Stavba domu v Červeném Kostelci - začátky

Autor: Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
14. 11. 2023
0 komentářů
Stavba domu v Červeném Kostelci - začátky
Příspěvek stavebníka
Rozhodnutí mladého manželského páru postavit svépomocí rodinný domek na darovaném pozemku, bez předcházejících stavebních zkušeností.

Nejdůležitější věc hned na úvod - pozemek a stavební povolení

Zdravíme všechny stavebníky, jsme mladí manželé Jakub a Zuzana, a v současné době jsme ve fázi dokončené hrubé stavby rodinného domu - bungalovu. S manželkou jsme před stavbou neměli téměř žádné stavební zkušenosti, bydleli jsme v pronajatém bytě a oba jsme toužili po vlastním bydlení, ať už formou koupě domu, bytu nebo stavby.

Pozemky v okolí Červeného Kostelce na prodej téměř nebyly, a pokud, tak pro nás finančně nedostupné. Měli jsme však štěstí u manželčina dědečka, který nám přenechal svůj pozemek u lesa, na kterém dle územního plánu bylo možné stavět.

Problém byl však s přivedením elektřiny, v příjezdové cestě i kanalizaci. Řešení těchto záležitostí by vydalo snad na celou knihu a finální stavební povolení jsme v ruce drželi až po přibližně 2,5 letech. Měli jsme pocit, že samotný projekt domu není podstatný, ani není podstatná jeho samotná fyzická realizace. soustředili jsme se hlavně na to, aby na pozemku vůbec něco postavit šlo.

Zásluhu na úspěchu měli rodinní příslušníci z manželčiny strany a skvělí sousedé, kteří nám vyšli v mnoha ohledech vstříc a měli pro věc pochopení. Alespoň jsme se v průběhu papírové války, probíhající i za Covidu, stihli vzít a zplodit 2 děti.

Na začátku jsme se ale museli rozhodnout, jaký typ domu postavit, jak velký, z jakého materiálu, jakou zvolit jeho orientaci. Podstatné bylo i to, aby jsme na dům měli finance. Nakonec jsme se inspirovali jedním domem z katalogu, a ten jsme upravili dle našich představ.

Jednalo se o obdélníkový bungalov o rozměrech 16,5 x 10 metrů, se sedlovou střechou o sklonu 30 stupňů, s pevným trámcovým stropem s nadbetonávkou a klasickým krovem. Nejsme velcí fandové moderních technologií, dost lidí se například diví, že máme tak velikou půdu nevyužitou pro bydlení.

My jsme dům pojali co nejtradičněji, jako takovou chalupu, která ovšem poskytne dostatečné bydlení pro 4 člennou rodinu a kterou technologicky a finančně zvládneme. V následujících příspěvcích by jsme se s ostatními stavebníky rádi podělili o zkušenosti, se kterými jsme se setkali, a především s věcmi, které se nám třeba úplně nepovedly, a ostatním tak pomohli v rozhodování.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama