Náš projekt domu - pokračování

Autor: Anet Poláková (10 příspěvků)
25. 8. 2022
0 komentářů
Náš projekt domu - pokračování
Příspěvek stavebníka

Jak jsme psali v minulém článku, dospěli jsme do bodu, kdy jsme mohli začít hledat projektanta a ukázat mu naší prvotní představu:

Náš projekt domu - pokračování

1. Fáze - Hledání projektanta

Bohužel jsme neměli žádného známého a k naší smůle, projektant našich kamarádů neměl volnou kapacitu, takže jsme přesunuli hledání na web.

Kromě klasického vyhledávání přes Google a recenze doporučujeme použít různé poptávací weby, kde můžete zadat co hledáte, např. https://www.poptavej.cz/

Vzhledem k naší finanční situaci jsme původně hledali projektanta za co nejmenší cenu. Zprvu se nám ozvali, pro nás vtipné, nabídky, kde např. čerstvě vystudovaný “projektant” chtěl 200 000 Kč za projekt včetně vyřízení stavebního povolení. Jiné nabídky byli i kolem 250 000 Kč.

Nakonec jsme si plácli s jedním projektantem který si za svou práci účtoval cca 50 tisíc.

ZPĚTNÝ POHLED

Kdybychom měli možnost se vrátit v čase a udělat něco jinak, tak rada pro ty z vás, co teprve budete hledat. Nejdřív si orientačně zjistěte, kolik stojí člověk, který vám vyřídí stavební povolení (pokud to nechcete dělat sami, nebo nevíte jak na to), kolik stojí stavební dozor, kterého jako svépomocník musíte mít. Určitě zkusit projektantům, co se vám ozvali, poslat váš první návrh půdorysu, jestli vám řeknou něco ve smyslu: návrh super, doporučím vám ještě doladit pár věcí, jelikož je nutné to a to, nebo jestli vám napíše stylem: takto mi to stačí a já vám to udělám.

My jsme totiž sice měli projektanta za cca 50 tisíc, ale později nám řekl, že vyřizuje stavebního povolení pouze ve svém kraji, stavební dozor nedělá.

Reklama

2 Fáze - Předání zadání projektantovi

Projektantovi jsme poslali náš půdorys, regulativy obce a další potřebné údaje. Potom jsme se s ním telefonicky spojili (jelikož byl od nás cca 3 hod autem, byl to jediný možný způsob.) Asi díky tomu, že jsme s manželem byli dopředu sjednocený, tak jsme mu víceméně řekli jasnou vizi, ale jako amatéři jsme chtěli od něho i rady, zda něco dává nebo nedává smysl apodobně.

Projektantovi to prý stačilo a čekali jsme na první návrh…

3 Fáze - Prvotní nákresy projektanta

Nakreslil víceméně totéž co my, jenže orientace štítů byla obráceně než má být dle regulativ obce.

Náš projekt domu - pokračování
Reklama

4 Fáze - Připomínky a úpravy

Finální půdorys pro projektovou dokumentaci není rozhodně běh na krátkou dobu. Proto je dobré projít jednotlivé místnosti a s projektantem si říct, co ano/ne a co případně změnit. Projektant by vám měl pomáhat i ze zkušenosti, co třeba s pohledu statiky je možné a co ne, ale je hlavně na vás to celé koordinovat.

Rada od nás pro vás

Donuťte projektanta zvlášť v dnešní době zapojit i finanční pohled na celkový dům. Projektant ten barák nebude financovat, jemu je jedno, že nakreslí barák za desítky milionů.

My jsme třeba chtěli mít v rámci střechy zastřešený vchodový přístřešek. Projektant nám tam dal dlouhé dřevěné krovy, že bychom to museli dělat na zakázku, dovést bůhví odkud a cena by byla šílená. Šlo to třeba, ale rovnou udělat tak, že se udělá kovová konstrukce, kde není potřeba delší krov a výsledek by byl stejný a za méně peněz.

Další věc. Projektant nám do projektové dokumentace napsal, že za dešťovou nádrží máme mít přepad na vsakovací podzemní plastové boxy, objem cca 9,3 m3.

Najdete si na internetu, kolik takové vsakovací boxy stojí, dneska za objem 9,3 m3 bychom si klidně připlatili kolem 80 tisíc.

Rada: Vykašlete se na vsakovací boxy, udělejte bagrem díru, obalte hydrotextilií a nasypejte tam velký štěrk, zahrabejte a máte vsakovací část hotovou za pár tisíc.

5 Fáze - Předání hotové projektové dokumentace

Hotové půdorysy a hurá na stavební řízení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Anet Poláková (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací