Vytyčení domu a zemní práce

Autor: Péráci (6 příspěvků)
15. 5. 2024
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Vzhůru do výkopu. Konečně jdeme od tužky a klávesnice dělat něco hmatatelného.

Geodet

Na vytyčení domu jsme se domluvili předem s geodetem. Pomáhal nám již dříve při koupi a zanesení do katastru. Při digitalizaci katastrálních map vznikla (a jistě nejen u nás) odchylka oproti skutečnému fyzickému stavu. V našem případě se sbíhají ploty od tří pozemků a tento bod nebyl v aktuálních digitálních katastrálních mapách správně. Se sousedy jsme se dohodli, že necháme opravit dle skutečnosti.

Dům umisťujeme na hranici pozemku, resp. 25cm od jeho hranice (abychom se i s přesahem okapu nedostali nad obecní pozemek), přesnost tedy byla žádoucí. Náš dům bude půdorysně jednoduchý obdélník s „utopenými“ štíty, vykolíkovali jsme tedy s geodetem pouze rohy. Pasy pod vnitřní nosné příčkami jsem už vyměřil pomocí provázku sám.

Vytyčení domu a zemní práce

Bez „laviček“

Vzhledem k umístění stavby téměř na hranici pozemku, kde min. ve dvou rozích by se nám lavičky dělaly velmi komplikavaně, jsme zvolili řešení bez nich. Geodet se u nás ještě zastaví, až budeme mít vylité betonové pasy a do nich nám znovu vyznačí rohy domu.

Reklama
Vytyčení domu a zemní práce

Pozor na rozdíl mezi vytyčením domu a základů. Držte se projektu a ohlídejte si geodeta i bagristu.

1. milník

Pasy pod obvodovými i vnitřními nosnými zdmi budou dle projektu 60 cm široké a 120 cm hluboké. Do stejné hloubky bude základ i pod krbem a komínem. Pod nenosnými příčkami je počítán pouze zesílený beton v desce. To pak jen „vyškrábneme“ 15 cm navážky před štěrkem.

Přijíždí bagr, tatra a z investora, majitele a projektanta jste náhle s lopatou ve výkopu a na slovo posloucháte pana bagristu :) Na konci dne máme ale čistý výkop a odškrtáváme první, nejdůležitější milník. Už se to skutečně děje. Krásnější díru do země svět neviděl!

Reklama

Prodlevu mezi výkopem a vylitím základů betonem je dobré mít co nejkratší. Dešťová voda a sesuvy zeminy do výkopu umí zkazit náladu. Mějte proto prostupy předem promyšlené, materiál připravený a zjistěte si, jak flexibilní je blízká betonárka.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Péráci
Péráci (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací