Věnce a stropy

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
2. 3. 2022
0 komentářů
Věnce a stropy
Příspěvek stavebníka

Věnec

Tak po delší pauze zase něco přidám. Dříve jsem se k tomu nedostal z důvodu velké vytíženosti.

Po dokončení práce na "šalovacích" kostkách jsem s pomocí táty natahal, položil a svázal roxory do prostoru věnce. Jedná se pouze o nízký věnec na kterém budou ležet betonové "spirol" panely. Následně jsme v míchačce připravili beton a postupně po kolečku jsme jej dávali do věnce - Ještěrka sloužila jako výborné mobilní lešení :-D.

Následně se nechal beton vyzrát s občasným zakropením.

Strop z panelů

Strop jsem původně plánoval skládaný z kostek, nakonec jsem si nechal poradit a použiji na strop předepnuté spirol panely. Po delší době vyjednávání a domlouvání jsem měl podklady hotové a potvrzené, samozřejmě jsem musel včas zaplatit panely, dopravu i půjčení "kleští". Další problém byl jeřáb. Kde sehnat jeřáb, který bude schopný zvednout panely a usadit mi je na barák, navíc aby jsem za jeřáb nezaplatil víc než za panely.

Jak už bývá u mě zvykem, zastavil se u nás můj bratr a koukal na stavbu, tak jsem mu řekl že panely budou, ale jeřáb se mi nedaří sehnat, v tu chvíli vzal do ruky telefon, chvíli něco hledal a pak telefonoval -> "Ahoj Karle, máš teď chvíli čas, ....., no to by bylo super, ... mohl by jsi tedy zajet během půl hodiny do Zvánovic? .... No potřebuji tady jeřáb na panely, .... NE teď tu panely nemám, .... jo aby jsi se podíval a řekl jak to půjde, ... Super, tak dej vědět až se přiblížíš." Brácha se na mě podíval a řekl " za půl hodiny tady bude jeřábník s ním se domluvíš". No vážně za půl hodiny (+- pár minut) dorazil "Karel" a tak jsem s ním domluvil kdy budou panely (čas že zatím nevím přesně, ale že to bude na konci června).

Když se přiblížil konec měsíce dostal jsem informaci kdy panely budou a kdy je budou zavážet, na mě bylo určit čas příjezdu aut (za prostoje aut se platí). První auto mělo přijet 30.6. v 9:00. Takto jsem to řekl i jeřábníkovi.

30.6. v 8:00 byl u vrat jeřáb Liebherr, zajel ke stavbě, postavil se na místo a čekali jsme na první auto s panely. To přijelo chvíli po 9h, a druhé auto cca 30 minut po něm (mělo to být hodinu, ale to mi ani moc nevadilo). Panely jsme za pomocí bratra a táty usazoval na barák a šlo to docela dobře, jen první dva panely jsme se s tím trochu prali, než jsme se naučili ovládat "kleště". Jeřábník byl super, dokázal nám panely usadit velice přesně. První dvě auta jsme složili docela rychle, ale třetí, poslední auto, mělo dorazit v 11h ale v 11:30 volal řidič že ho trochu přeložili a že musí jet pomalu, tak že se omlouvá ale dřív jak ve 12:15 se ke mně nedostane. No nedá se nic dělat, alespoň, že jeřábník nemá naléhavou práci a může u mě být až do 13, sice mě to bude stát více, ale nemusím na rychlo shánět jiný jeřáb.

Auto dorazilo ve 12:30 a to že je trochu přeložený, bylo hodně mimo, auto bylo fest přeložený, ale já nejsem dopravce a nemohu hodnotit. Tak jako tak jsme panely uložili na barák a v 13:15 odjelo auto i jeřáb.

Věnec 1NP

Další práce se kvůli počasí začala dělat až 3.7. kdy bylo zase počasí trochu lepší. Začal jsem zdít kolem panelů kostky které budou sloužit jako šalování, použil jsem "prokladové" kostky na které jsem z vnitřní strany opět nalepil polystyren. když byli kostky nalepeny podél celého domu, začal jsem ukládat roxory. Panely nezakryli celou plochu a tak ve třech místech bylo nutné udělat šalování odspodu. Ve dvou případech pomocí fošen a v jednom pomocí staré desky z lešení.

Vše připraveno a 10.7. mi přijel mix s pumpou. Vše šlo dobře až k poslednímu místu, kde jsem asi použil špatnou konzistenci lepidla a kostky které jsem měl jako šalování se mi začali vyvalovat, naštěstí si toho někdo všiml a tak jsem rychle použili latě na podepření, byla to taková hrr akce, ale podařilo se zastavit vyvalování kostek. Po vytvrdnutí betonu se odstranily podpěry a opravily se poškozené kostky, ty které nešli zpět přilepit (3 kostky) kvůli tomu že se tam již "nevešli" tak byli nahrazeny polystyrenem.

Opět jsem beton nějakou dobu kropil.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací