařízením ústního jednání v půli srpna. Opravdu zásáda lhůt vzala za své :-)

Reklama

Jelikož veškerá dokumentace byla podle zákona, příslušných vyhlášek a místní legislativy, neočekávali jsme, že se na ústním jednání některý ze sousedů vůbec objeví. Bohužel opak byl pravdou. Jeden ze sousedů, který má vedle nás louku bez jakéhokoli stavebního záměru a stavby začal požadovat vzdálenost našeho domu od plotu ne 2m ale 3,5m, což by nám dost zkomplikovalo poměru na úzkém pozemku.

Prostorem lítala vyjádření, že se pán odvolá a požene to, kam to půjde, protože on to tak chce a basta, domluva možná opravdu nebyla. A tak se rozjelo kolečko komplikací. Námitka souseda byla shledána neopodstatněnou s tím, že má ovšem právo podat žádost o přezkum u nadřízeného krajského úřadu, čehož jsme se reálně obávali. Příslušná úřadnice si s vytvořením rozhodnutí opět dala na čas, a rozhodnutí o udělení územního rozhodnutí a stavebního řízení datově vyrobila na počátek září, do schránek jsme ho ovšem obdrželi poslední týden v září. Slovy vyjádřeno, ať žije byrokracie.

Po převzetí jsme odpočítávali den za dnem, abychom si ukrátili dobu nabytí právní moci a netrpělivě očekávali odvolání souseda. K tomu nakonec nedošlo, pouze zdržel dobu nabytí právní moci do posledního možného dne. 21.10.2013 nabyla veškerá rozhodnutí právní moci a nám spadl opravdu velký kámen ze srdce.

Reklama

Nyní hledáme správného poskytovale hypotéčního úvěru a ve spolupráci (asi už doufejme poslední) s naší projektantkou doděláváme změnu dokumentace v návaznosti na již skutečně blížící se změnu územního plánu, která nám umožní připojit k domu dvojgaráž.

Začátek stavby plánujeme na jaro 2014, a po všech těch peripetiích se těšíme pro změnu na práci místo věčné byrokracie.

Náklady

Název položkyCena
projekt domu - 2 fáze
11 000 Kč
poplatek za územ.rozhodnutí, sítě a stavební povolení
7 000 Kč
autorizovaný stavbyvedoucí
5 000 Kč
požární zpráva
1 300 Kč
energetický štítek
4 000 Kč
projekt ústředního vytápění
3 000 Kč
projekt voda, plyn, kanalizace
4 000 Kč
projekt elektroinstalace
3 000 Kč
potvrzení projektu domu
3 000 Kč
radonový průzkum
1 940 Kč
výškopis a polohopis pozemku
2 500 Kč
stavba el. kapličky svépomocí
4 500 Kč
připojení pozemku k distribuční soustavě elektřiny
12 500 Kč
studie na montovaný dům
3 000 Kč
zaměření pozemku vč. nového geometr.plánu
6 500 Kč
Celkem72 240 Kč
Reklama

Galerie

Projekt domu a stavební povolení (vč.nákladů)Projekt domu a stavební povolení (vč.nákladů)
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací