Bedňáky všude kam se podíváš!

Autor: Pavel Matuš (11 příspěvků)
25. 4. 2024
0 komentářů
Bedňáky všude kam se podíváš!
Příspěvek stavebníka
Ztracené bednění a vše s tím spojené.

Konečně jdeme do výšky

Po vylití základových pasů přišel čas na bednění.

Po objednání 10ti palet bednění sem začal přemýšlet, jak vlastně začít.

Protože pasy nebyly na centimetr přesné, rozhodl sem se jíst nejsnadnější cestou a to objednání suchého betonu z betonárky a založení první řady do něj.

Ale popořadě..

Bedňáky všude kam se podíváš!

Poté, co bylo bednění na pozemku, jsem si jeden den dal na to, abych ho roznesl a práce pak šla rychleji od ruky. Bednění o šířce 30cm ještě váhově docela jde a tak to nebyl zase až takový problém.

Reklama
Bedňáky všude kam se podíváš!

Po roznesení sem na následující sobotu objednal suchý beton beton z betonárky a měl sem štěstí, protože sem narazil na 2 super zedníky z Ukrajiny, kteří měli čas a chuť si přivydělat a pomohli mi zejména se založením první řady. Já tedy hlavně dělal nosnou sílu a oni v klidu založili první řadu. Práce nám šla pěkně od ruky a za sobotu jsme zvládli uložit první řadu.

Protože na pozemku ještě nebyla elektřina, zakoupil jsem aku dewalt vrtačku s příklepem a v neděli sem pasy navrtal a přes chemickou kotvu umístil roxory.

Bedňáky všude kam se podíváš!
Reklama

Druhá řada bednění už byla pohoda a hlavně byla radost vidět, jak ten barák hezky roste. Chvíli sem přemýšlel o tom, že bednění vybetonuji ručně, ale protože mě tlačil čas, byla půlka listopadu a sníh mohl přijít kdykoliv (jsme ve 4sněhové oblasti) tak sem zvolil pumpu a beton z betonárky.

Bedňáky všude kam se podíváš!

S pumpou bylo hotovo doslova za hodinku a naprosto bez starostí. Ztracené bednění považuji za fázi desky, kterou opravdu zvládne svépomocí každý a není se čeho bát, můžete ušetřit dost peněz.

Reklama

Co už není možná tak lehké, jsou rozvody kanalizace, které sem dělal společně s bedněním. "Trubičky" jak tomu říkali moji dva parťáci. Zejména spočítat materiál, hlavně různá kolena bylo trochu náročné a nakonec sem rezignoval, že tohle na první dobrou nedám a pro to, co bude chybět prostě zajedu do stavebnin.

Jedna z mála věcí, které jsem udělal podle projektu byl výběr průměrů trubek - hlavní kanalizační trubka je 150mm, kterou jsme redukovali na 110mm, jak je vidět na fotce níže.

Bedňáky všude kam se podíváš!

Mojí biblí při výstavbě desky byla kniha od pana Tesárka - základová deska svépomocí, kterou sem zakoupil z druhé ruky na bazoši - a zde mi hodně pomohla.

Nejdříve jsme tedy všechny trubky spojili bez těsnění a poté, co jsme si byli jistí, co a jak - jsme teprve začali spojovat na tvrdo. Musím říct, že 4m roury i přes použití mazání nejdou v zimě zrovna dvakrát lehce a tu a tam jsme se i ve třech chlapech docela zapotili. Naštěstí jsme to zvládli za jeden den a na mě pak zbylo zapískování trubek.

Náklady

Název položkyCena
Beton do bednění včetně pumpy
28 600 Kč
Zednické nářadí
2 500 Kč
Minibagr
4 500 Kč
Suchý beton s dopravou
6 000 Kč
Mzda dělníci
10 200 Kč
Písek
2 811 Kč
Chemická kotva
300 Kč
Plachta pod suchý beton
180 Kč
Doprava bednění
5 000 Kč
Roxory
3 862 Kč
Kanalizační trubky
6 184 Kč
Ztracené bednění
15 040 Kč
Celkem85 177 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama