Projekt pro osoby bez přístřeší Safety First - stavba příbytků

Projekt pro osoby bez přístřeší Safety First - stavba příbytků
Příspěvek stavebníka

Jak probíhaly jednotlivé fáze stavby příbytků.

Příprava dílny

Vzhledem k tomu, že s v našem projektu jedná o panelovou montovanou stavbu, bylo nám jasné, že budeme muset sehnat prostory pro montáž jednotlivých panelů. Podařilo se nám sehnat garáže, které byli našemu spolku přenechány do výpůjčky.

Nejprve jsme garáž museli vyklidit. Jedná se o garáž o dvou větších místnostech s jedním vjezdem. Nebyla to úplně ideální volba, ale s tím jsme již do toho šli. Výhodou bylo, že garáže mají celkem vysoké stropy a tak je možné jednotlivé panely přetáčet i na výšku.

Dílnu jsme přeměřili a začali rozvrhovat, kde co umístit, abychom se v dílně mohli dobře pohybovat a nepřekážel nám tolik naskladněný materiál. Do dílny jsme dali uzamykatelnou skříň na aku nářadí, nainstalovali zabezpečovací systém proti vloupání a především vytvořili ze zbytků z vyklízení zázemí pro ´mobilní WC a malou kuchyňku.

Nářadí jsme nakoupili většinou na internetu, nebo v Hornbachu na cenovou záruku. To nám ušetřilo nemalé peníze.

Práce v dílně

Nejdříve jsme poptali stavební materiál a vybrali pro nás jeho nejvhodnějšího dodavatele. Po komplikacích s jeho zajištěním jsme nakonec měli všechno na dílně a mohlo se začít. Rozhodli jsme se, že si nejprve na pokosové pile nakrátíme veškeré KVH hranoly na požadované rozměry. Ukázalo se to jako dobré rozhodnutí. Jednotlivé hranoly jsme označovali, abychom následně při montáži věděli, ke které stěně patří.

Pro montáž panelů jsme si vyrobili z hranolů a OSB desek montážní stůl. Nebyl ale ideální, protře se v některých místech prohýbal a dřevo nebylo úplně rovné. Začali jsme tedy montáží podlahy. HVH jsme dávali po 60cm, aby nám následně mezi ně dobře vycházela vata. Po zaklopení tohoto panelu jsme se rozhodli ponechat jej na stole a mít jej jako stabilní podklad pro další práci. Stůl jsme jen dali o několik centimetrů níže, aby byl panel v původní výšce stolu.

Reklama

Následně jsme se pustili do jednotlivých stěn příbytku. Ty již byly obtížnější, protože KVH byly spojeny pod úhlem a panely měly již také otvory pro okno a dveře. Vždy jsme smontovali konstrukci panelu a z jedné strany přikotvili OSB desky nastřelovací pistolí, aby se rám stabilizoval a měl pravé úhly.

Reklama

Z druhé strany měl přijít záklop z lazurovaných palubek. Nejprve jsme tedy zkrátily všechny palubky na patřičný rozměr a následně proběhlo jejich první lazurování. Druhou vrstvu lazury dostaly panely až po jejich zaklopení i z druhé strany. Tomu ale předcházelo ještě plnění minerální vatou o síle 16 cm.

Vzhledem k rozměrům střechy a velikosti naší dílny jsme se do střechy pustili nakonec, a to v části dílny, která je blíže k východu. Vše bylo třeba přestěhovat a připravit dostatečný prostor pro montáž. Na střechu máme připraveny asfaltové pásy, ale vzhledem k tomu, že vraty garáže se již s panelem musí procházet našikmo a měli jsme strach o poškození při převozu, rozhodli jsme se, že střechu doděláme až na místě, kde bude "domek" stát.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SISU z.s. Martin Hruška
SISU z.s. Martin Hruška (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací