4. část (Ne)Projekt (2/2)

Autor: Karel a Vendy (12 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
14. 6. 2024
0 komentářů
4. část (Ne)Projekt (2/2)
Příspěvek stavebníka
Ucelený návrh požadavků a nápady.

Projekt (2)

Tak tedy Excel plný informací a rozhodnutých řešení. Mnoho večerů jsem strávil s manželkou u půdorysu s tužkou v ruce a diskusí na nejrůznějšími věcmi. Důležité pro mě bylo maximálně možně vyhovět potřebám a požadavkům a dojít k společnému kompromisu v maximální funkčnosti, chytrosti a spokojenosti.

Takže i když o tom tématu žena nevěděla nic, otevřel jsem ho a co nejobecněji podal moji vizi a řešení. Nemálo krát jsem byl mile překvapen praktickým nápadem mé drahé polovičky, stejně tak jsem se nevyhnul případům, kdy jsem byl dotázán, zda jsem se nezbláznil, že je to úplná pitomost.

Určitě se taky hodilo a stále hodí, že jeden můj známý se vydal na podobnou cestu jako já. Staví rodinný dům za účelem bydlení, ale klasicky, tedy s projektem a hlavně staví(přistavuje), ale i rekonstruuje část původní stavby. Takže máme mnoho společných témat k diskusi vždy ideálně u "orosené sklenice" navzájem čerpat nemálo fíglů a tipů, co kde udělat a proč a co si budeme povídat i vzájemně se pochlubit foto deníkem co jsme od posledně stihli.

Když je jasno kde, co bude, tak víme například elektriku, TV a internet zásuvky. Rovněž nám to umožní dimenzovat počet světel a vypínačů. Pak už tedy zbývá probrat kuchyň a její detailní rozloženi zejména z pohledu spotřebičů, tedy opět umístění zásuvek na lednici, myčku, ale i zvláštní vývod elektrického kabelu pro sporák a troubu, digestoř či LED osvětlení s vypínačem. Toto odblokuje i umístění odpadu v případě myčky a blízkého dřezu. V neposlední řadě pak umístění sporáku vyjasni, kde cca bude třeba díra pro digestořovou rouru a odtah mastného vzduchu.

Na téma uspořádáni kuchyně doporučuji si něco přečíst na internetu, nebo navštívit nějaké to kuchyňské studio a vidět reálné situace v showroomech. Nicméně nejlepší je pobavit se s kuchařem, respektive člověkem, který denně vaří. Ten totiž jasně řekne, že se nechce v kuchyni zbytečně naběhat a nechce ji mít celou vmžiku špinavou natož aby neměl pracovní prostor. Nejlepší je se zamyslet nad cestou potravin v průběhu vaření a uspořádat vše tak, aby to postupovalo jedním směrem.

Například, že maso nebo zelenina začne vyndáním z lednice, posune se na kus pracovní desky, pak se umyje v dřezu, posune na další kus pracovní desky, kde se nakrájí a očistí, má to blízko na dodatečné případné umytí a pak dál jedním směrem do hrnce na sporák, nebo na pekáč do trouby. Tedy v jednom směru zleva doprava například Lednice -> pracovní plocha -> dřez -> pracovní plocha -> sporák.

V neposlední řadě v blízkosti myčky je třeba mít nemalý prostor pracovní desky na špinavé nádobí při vaření, nebo od jídla které ještě nestihlo vklouznout do myčky. A skříňky se sklenicemi, talíři a příborníkem mít ideálně žádný, nebo jen jeden krok od myčky, aby se dalo čisté nádobí jednoduše a rychle uklidit.

Nemálo detailu skrývá taky koupelna. Rozhodnuti na množství umyvadel, vana nebo sprcha, druh WC a taky vybrat vhodné obklady...

Topení a jeho druh je pak na samostatný článek, ale můžu zmínit už tady, že je nutno jej neopomenout a myslet i na topný žebřík v koupelně a to nejen na ručníky.

Elektrickou zásuvku pro připojeni myčky nedávejte do prostoru myčky, ale vedle ní, jinak díky koncovce kabelu v zásuvce nepůjde myčka přirazit do kuchyně až ke stěně a bude zbytečný problém k řešení.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací