Krok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku, 2. část

Autor: Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
11. 4. 2024
0 komentářů
Krok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku, 2. část
Redakční článek

V prvním článku jsme již zvládli vertikutaci a hloubkové provzdušnění trávníku, neboli aerifikaci. Oba procesy jsou nezbytné za úspěšnou cestou k trávníku bez mechu. V tomto článku se dozvíte, proč a jak udělat zapískování trávníku, proč je dobré osení zaválcovat i to, čemu se říká top-dressing.

Krok číslo 3: zapískování dodá trávníku přístup ke vzduchu a k živinám

Pokud děláte aerifikaci vidlemi s plnými hroty, je dobré zapískovat trávník před aerifikací a následně propichovat už s pískem. V našem případě jsme provzdušňovali vidlemi s dutými hroty. Nejprve jsme tedy prováděli děrování a následně sypali křemičitý písek. Jak přesně probíhá hloubková aerifikace trávníku si přečtěte v prvním článku.

Ideální je použít křemičitý písek o frakci 0,2 - 2 mm. Díky propískování půdního profilu se zlepší přístup vzduchu a živin ke kořenům, omezí se růst mechů a jiných plevelů a trávník bude lépe propouštět vodu. Písku spotřebujete přibližně 500 kg na 50 m2. Na náš trávník padlo asi 1,7 tuny.

Krok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku, 2. část

Krok číslo 4: topdressing a hnojivo

Na podobném principu, jako pískování, funguje specializovaná činnost zvaná top-dressing trávníku. Při aplikaci se používá speciální top-dressingová směs. Tato směs je složena z křemičitého písku, kompostu a rašeliny nebo speciálního substrátu. Top-dressing jsme prováděli posypovým rozmetadlem.

Následovalo hnojení trávníku. Obecně lze říci, že trávník potřebuje nejvíce tři prvky. Dusík podporuje růst listů, fosfor je důležitý pro kořenový růst a draslík, který podporuje celkovou odolnost trávníku. Známý nám doporučila granulové hnojivo New Grass od značky Landscaper, které obsahuje více dusíku a fosforu, jenž na jaře trávník potřebuje více a je vhodné pro zakládání nových travních ploch. Na jaro a léto již máme koupený další typ hnojiva. Nabídka hnojiv je velká, určitě si vyberete.

Hnojení trávníku probíhá během celé sezony, tedy od jara do podzimu. Okrasný trávník se bez pravidelné péče a výživy začne měnit. Nepodléhejte tedy mylnému zvyku, že zahnojím na jaře a to je vše.

Reklama

Krok číslo 5: sejeme, válcujeme a zaléváme

Secím vozíkem jsme v dalším kroku provedli osení trávníku spolu s travním substrátem a zaválcovali jej na sucho. Válcování provádíme z toho důvodu, aby čerstvé osení neodvál vítr nebo ho nesezobali ptáci.

Jako poslední přišla na řadu zálivka. Několik dní po zasetí je nutné nenechat trávník vyschnout. Pokud svítí slunce, klidně zalívejte i několikrát za den. Postupně ubírejte a poté, co se objeví první sečí, stačí jen 2× denně a později už jen jednou za den.

Jdeme do finále: první sekání - zkracujte maximálně o jednu třetinu

Také první sečení trávníku je třeba provést přesně podle instrukcí. Podle odborníků se má poprvé posekat nová tráva ve chvíli, kdy se začnou jednotlivé stonky ohýbat. Zkrátit při prvním sekání lze jen o délku jedné třetiny. Pak zase třeba za 2-3 dny znovu. Trávník se krásně zahustí.

Jak doporučoval známý, sekačka by se měla po zimě a z předešlé sezony důkladně omýt, ideálně vydesinfikovat. Aby se staré nešvary nepřenesly na budoucí pažit.

Tato etapa je teprve před námi. Nyní čekáme, až začne tráva pořádně rašit. Naše osivo určené do stínu by mělo vyběhnout do 14 dní.

Doufám, že jsem vám, milí čtenáři, svým článkem pomohla, abyste si udělali obrázek, jak na nový trávník. Jak je vidět, pěstování výstavního travního porostu je vcelku věda.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama