FVE svépomocí – Střešní háky

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
4. 8. 2023
0 komentářů
Redakční článek
Včerejší den jsme strávili v technické místnosti a dneska poprvé vylezeme na střechu, kde nás čeká instalace háků pro hliníkové profily. Pokud vás tato etapa instalace fotovoltaiky zajímá, pojďme na to.

Přípravy a bezpečnost práce

Abychom zajistili ochranu proti pádu ze střechy, nechali jsme si těsně nad úrovní okapového žlabu postavit lešení se zábradlím. Tím, že bude na střeše potřeba pořád popolézat nahoru, dolů i do stran, pravděpodobně by pro nás nějaké úvazy a lana byly asi nebezpečnější. Proto jsme to vyřešili lešením se zábradlím.

Je mi jasné, že z pohledu bezpečnosti práce to není žádná sláva. I tak ale v případě, že by nám třeba sjela noha, dopadneme aspoň na to lešení a ne na zem. Lešení se zábradlím pro mě současně znamená dobrý pocit a já se tak na střeše tolik nebojím. Bez lešení bych tam ale rozhodně nelezl.

Střecha e4 domu svépomocí, na kterou budeme FVE panely montovat, je orientovaná na jih a dostat na ni potřebujeme 24 panelů s označením ENBRA FV 405 v provedení FULL BLACK.

FVE svépomocí – Střešní háky

Protože je dům ráno i večer částečně zastíněný sousedními domy, bude potřeba na každý panel namontovat tzv. optimizéry, o kterých si více informací povíme až v den, kdy se k instalaci panelů na střechu dostaneme.

Těsně nad střešními okny bude jedna řada se 13 panely. Nad ní budeme postupně rozmísťovat ještě 9 panelů a zbylé 2 panely budou umístěny dole mezi střešními okny.

Reklama

Posouvání vedení hromosvodu

Abychom se s tímto množstvím panelů na střechu vůbec vešli, bylo nutné na každé straně o kousek posunout vedení hromosvodu. To s sebou samozřejmě přináší nutnost nové revizeúpravu stávající projektové dokumentace.

Při přesouvání hromosvodu nebyla práce nijak složitá. Stačilo jen postupně povolit matice na jednotlivých držácích hromosvodu, držáky postupně posunout a takto postupovat až nahoru Nahoře na hřebeni je pak třeba povolit spojku hromosvodu, posunout ji více ke kraji střechy a poté cestou dolů na lešení zase připevnit drát k jednotlivým posunutým držákům.

FVE svépomocí – Střešní háky

Jdeme na střešní háky

I když máme postavené lešení, díky kterému není třeba se pádu ze střechy tolik obávat, přiznám se, že jakmile vylezu na druhou řadu tašek, necítím se úplně komfortně. Proto jsme si od našich kamarádů střechařů půjčili držáky, které se zaháknou za střešní lať, a do kterých se pak vloží prkno nebo fošna. Tím si kdekoliv na střeše vytvoříme lávky, na kterých potom můžeme snadno stát a nebo je využívat na položení nářadí.

Kousek nad lávkou jsem postupně začal vyndavat jednotlivé tašky, abych se dostal ke kontralatím, a v taškách vyřezávat úhlovou bruskou drážky, do kterých potom usadíme hák.

Drážky ve střešní krytině brousíme proto, aby hák neležel přímo na krytině a současně, aby další řada tašek nebyla z důvodu umístění háku nadzvednutá.

Přibližně do této fáze jsem byl schopen pracovat na střeše sám. Ale představa, že v jednom člověku pokračuji dál po celou dobu instalace, mě upřímně děsí. I když chápu, že se v komentářích ozve spousta odborníků a specialistů, kteří celou práci zvládají sami a vysvětlí mi, že jsem naprostý debil. :-)

Reklama
FVE svépomocí – Střešní háky

Jakmile totiž bylo potřeba vyřezávat tašky na háky v dalších řadách, a tím vlastně krytinu postupně rozebírat, velmi jsem ocenil, že jsem měl možnost zavolat si k sobě jednoho z pomocníků, kteří do té doby stáli za kamerou, a tašky mu podávat.

Mezi spodním a horním hákem jsme pro jednu řadu panelů nechávali mezeru tří řad střešní krytiny. A mezi jednotlivými řadami panelů byly sousední háky umístěny ob dvě řady tašek.

Umístění háků jsme volili tak, aby byl hák vždy skrytý pod panelem a hliníkové profily v budoucnu nepřečnívaly přes panely. Maximální vysunutí hliníkového profilu od krajního háku je 50 cm. Háky jsem do krovu připevňoval a rozmisťoval tak, aby na začátku a na konci řady panelů byly háky umístěné nad sebou. A v té další ploše už jsem to postupně v jednotlivých kontralatích střídal tak, že jeden hák byl nahoře, další kontralati dole a takhle pořád dokola.

Abych nemusel mít u sebe na střeše všechny stroje a nářadí, vyřezal jsem si nejprve drážky ve všech taškách pro jednotlivé háky a potom se teprve pustil do rozmisťování háků. Háky budou vždycky umístěné na kontralati. V případě tohoto domu je na střeše ještě umístěná nadkrokevní izolace, takže bude potřeba používat opravdu dlouhé šrouby. Proto jsem měl k dispozici vrtačku s vrtákem na předvrtání otvoru v lati, abych měl jistotu, že lať nepraskne, a potom rázový utahovák a vruty délky 300 mm, kterými se jednotlivé držáky kotvily do krovu.

Reklama
FVE svépomocí – Střešní háky

Představa vs. realita

Moje představa byla taková, že za první den na střeše budeme mít umístěné všechny háky a namontované hliníkové profily.

Skutečnost je trochu jiná. Jsme rádi, že tam máme háky, vybroušené všechny tašky a poskládanou krytinu zase zpět. Zítra nás tedy čeká rozmisťování profilů a snad také montáž panelů.

Galerie

FVE svépomocí – Střešní hákyFVE svépomocí – Střešní hákyFVE svépomocí – Střešní hákyFVE svépomocí – Střešní háky
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací