Lití podlahy Anhylevel

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
28. 12. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Minule jsme se věnovali instalaci teplovodního podlahového vytápění. Dnes nás čeká další krok – vylití podlahy anhydritovým litým potěrem Anhylevel.

S kým a s čím budeme pracovat

K vylití podlah v domě můžeme použít různé materiály. Majitelé si vybrali anhydritový litý potěr s označením Anhylevel. Rozhodli se tak pro jeho zvýšenou tepelnou vodivost, vyšší pevnost a taky proto, že je možné ho použít do všech prostor.

V kalkulátoru na stránce podlaha.cz jsme zadali plochu místností a plánovanou výšku lité podlahy. Tím jsme získali orientační cenu a odeslali poptávku.

Jakmile jsme měli dokončenou pokládku podlahového polystyrenu a stanovený termín lití podlahy, dorazili pracovníci realizační firmy LP-IN, která je certifikovaná v programu Cemex Experts provést zaměření podlah.

Lití podlahy Anhylevel

Kontrolní zaměření si můžete domluvit také ještě před pokládkou polystyrenu. Díky kontrolnímu měření tak například zjistíte, že v některých místnostech bude potřeba položit polystyren o 1-2 cm nižší, než bylo původně v plánu. A to proto, že jinak by již nevycházela minimální tloušťka lité podlahy.

Reklama
„Minimální tloušťka lití u anhydrit potěrů je 3,5 cm, pokud se jedná o standardní anhydritový potěr. Máme-li podlahové topení, bereme tuto minimální tloušťku jako tloušťku nad úrovní trubky, takže 3,5 cm nad trubkou. V dnešní době už anhydrity prošly vývojem a máme modifikované anhydritové potěry, které nám dokážou tuto tloušťku snížit až na 2 cm nad trubku. Pokud tedy použijeme trubku, která má 10 mm, máme celkovou tloušťku podlahy pouze 3 cm.“

V plánovaný den lití podlahy dorazili pracovníci realizační firmy přibližně hodinu před příjezdem prvního mixu. Jedna část pracovníků připravovala čerpadlo s hadicemi a druhá část týmu se věnovala dilatacím.

„Vždy je nutné provést dilatační spáry, resp. oddělení jednotlivých místností. Nejčastější chybou je, že se udělá podlaha v kuse bez dilatace. Je třeba si uvědomit zásadní věc. Desky v každé místnosti mají váhu kolem 3-4 tun a mezi místnostmi jsou spojené tenkým krčkem, který má šířku cca 80 cm a tloušťku cca 5 cm. A při pohybu stavby, který nastává v průběhu fungování, tento tenký krček nemá šanci podlahy udržet. V průběhu času tak vždy dojde k prasklině. To je jeden z důvodů, proč dělat tuto dilatační spáru. Druhým důvodem je akustika. Objektem se nejčastěji šíří kročejový hluk, ať už z chůze, hudby, práce, hovoru atd. Tento hluk se šíří podlahou ve formě vibrací. Dilatace tak slouží jako zábrana šíření tohoto hluku. Obecně se jedná o obvodovou dilataci místnosti a ta by měla probíhat po celém obvodu. I v rámci toho dveřního otvoru.“
Reklama
Lití podlahy Anhylevel

Kromě dilatací byla ještě před litím na podlahu položena výztužná tkanina. Ta se umisťuje vždy diagonálně k vnějším rohům místnosti.

V 2. NP budou finální podlahovou krytinu tvořit vinylové dílce položené plovoucím způsobem.

Abychom zajistili stejnou výšku vinylové podlahy s dlažbou v koupelně, máme nyní v koupelnách připravenou skladbu podlah přibližně o 1,5 cm nižší.

Pár minut po dokončení všech příprav dorazil na stavbu první domíchávač s anhydritem. Ale ještě, než se začalo s litím na podlahu, byla provedena zkouška rozlitím.

Během dopravy anhydritu na stavbu obvykle dochází k zahuštění vlivem postupné nasákavosti písku. Profesionálové provádí zkoušku rozlivu proto, aby před litím ověřili, kolik vody je možné do směsi doplnit, abychom dosáhli optimální zpracovatelnosti, kvality povrchu a pevnosti podlahy. Po kontrole a odsouhlasení konzistence anhydritové směsi již v lití podlah nic nebránilo.

Lití podlahy Anhylevel
Reklama

Lití podlah

Jeden pracovník provádí samotné lití a pomocí dálkového ovladače má možnost ovládat čerpadlo. Druhý pracovník neustále kontroluje výšku lité směsi. Třetí pracovník pomáhá s přesunem hadice vedoucí od čerpadla.

Když je místnost vylitá do požadované výšky, přichází na řadu urovnání směsi a její odvzdušnění pomocí natřásací latě. Tímto postupem docílíme dokonalé rovinnosti povrchu.

Podlahy jsou pochozí zhruba po 48 hodinách. Po 7 dnech je můžeme zatěžovat lehkou stavební prací a po cca 4-5 týdnech můžeme podlahy přebrousit.

Protože jsme prováděli lití podlahy v podzimním období, nemuseli jsme mít obavu z přímého slunečního záření a tudíž jsme se netrápili otázkou, zda okna zakrývat, či nikoli.

„Častá otázka – zakrývat, nebo nezakývat? Obecné doporučení je zakrývat vždy. Dneska jsme měli zataženo, takže sluníčko nesvítí, výhledově má být zataženo pořád, takže jsme nezakrývali. Ale na jaře nebo v létě vždy zakrývat. Podlahové topení nám vytopí podlahu na nějakých 30 °C. Pokud nám tam ale bude svítit sluníčko, může podlaha dosáhnout klidně i 65 °C. To už jsou velké tepelné šoky a riziko prasklin je obrovské. Takže zakrývat, stačí čirou fólií. Důležité je, aby folie vytvořila difúzně rozptýlené světlo, tzn. aby světlo nešlo přímo do podlahy, ale pěkně se rozptýlilo.“
Lití podlahy Anhylevel

Lití podlahy včetně přípravných prací bylo hotové během dopoledne. My jsme si tak mohli dopřát minimálně dvoudenní odpočinek.

Tři dny po vylití jsme z podlah odstranili vrchní film, který lze snadno strhnout smetákem.

Broušení anhydritu jsme naplánovali těsně před lepením dlaždic. To v našem případě znamenalo pět měsíců po vylití. V této době jsme již měli za sebou také nátopové zkoušky podlahového vytápění.

Příště se podíváme na materiál a postup lití, který jsme použili v garáži a zahradním domku.

Galerie

Lití podlahy AnhylevelLití podlahy AnhylevelLití podlahy AnhylevelLití podlahy Anhylevel
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama