Krok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku 1. část

Autor: Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
7. 4. 2024
0 komentářů
Krok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku 1. část
Redakční článek

Také se váš trávník, stejně jako ten můj, přeměnil v mechový koberec? Pak se začtěte do následujících řádků. Provedu vás krok za krokem procesem obměny, který váš mecháč promění ve výstavní pažit. Ale počítejte s tím, že tato revitalizace není ze dne na den a bude vyžadovat váš čas, péči a přesný postup. Začneme přitom pěkně z gruntu, tedy od půdy.

Mechy jsou znamením nedostatečné péče o trávník

Trávník ve stínu vysokých stromů s příliš zhutněnou půdou je patrně hlavním důvodem, proč se mechu u nás na zahradě tak dobře daří. Musím ale také popravdě přiznat, že jsme se trávníku, na rozdíl od záhonů, nikdy příliš nevěnovali (nehnojili, neprovzdušňovali apod.). Přestože by bylo nejlepší okolní dřeviny prokácet, což ale není možné, protože rostou u sousedů na pozemku, pustili jsme se s mechem do boje.

Mech a tráva – trochu se seznámíme

Mech vzniká nejčastěji tam, kde má malou konkurenci. A ta je právě v kyselých a chudých půdách na živiny. Trávníku živiny chybí, mechu jich však k přežití stačí minimum. Další důvod nadměrného růstu mechu jsou příliš zhutněné zeminy, jílovitá půda, stinná a vlhká místa, kde se tráva těžko prosazuje.

Mech nemá klasické kořeny, kterými by čerpal živiny z půdy. Vodu i živiny rostlina přijímá celým povrchem, proto se mu dobře daří třeba na kamenech a všude tam, kde trávníku ne.

Krok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku 1. část
Reklama

A pozor, trávníku neprospívá ani příliš nízké sečení, především pak právě ve stínu. Ideální sečení by se mělo provádět ve výšce od 3 do 5 cm. Pak si trávník udržuje potřebnou vláhu a lépe se i zahušťuje. Rovněž se vyvarujte přílišné zálivce a přebytečnou vodu, třeba po dešti, je odvádějte z trávníku pryč.

Krok číslo 1: vertikutace, počkejte na teplejší noci

Na začátku jsme tedy náš trávník zvertikutovali. Vertikutace pomůže trávník zahustit a omladit. Rozruší vrstvu staré travní plsti a mechu, naruší kořínky mělce kořenících dvouděložných rostlin. Vertikutátor vytvoří přístup vzduchu, vodě i živinám.

Do vertikutace se doporučuje pustit až ve chvíli, kdy má půda po několik dní v hloubce pěti centimetrů teplotu alespoň 10 °C. Trávník také nesmí být podmáčený či naopak přesušený.

Zvertikutovaný trávník je nutné shrabat klasickými hráběmi. Shrabaný a sesbíraný mech lze kompostovat. I z malého trávníku naplníte řadu pytlů. Trávník vypadá po vertikutaci často jako by po něm přeběhlo stádo slonů, ale to je normální.

Krok číslo 2: aerifikace neboli hloubkové provzdušnění

Aerifikaci trávníku nám doporučil známý. Jedná se o rovnoměrné plošné propíchání trávníku. Hloubkové provzdušnění trávníku zlepšuje zásadně vsakování vody ke kořenům, zlepšuje prokořenění, zvyšuje celkovou odolnost trávníku. Hodí se do zhutněných podloží a v kombinaci se zapískováním trávníku se změní struktura a složení půdy.

Reklama
Krok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku 1. částKrok za krokem: Jak jsme bojovali s mechem v trávníku 1. část

Práce s aerifikačními vidlemi vyžaduje čas a pečlivost

Viděla jsem, že existují i profi stroje na mechanickou aerifikaci trávníku, ale to nebylo nic pro nás. Trávník nemáme až tak veliký, a tak jsme sáhli po aerifikačních vidlích s dutými hroty. Práce s nimi vyžaduje čas a pečlivost. Také již po práci s nimi nemusíte ve fitku posilovat nohy. Asi po dvou hodinách byl trávník propíchaný do hloubky ca 5-10 cm a připravený na zásyp křemičitým pískem.

Ve druhém díle popíši zbytek nutných prací, které nás čekaly na cestě za trávníkem bez mechu. Jedná se o zapískování trávníku, top-dressing, setí, válcování, zalévání a první sekání! Máte se na co těšit.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama