Projekt pro osoby bez přístřeší Safety First - začátky

Autor: SISU z.s. Martin Hruška (3 příspěvky)
22. 5. 2024
0 komentářů
Projekt pro osoby bez přístřeší Safety First - začátky
Příspěvek stavebníka

Jak probíhalo vyřizování náležitostí a shánění financí na realizaci projektu, který má za cíl osobám bez přístřeší najít bezpečné a smysluplné místo k pobytu.

Co děláme?

Naším cílem je poskytnout osobám bez přístřeší bezpečné a smysluplné místo k pobytu. Prostřednictvím aktivit našeho spolku doufáme, že pomůžeme lidem bez domova najít dočasné ubytování a získat dovednosti, které jim pomohou najít uplatnění na trhu práce a následně najít ubytování plnohodnotné.

Projekt Safety First - přístřeší pro lidi bez domova

Projekt Safety First má za cíl osobám bez přístřeší umožnit podílet se na tvorbě legálního a smysluplného místa k přebývání. Má motivovat osoby bez přístřeší k zodpovědnosti za své obydlí a jeho okolí, naučit je pracovním návykům a pomoci jim řešit jejich sociální situaci z přívětivějšího prostředí poskytujícího bezpečí a podmínky k rozvoji.

Projekt spočívá ve stavbě příbytků, na jejichž výstavbě se budou podílet osoby bez přístřeší, které následně v těchto příbytcích budou za stanovených podmínek pobývat.

Obyvatelům příbytku bude poskytováno sociální poradenství. Po stabilizaci jejich situace budou motivováni k hledání stálého zaměstnání a plnohodnotného ubytování.

Dva a půl roku od myšlenky k realizaci

Martin Hruška o vzniku SUSU z.s.:

Začalo to v červenci 2021 rozhovorem s místostarostou třetího plzeňského obvodu Ondřejem Ženíškem, který vyprávěl o programu Homeless Blus Prahy 9. Ještě ten měsíc jsem se tam vydal na stáž. Tento program funguje na Praze 9 od roku 2013 a spadá pod odbor životního prostředí. V té době bylo v rámci městské části umístěno 25 buněk a zkušenosti byly velmi pozitivní. V současné době se do tohoto programu zapojila i nezisková organizace Neposeda. Po stáži jsme s Ondřejem Ženíškem řešili, jak tento program zavést i v Plzni, ale nakonec jsme zůstali jen u myšlenek.

V roce 2022 vznikla studie "Bezdomovectví. Lze nějak řešit? Případně jak?" na jejímž základě byla vypracována Koncepce politiky města Pl9zně pro práci s lidmi v bezdomoví 2022+. Takto koncepce představila opatření Unimo buňky jako řešení, které by využilo 85 % osob bez přístřeší. Také se v ní uvádí, že je to jedna z "mezi forem" bydlení, která zohledňuje a nabízí řešení v komplikované situaci řady lidí na ulici, kteří se nachází v exekucích, mají dluhy a jsou limitováni sérií dalších socioekonomických omezení.

Na základě této koncepce jsem se rozhodl, že bych se rád tomuto opatření věnoval a začal připravovat podklady pro jeho realizaci. Podpora veřejnosti opatření Unimo buňky byla dle studie celkem nízká, a proto jsem se při tvorbě projektu na to snažil reagovat. Jak jednotným vzhledem příbytků, jejichž vizualizaci vypracovala studentka fakulty architektury ČVUT v Praze Marie Anna Svobodová, tak podílením se obyvatel na jeho samotné stavbě. Líbila se mi přidaná hodnota získání pracovních návyků a možnosti již při samotné montáži s lidmi bez přístřeší mluvit o jejich motivacích a hledat s nimi možnosti kam jít dále. 

V roce 2023 jsem založil spolek SISU a prezentoval projekt zainteresovaným plzeňským radním a vedení MO Plzeň 3. Projekt se setkal s pochopením a vyjádřením podpory. Během tohoto roku jsem vyjednával finanční prostředky, místo pro realizaci montáže i samotné umístění příbytku. Koncem roku, radní pro oblast bytovou, vč. dostupného a sociálního bydlení, Mgr. Světlana Budková předložila návrh na jednání zastupitelstva města Plzně na finanční podporu pilotního projektu Safety First a zastupitelstvo jeho podporu schválilo.

Takto začala naše cesta, jak nabídnout osobám bez přístřeší bezpečné místo, ze kterého mohou řešit svou nepříznivou sociální, zdravotní i ekonomickou situaci. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SISU z.s. Martin Hruška
SISU z.s. Martin Hruška (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací