Osazení garážových vrat

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Garážová vrata
4. 2. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Od minule už máme vylité podlahy v domě i v garáži, a tak si můžeme od profíků nechat namontovat garážová vrata.

Zaměření garážových vrat

Prvním krokem realizace garážových vrat bylo zaměření stavebního otvoru. To jsme objednali v době, kdy na stavbě probíhalo dokončování omítek. Přesto, že jsme neměli hotové podlahy, byly již v garáži usazeny dvoje vstupní dveře, od kterých bylo možné výšku budoucí podlahy snadno odměřit.

„Zaměření garážových vrat může probíhat v rámci hrubé stavby, kdy máme vyznačený váhorys a víme, kde bude čistá podlaha. To stačí. Samozřejmě je důležité si říct nějaké detaily, jako je snižování stropů kvůli nadpraží, kam se musí vejít kolejnice, a případně zateplení ostění.“

Objednávka garážových vrat

Garážová vrata si majitelé objednali společně s okny a vstupními dveřmi ve firmě Vekra. Díky tomu mohli snadno sjednotit vzhled všech otvorových výplní a vše řešili na jednom místě a s jedním dodavatelem.

Reklama
Osazení garážových vrat

Objednávku vrat jsme prováděli přibližně s dvouměsíčním předstihem. Standardní doba dodání je 6 týdnů.

Vrata jsme objednali včetně montáže, abychom získali záruku 5 let, místo standardních 2 let.

„Od chvíle, kdy montážníci přijedou na stavbu, která je řádně připravená, zvládnou vrata namontovat do 2 hodin. Při objednání vrat je dobré si je objednat i s montáží, kdy dostanete na celá vrata včetně té montáže 60 měsíců záruku. Ta navíc není podmíněná servisními prohlídkami. Co se týká přípravy na stavbě, je ideální, když je garáž hotová načisto, aby se v ní už zbytečně neprášilo a prach se nedostal do kolejnice a dalších prvků.“
Reklama

Přibližně týden před montáží garážových vrat jsme se vrhli na malování stěn. To jsme v garáži prováděli ručně válečkem. I přesto, že se jednalo jen o garáž, byla to větší dřina než vymalovat celý dům s pomocí stříkacího zařízení Airless.

Osazení garážových vrat

Realizace

V domluvený den realizace ráno dorazili na stavbu dva pracovníci firmy Vekra. Přivezli kompletní sestavu garážových vrat a hned se vrhli na jejich montáž.

Jeden z techniků začal sestavovat tyč s torzními pružinami. Druhý se vrhnul na svislé vodicí kolejnice.

Na kolejnice se nejprve nasadí gumové těsnění a následně se odměří a pomocí vodováhy vyznačí jejich umístění.

Kolejnice se nejprve připevní jen na dvou místech, aby bylo možné provést jejich urovnání. Když je vše správně usazeno, připevní montážníci svislé vodicí kolejnice ve všech připravených otvorech.

Na takto uchycené svislé kolejnice se následně osadí kolejnice vodorovné. Spoj se zajistí dodanými šrouby.

Reklama
Osazení garážových vrat

Na konce vodorovných kolejnic nasadíme středový C-profil a dotáhneme šrouby. Připravenou tyč s torzními pružinami umístili montážníci do držáků, které jsou součástí vodorovných kolejnic. A vodorovné kolejnice pomocí vrutů a hmoždinek připevnili do překladu nad vjezdem do garáže. Na jeden konec vodorovné kolejnice se následně připraví držáky, kterými budou kolejnice uchyceny do stropu.

A může se provést kontrolní měření úhlopříček. Po vyrovnání konstrukce se vyznačí místa pro hmoždinky a držák se přišroubuje do stropu. Abychom měli jistotu, znovu provedeme měření úhlopříček. A poté zkontrolujeme také rovinnost pomocí dlouhé vodováhy. Je-li vše v pořádku, můžeme připevnit ke stropu druhou vodorovnou kolejnici a následně na obě kolejnice přidat další držáky, kterými jsou kolejnice uchyceny do stropu.

Na střed otvoru garážových vrat si do překladu vyznačíme místa otvorů pro připevnění držáků tyče s torzními pružinami.

Nakonec si připravíme vodicí lanka a můžeme se vrhnout na jednotlivé sekce garážových vrat.

Osazení garážových vrat

Jednotlivé sekce garážových vrat

Na spodní sekci s gumovým těsněním přišroubujeme držáky pro kolečka a háky na uchycení vodicího lanka. Současně si nachystáme panty na spojení s další sekcí.

U spodní sekce se před vložením vymezovacích koleček provede namazání osy. U ostatních sekcí se již kolečka nemažou. Takto připravená spodní sekce se vloží do svislých kolejnic. Na držáky v horní části sekce se našroubují další vymezovací kolečka.

Po nasazení vodicích lan provedeme kontrolu rovinnosti. A můžeme pokračovat v umístění dalších sekcí.

Torzní pružiny je potřeba předepnout na přesný počet otáček. Konkrétní počet je individuální pro každá garážová vrata. Na kolik otáček mají být předepnuty vaše pružiny, se dozvíte ze štítku na vratech.

Posledními kroky jsou připevnění vodicího profilu s motorem ke stropu a následné propojení s vraty. Nakonec zbývá nastavit dorazy, naprogramovat ovladače a vyzkoušet funkčnost celého systému.

Osazení garážových vrat

Motory vrat mají integrovanou detekci překážek. To znamená, že pokud na nějakou překážku narazí, motor se ihned zastaví a vrata vyjedou zpět nahoru.

A je hotovo

Vrata jsou úspěšně namontovaná a my se tak můžeme pustit do realizace technologií, které budou umístěny uvnitř v garáži, kde bude také samostatná technická místnost.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama