Návrh protiradonových opatření a hledání realizační firmy v praxi - vlastní zkušenost

Autor: Kaktusářka (7 příspěvků)
28. 12. 2023
0 komentářů
Návrh protiradonových opatření a hledání realizační firmy v praxi - vlastní zkušenost
Příspěvek stavebníka
Protože já z radonu mám respekt, radon na pozemku máme vysoký , podloží propustné a navrch stavíme pasivní dům, snažila jsem se věnovat protiradonovým opatřením důkladně a hlídat si vše, od jejich návrhu počínaje.

Vysoký radonový index = nutnost kombinovaných opatření

Já tedy mám z radonu respekt - jednak z důvodů obecně známých, jednak proto, že moje babička - nekuřačka, která žila většinu svého dospělého života ve starém domě bez protiradonových izolací v oblasti s vysokým výskytem radonu v podloží, zemřela právě na rakovinu plic, ale především proto, že máme radonový index vysoký, propustnost podloží značnou a stavíme pasivní dům.

Rozhodně jsem tedy nechtěla protiradonová opatření podcenit – ať na úrovni výpočtů či volby vhodných opatření, anebo na úrovni jejich správné realizace. Nesprávné či nekvalitní provedení (jde hlavně o těsnost a preciznost spojů, kterého lze dosáhnout jen s dostatečnými znalostmi toho, jak na to + velkou pečlivostí) může ze sebelépe vypočítaných a sebedražších opatření udělat promrhané prostředky.

Podotýkám ještě, že protiradonové izolace (na desce) mívají též funkci hydroizolací (u obojího je zřejmé, že jejich vadné provedení hatí celou jejich funkci).

Zda jsou základní doporučení ze stránek „Radonového programu“ ČR: https://www.radonovyprogram.cz/14-kroku-pred-vystavbou-noveho-domu/

Bilance radonu v domě = přísun mínus odvětrání

Z toho, že stavíme pasivní dům na pozemku s vysokým radonovým indexem, plyne nutnost kombinovaných protiradonových opatření (= nejen izolace na desce, ale i odvětrání pod podkladní deskou). Bilance radonu v domě je v podstatě dána poměrem mezi přísunem radonu do budovy a odvětráváním radonu budovy pryč. Natahování radonu do budovy typicky zhoršuje jednak propustnost podloží, vrstva štěrku pod podkladní deskou (v níž se radon unikající z podloží může hromadit) a podlahové vytápění (proto jsme se mu raději v našem projektu vyhnuli). Únik radonu z budovy samozřejmě zhoršuje míra neprůvzdušnosti objektu (tu máme vysokou, neb stavíme pasivní dům). Tu sice může poněkud kompenzovat nucené větrání, na to ale spoléhat nechci - chci, aby se větralo právě jen tolik, kolik vyžaduje regulace oxidu uhličitého a VOC - už proto, že po krátkém období (tedy z hlediska životnosti domu) po dostavbě, kdy bude vlhkosti uvnitř víc než dost, bude intenzivní větrání v zimě za mrazů způsobovat spíše riziko přesoušení vzduchu. Čili nechci být (z mrazů) nucena větrat kvůli radonu víc než je nezbytno pro rozumné hladiny CO2 a VOC.

Reklama

Proč nespoléhat jen na projektanty či stavaře

Bohužel docela dost projektantů (zvláště těch starších) je v této oblasti pozadu a většině z nich to nijak nevadí. Stavebník – laik typicky spoléhá na projektanty, případně na stavební firmy, kterým to ovšem většinou nevadí o nic víc. A ten, kdo to pak odskáče (a jehož zdraví je ohroženo) je ten, kdo v domě potom dlouhodobě bydlí.

Radonovou problematiku si lze dost podrobně nastudovat zde: https://www.radonovyprogram.cz/stavebni-desatero-profesionalu/).

Pokud se vám ve vašem projektu něco nezdá nebo si něčím nejste jisti, lze zdarma pokládat dotazy zde: https://www.radonovyprogram.cz/radonova-poradna/.

Je tedy lepší návrhy konzultovat s nezávislými odborníky (mnohé lze i zdarma)

Já jsem si tedy pro jistotu radonovou problematiku nastudovala podrobněji předem, abych byla v obraze. Zpětně  hodnoceno, moc dobře jsem udělala, neb právě díky tomu jsem si všimla chyby už na úrovni projektu. To, co se mi už v projektu nezdálo (návrh odvětrání radonu pod podkladní deskou), jsem pro jistotou konzultovala s (proti)radonovou poradnou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost čili SÚJB (https://www.radonovyprogram.cz/radonova-poradna/) a na základě toho jsem dosáhla včasné nápravy (již na úrovni projektu).

Vlastně jsem se (dle výše uvedených podkladů od Prof. Jiránka a kol.) naučila i počítat radonový odpor příslušných materiálů. Nicméně ještě jsem si to nechala zkontrolovat specialisty, kteří na to mají i prográmek.

Ovšem jakkoliv jsem nakonec dospěla k uspokojivému výsledku co se týče návrhu toho, co a jak, narazila jsem znovu při snaze najít někoho, kdo mi to, co mám navrženo, skutečně na stavbě provede. Nebo si to nakonec budu muset i instalovat sama? Z toho se moc nevidím i přes to, že jsme si našla patřičná videa zabývající se tím, jak protiradové izolace správně pokládat a hlavně jako řešit kritické detaily (jejichž nesprávné provedení může znehodnotit velkou část práce). Jakkoliv bych pokládku protiradonových izolací raději nechala na někom, kdo to nedělá poprvé, zkouknutí videí mi odhalilo pár věcí, které je dobré vědět už proto, abych to těm, kdo budou protiradovky pokládat, nezkomplikovala již při přípravě základové desky. Například je těžké kvalitně řešit detail spočívající v tom, že z desky trčí svazek husích krků, které jsou blízko sebe, ale kulaté a mezi nimi těžko řešitelný malý prostor…

Reklama

Pro kvalitní provedení protiradonových (a tedy i hydro-) izolací je důležité vědět, co nedělat již při přípravě prostupů skrze základovou desku. Je totiž velmi těžké např. kvalitně zaizolovat detail spočívající v tom, že z desky trčí svazek husích krků, které jsou blízko sebe a mezi nimi těžko řešitelný malý prostor… (viz některá videa o správném provedení protiradonových izolací)

Ti, co mají nejlepší marketing nemusí být nutně ti nejlepší odborníci

Opět – masivní reklamu mají ti, kteří se s ničím nemažou, ohánějí se jakýmisi „certifikáty“, které již dávno ztratily jakoukoliv relevanci (ověřila jsem si)  a na základní zadání pro jejich výpočty, čili „návrhovou hodnotu radonu v interiéru“ Vám řeknou: „to po nás přece nemůžete chtít, to Vám nikdo nemůže zaručit“ (z čehož je celkem jasně patrné, co jsou zač), a to ani nekomentuji způsob komunikace s potenciálním zákazníkem/klientem (berte nebo neberte naslepo, co nabízíme anebo si jděte po svém a neobtěžujte nějakými dotazy).

 Ani z cen nelze jednoduše usuzovat na kvalitu návrhu či provedení.

Čili obdobně jako u studny, bylo třeba nejen oslovit více firem, ale být obeznámen(a) s problematikou a skrze to si otestovat, zda oslovená firma také (zda vůbec zná pojmy, ví, co je podstatné, a co ne anebo se za „odbornou firmu“ jen vydává….)

 Jo, stavařina je zatracená „džungle“, v níž je většina chyb (plynoucích i jen z pouhého nedostatku zkušeností) sakra drahá (a je dobré vědět, kde neradno hazardovat, protože na to lze doplatit nejen finančně, ale třeba i nemožností pozdější nápravy/opravy)., která může být pro užívání stavby klíčová – ať jde přímo o její součást nebo něco, co bezprostředně ovlivňuje její užívání (zdroj vody, sítě, příjezdová cesta…).

Reklama

Pokud se někdo tváří jako odborník na protiradonové izolace a nikdy neslyšel o pojmech jako "radonový odpor" nebo "návrhová hodnota koncentrace radonu" v pobytovém prostoru (nebo dokonce ani pořádně neví, co radon je, kde se bere a na čem závisí jeho bilance), asi to nebude skutečný odborník, ale někdo, kdo se za informovaného/odborníka jen vydává. A ani dávno neplatné "certifikáty" (nejspíš ještě z dob komunismu) to nevykompenzují.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kaktusářka
Kaktusářka (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama