5. část - Hrubá stavba

Autor: Véna (10 příspěvků)
24. 10. 2023
0 komentářů
5. část - Hrubá stavba
Příspěvek stavebníka

Aneb dům snadno a rychle.

Hydroizolace

Po odšalování desky jsem natřel pod obvod a nosnou zeď penetraci Den Braven a na to jsem vařil protiradonovou hydroizolaci Elastobit GG40. Pracovalo se s ní výborně a i když jsem to cíleně chtěl vyzkoušet, je asi nemožné ji propálit. Pás jsem rozřezal napůl a klasicky rozvinout, smotat napůl k sobě a postupně na každou stranu rozvíjel a navařoval.

Penetraci jsem dával den předem, ať to zaschne, ale asi by to po pár hodinách šlo hned navařovat. Napenetroval jsem i boky ztracenka a lepenku jsem navařil směrem dolů. Ještě zmíním, že jsem po odšalování desky flexou s diamantovým kotoučem oběhl desku a srazil jsem hranu, abych si o ni neprořezal lepenku. Kolem prostupů jsem to zamazal tekutou lepenkou.

5. část - Hrubá stavba

Založení stavby

Pro založení jsem využil službu od Porfixu, kdy přijel technik stavbu založit. Proměřili jsme rotačním laserem desku, prý max. odchylka cenťák, takže cajk. Rozložili jsme nasucho tvárnice (máme jen 4 rohy, nosnou zeď a výklenek pro vstupní dveře).

Rozměřili jsme to podle projektu, namíchal jsem zakládací maltu a šlo se na věc. Chvíle měření a rohy byly na světě. Založili jsme spolu všechny kritická místa, podepsal jsem protokol a bylo. Pak jsem do večera sám založil celou první řadu (byl pátek), ať můžeme o víkendu s brigádníky potáhnout.

Reklama
5. část - Hrubá stavba

Zdění hrubé stavby

V sobotu dojel tchán a švagr a šlo se na to. Bohužel dopoledne moc nepřálo počasí, ale i tak jsme zvládli stavbu vyhnat pod okna. Zároveň jsem začal shánět aligátora, protože jsem to fakt ručně řezat nechtěl. Dořezů bylo strašně moc. Nakonec jsem pilu sehnal za super peníze v DEKu a byl to neocenitelný pomocník, všem doporučuji. Není problém uřezat 2cm kousek.

Na zdění jsem si vzal týden dovolenou. Šlo to skvěle, i když už potom z lešení pomaleji. Měl jsem normálně velké stavební kozy, ale do 10. řady jsem to zdil z takových lehoučkých hliníkových z Lidlu (500 Kč kus, nekup to!). V té 10. řadě by se na tom ale bál i Nebojsa, jak to bylo vratké.

Nastal čas překladů. Na stavbě jsem většinu času sám a nikdo neměl v týdnu čas. Podle nějakých slovenských týpků z Youtube jsem si sestrojil pojízdný zvedák překladů - paleťák, na něm paleta Porfixu, na ní asi 10 prázdných palet, na tom další tvárnice a trámek, který byl kurtama uvázaný k paleťáku (měl jsem na vejšce statiku, tak jsem to tu aspoň konečně použil :-D ). Na konci trámku řetězový zvedák a tradááá, šlo se zvedat.

5. část - Hrubá stavba
Reklama

Naházel jsem to nahoru sám, klasicky jsem je usazoval do maltového lože, přesahy 25-30 cm na každou stranu. Jelikož se ten řetězový zvedák hýbe dost pomalu, tak mi to usazování trvalo asi den a půl.

Po překladech jsem v sobotu s kamarádem dozdil 11 a 12 řadu. Dům je vyzděný z tl. 300 mm a jedna štítová stěna je z tl. 375 mm, kvůli statice (není tam žádná opětná příčka atd.). Ti, co domy zdili z tl. 450 mm mají můj obdiv a na páku bych s nimi nešel, protože už ta 375 mm se u té 12. řady dost pronesla.

Vše zděné na tenkovrstvou maltu PCI, používal jsem originální lopatku Porfix, kterou jsem dostal k materiálu. Šlo to s tím luxusně, maltu jsem míchal pomaloběžným míchadlem. Člověk u první řady chytá grif, ale pak už to frčí krásně.

Jen malá poznámka - před nanášením lepidla si tvárnice pořádně omeťte smetáčkem, jinak lepidlo nedrží.

Jo a v místě příček jsem do každé druhé řady vezdil nerezovou kotvu Porfix (drahá jak čert). Tvárnici jsem škrabákem zbrousil, nanesl lepidlo, vmáčkl kotvu a přezdil další řadou. Když jsem měl překlady, volal jsem do Sulka, ať přijedou zaměřit okna. Dostal jsem pár domácích úkolů, zaplatil zálohu a 11. 12. 2023 se bude snad montovat.

Reklama

Věnec

Tato etapa mi trvala déle, než jsem čekal a byla poměrně dost pracná. Armatura do věnce byla prům.12 mm a třmínky prům. 6 mm. Třmínky jsem objednal u nás ve stavebninách, nechtělo se mi s tím dělat. Žena na zemi svázala koše, hodil jsem je nahoru a dohromady svázal.

Rohy jsem provázal jak se patří, včetně příložek. Nad 3 m HS portálem byl navržen speciální koš, kde bylo celkem 10 ks roxorů 12 mm. Portál jsem dle projektu šaloval orig. U šalovkama Porfix + nad to 50 mm příčkovky a nad ně šalung z OSB. OSB jsem zrecykloval ze šalování desky a u nás na pile jsem k tomu dokoupil nějaké lisované desky 2 m x 40 cm - ideální rozměr.

Vše jsem opět kotvil přímo do Porfixu turbošrouby a nahoře jsem to spojil kouskem desky a vruty do dřeva. Drželo to jak herecká víra, ale nad tím portálem se mi to moc nepozdávalo. Bylo to pořádně podepřené, ale to Porfix šalování vypadalo hodně nedůvěryhodně. Celá tato příprava na věnec mi trvala týden a byla to fakt dřina a nervy.

Betonování věnce

Na betonáž jsem povolal švagra a kámoše. Já jsem vedl pumpu, švagr hutnil a kámoš přesouval lešení. Vše šlo hladce, než jsem došel k portálu. Obsluze schwingu jsem řekl, ať jede co nejpomaleji. Ušel jsem metr a koukám, co mi teče po noze. Ha, beton. Ta orig. U šalovka praskla a beton se vyvalil ven.

No co, stejně jsem nečekal nic jiného. Pumpu jsem posunul mimo portál a celý obvod dobetonoval. Beton jsem si pak nechal vylít do plachty a jali jsme se vyrábět šalování, ať to můžeme dobetonovat. Za hodinu bylo hotovo a šalung byl opravený. Začali jsme kýblovat a asi 15 kýblů pochybělo, tak se domíchalo v míchačce.

V místě portálu je překlado-věnec, takže délka 4,2 m a výška 75 cm. Kdybych to vyšaloval hned jen OSB, nebo to alespoň přeplátoval, vydrželo by to. No nic, chybami se člověk učí a u druhého domu to už udělám lépe. Po betonáži bylo 2 dny zataženo, takže super. Věnec jsem poléval a další víkend jsem to odšaloval. Byl jsem zvědavý, jak to vypadá nad portálem, ale naštěstí to snad bude OK. Nechám to měsíc podepřené a uvidíme.

5. část - Hrubá stavba

Pokud to jde, nechte si stavbu založit od dodavatele materiálu.

Kupte si elektrickou pilu na řezání.

2x měř, jednou řež.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací