Uzemnění, prostupy a betonování základů

Autor: Ondrej (9 příspěvků)
24. 12. 2023
0 komentářů
Uzemnění, prostupy a betonování základů
Příspěvek stavebníka
Náš postup

Zaměření geodetem

Po zhotovení sjezdu na pozemek a stažení orné půdy, kterou budeme ve finále potřebovat na dorovnání terénu, jsem se domluvil s geodetem na vytyčení základových pasů pro dům. Domluva proběhla v celku rychle a geodet do týdne dorazil a podle zaslaných souborů v DWG formátu nám vytyčil vnější rohy, jak rodinného domu, tak venkovního skladu, který je s hlavní budovou spojený střechou. A budeme ho tak realizovat zároveň s domem.

Po vytyčení rohů jsem si natahal provázky a metrem odměřil šířku pasů (50cm RD, 40cm sklad) a značkovacím sprejem vyznačil pasy. Vnitřní nosné zdi jsem podle projektu odměřil metrem od kraje provázku a také vyznačil pomocí spreje.

Následně přišel na řadu bagr, který pasy vykopal a zeminu uložil na pozemek (hlína se ještě bude určitě hodit v pozdější fázi). Během výkopu jsem asistoval s a měřil výšku výkopu podle výškového bodu, který geodet umístil na komunikaci.

Zemnící pásovina

Pro uzemnění celé budovy v případě úderu blesku, jsem na základě rad elektrikáře po celém obvodu RD a vnější straně zahradního skladu umístil zemnící pásy tak, aby v každém rohu byl přesah a pásovina čouhala nad úroveň budoucí 0. Práce to byla jednoduchá, ale smotané klubko pásu bylo celkem náročné zkrotit a tak jsme museli dělat ve 2 lidech.

Uzemnění, prostupy a betonování základů
Reklama

Výška betonu

Jako nejpřesnější mi přišla metoda pro určení finální výšky betonu v pasech použít cca 1 metr dlouhé roxory, které jsem pomocí niveláku kladivem zabil do země tak, aby roxor končil s výškou pasu. Za mě daleko přesnější hlavně při lití betonu, kdy jsme nemuseli hledat provázek, který by se přetrhnul, nebo značky sprejem, které by nebyly tak dobře vidět.

Betonování pasů

Na betonování jsem si pozval 3 kamarády, kteří mi pomohli lopatami rozhánět beton do připravených pasů. Beton jsme si nechali trošku naředit vodou, aby jsme si práci usnadnili. Celý proces betonování jsme měli nakonec hotový asi za 3 hodiny a na betonování padlo zhruba 25 kubíků betonu.

Uzemnění, prostupy a betonování základůUzemnění, prostupy a betonování základů
Reklama

Prostupy

Jelikož jsem podle projektu měl na celém domu pouze 2 prostupy umístěné v pasech, můj postup byl následující: po vylití pasů jsem cca 2 hodiny počkal až beton trošku zavadne a připravené KG trubky vycpané polystyrénem jsem do betonu zatlačil silou a zatížil těžkým kamením aby nevyplavaly.

Náklady

Název položkyCena
Beton 20/25
78 000 Kč
Celkem78 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ondrej (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací