FVE svépomocí – Technická místnost

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
3. 8. 2023
0 komentářů
Redakční článek
Je tu další série videí a článků na téma „instalace fotovoltaické elektrárny“. V minulém seriálu jsme se věnovali fotovoltaice na klíč a teď se pustíme do realizace svépomocí. Pokud plánujete instalaci fotovoltaiky a chcete ušetřit za montáž, měli byste náš seriál určitě sledovat. Tak pojďme na to.

Pár vět úvodem

V předchozích 5 epizodách jsme prošli celým procesem realizace fotovoltaické elektrárny, a to nejen tím, co se odehrávalo na střeše nebo v technické místnosti, ale ukázali jsme si také všechny kroky, které předcházely tomu, než nám fotovoltaika dorazila.

No a protože jsme po celou dobu instalace koukali profíkům pod ruce, venku svítí sluníčko a nám se fotovoltaika válí v garáži, nebudeme na nic čekat a jdeme se rovnou pustit do instalace svépomocí.

Abychom předešli některým nechtěným komentářům, musím vám rovnou přiznat, že i přesto, že budeme realizaci provádět svépomocí, tak z druhé strany kamery stojí několik oprávněných a autorizovaných osob k realizaci fotovoltaiky, kteří na mě celou dobu budou dohlížet. No a jak postupně při realizaci zjistíte, nejen, že budou dohlížet, ale budou muset také přiložit ruku k dílu, protože instalaci fotovoltaické elektrárny svépomocí jsem rozhodně nezvládl sám.

První den instalace jsme věnovali technické místnosti a rozmístění jednotlivých komponent na stěnu.

Protože nám překáží zásuvky, které jsou na stěně namontovány, bylo prvním krokem jejich přesunutí na druhou stranu příčky a zaslepení původních otvorů.

FVE svépomocí – Technická místnost

Když byli technici z ENBRY na první návštěvě ve vedlejším domě, byli pochopitelně i tady v technické místnosti, aby zkontrolovali, že se sem všechno vejde. Také vytvořili náčrt, podle kterého my nyní můžeme jednotlivé komponenty na stěnu umístit.

Reklama

Sestavení bateriového úložiště

Jako první krok podle jejich náčrtů sestavíme bateriové úložiště. Celkem máme pět baterií, na kterých je řídící BMS. Ta je zabalena v nejnižší krabici, takže ji snadno najdete. Je třeba ji rozbalit jako první, protože ve spodní části BMS je vyrovnávací podstavec.

Jakmile BMS vyndáme z krabice, stačí odšroubovat boční kryty, všechno je na křížový šroubovák. Ve spodní části BMS jsou další 2 větší šrouby, které vyndáme, a podstavec tím pádem uvolníme. Je důležité, abychom podstavec umístili správně a důkladně ho vyrovnali do vodováhy.

Kromě vyrovnání do vodováhy je samozřejmě důležité, abychom také dodrželi pozice baterií podle vytvořeného náčrtu. Takže jsme i metrem odměňovali pozici spodního podstavce, aby byl opravdu na tom správném místě, protože naplánováno je to tak, že se do technické místnosti komponenty vejdou opravdu jen tak tak.

Jakmile jsme měli podstavec vyrovnaný, šlo to ráz na ráz. Z krabice vyndáme baterii, boční kryty přišroubované nejsou, stačí je pouze tedy dát na stranu. Současně je v krabici kabeláž a úchyty na připevnění baterií ke stěně. Všechno jsme si dávali na jednu hromádku a baterie postupně skládali na sebe. Zadní držák, který slouží k tomu, aby baterie byly připevněné na zdi, jsme dávali pouze na poslední baterii a také na řídící BMS.

FVE svépomocí – Technická místnost

No a protože jsme se snažili dát baterie co nejblíž ke zdi, aby nepřekážely v prostoru technické místnosti, došlo k tomu, že po namontování držáku se nám baterie trošku kývaly. To jsme vyřešili tím, že jsme mezi držák a úchyt, který je v zadní části baterií, dali samolepicí filc podobný tomu, který se montuje třeba na židle nebo obecně na nábytek. Tím jsme zajistili, že ty baterie jsou opravdu stabilní.

Jednotlivé baterie se na stranách mezi sebou spojují šroubem a horní, poslední baterie je zase spojená BMS.

Když máme takto bateriové úložiště vystavěné, první krok, který jsme provedli pro jeho propojování, bylo propojování zemnících vodičů, jež jsou součástí balení. Teprve potom jsme se pustili do napájecích vodičů a komunikačních kabelů. Všechny mají koncovky a není tedy možné toto zapojení splést. Vždycky je to samec na samici.

Jeden napájecí a jeden komunikační kabel jsou delší než ostatní vodiče . Slouží pro spojení posledního bateriového modulu a vrchní řídící BMS.

Na levé straně BMS je kryt, pod kterým jsou čtyři porty. Do portu s označením CAN vložíme datový kabel, který je součástí balení a který bude propojením mezi BMS a střídačem fotovoltaiky.

Potom bude potřeba ještě udělat propojení BMS a spodní baterie napájecím vodičem, ale to je krok, který už necháme na elektrikáři.

Reklama
FVE svépomocí – Technická místnost

Střídač

Tím jsme měli bateriové úložiště sestavené a dalším prvkem na řadě byl střídač.

Kromě střídače je v balení také držák a další komponenty jako wi-fi modul, měřící cívky a tak podobně.

Změřili jsme si velikost střídače a nasadili na něj držák. Protože držák není přesně uprostřed střídače, ale je vyosený, je důležité opravdu si důkladně změřit pozici, kde chcete mít střídač umístěný. A než začnete vrtat otvory do stěny, raději vše dvakrát zkontrolujte.

Laserem jsme si na stěnu vyznačili hranu držáku střídače, který jsme potom ke stěně přiložili a překreslil si otvory pro jednotlivé šrouby.

Do sádrokartonové příčky jsme vyvrtali čtyři otvory pro molly kotvy neboli molly hmoždinky, chcete-li. Tyhle kotvy se používají do sádrokartonu Rigibs Habito v případě, že potřebujete kotvit těžší břemena. Na jedné molly kotvě je totiž sádrokarton schopen unést až 155 kg. Záleží ale samozřejmě i na celkové únosnosti stěny a dalších parametrech.

K hmoždinkám potřebujete speciální kleště, které jsme měli zakoupené už před mnoha lety, a to z etapy, kdy jsme dělali sádrokartonový podhled.

Když byl držák na stěně, zavěsili jsme na něj střídač. Nebylo to tedy úplně jednoduché, protože střídač je poměrně těžký, ale nakonec se to podařilo. A tím pádem nám z těch hlavních komponent už zbýval pouze rozvaděč.

Reklama
FVE svépomocí – Technická místnost

Rozvaděč

Rozvaděč je u téhle fotovoltaiky jiný než v předchozí instalaci. A to proto, že tady, po změření prostoru technické místnosti, bylo potřeba, aby rozvaděč nebyl tak vysoký, ale zase klidně mohl být umístěný více do šířky. Tak proto jsou všechny komponenty připravené v jiné krabici. Rozvaděč se totiž vždycky připravuje každé instalaci na míru.

Z rozvaděče stačilo sundat vrchní kryt, přiložit ho na stěnu, vyrovnat do vodováhy a počítat s tím, že pod ním budeme potřebovat zachovat ještě prostor pro kabeláž, a pak už jenom vyvrtat otvory. I přesto, že je do sádrokartonu Rigips Habito možné kotvit předměty přímo, stačí použít vrut do dřeva, já všude nejraději používám hmoždinky Fischer DUOPOWER, protože ty prostě drží nejlíp a za mě jsou úplně boží.

Po přišroubování rozvaděče jsme na něj nasadili čelní krycí desku, aby se nám nikde neválela a nepoškodila. Pak už stačilo jenom připravit kabelové cesty.

Příprava kabelových cest

Veškerá kabeláž bude připravená v plastových lištách o rozměru 100×60 mm. Lišty zkracujeme úhlovou bruskou a při jejich měření a usazování není potřeba provádět žádné speciální spoje. Všechno skládáme pouze natupo, protože plánujeme využívat originální koncovky, ať už jsou to rohové spoje nebo T spoje, díky kterým pak celá ta instalace vypadá velmi profesionálně.

Pod rozvaděčem jsme do lišty vyřízli otvor v její horní části, ale naopak pod střídačem, ze kterého budeme napojovat další kabeláž do této lišty, jsme vyřízli otvory ve spodní části lišty. Toto napojení kabelů z lišty do střídače potom vypadá daleko lépe.

FVE svépomocí – Technická místnost

Závěrem

Vše, co jsem dnes montoval, zvládne každý sám. A protože se jedná pouze o montážní činnost, není k tomu třeba žádné speciální oprávnění.

První den realizace fotovoltaiky máme za sebou. Strávili jsme ho technické místnosti. Příště už se budeme věnovat přípravě střechy, kde bude potřeba umístit háky pro hliníkové profily.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací