Ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování...

Autor: Luban a Lůca (2 příspěvky)
Kategorie: Základy a deska
20. 1. 2022
0 komentářů
Ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování...
Příspěvek stavebníka

Ahoj stavebníci,

v prvním příspěvku jsem se zaměřil na moje chyby, přešlapy nebo rozhodnutí, které bych dělal jinak. Dnes to bude ve stejném duchu.

Tentokrát se ale zaměřím na ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování.

Zakládání ztraceného bednění, podkladní beton

Pokud budete mít rovné pasy, tak míchání podkladového betonu zvládnete i v kolečkách motykou nebo hráběmi. Pokud musíte podhazovat více, určitě doporučuju míchačku. Beton jsem míchal z jemnějšího písku, aby tam nebyly kameny, přes které by pak nešlo bednění poklepáním vyrovnat. Poměr cementu a písku byl 2:1 (písek : cement), i když sem na netu našel poměr 3:1, tak sem to raději udělal poctivěji. Až později sem se dověděl, že to bylo úplně jedno. Pokud se nepoužije kvalitnější cement, tak se tvrdost nezmění přidáním více cementu. A ještě později sem zjistil, že každej cement to má jinak. Stačí se podívat na zadní stranu pytle cementu, kde jsou poměry pro různé použití napsané 😊. Do míchačky se mi osvědčilo dát první vodu a písek, pak cement a nakonec doladit vodou. Beton by měl být sušší, aby v něm bednění neklesalo vlastní vahou. Když se mi nepovedlo trefit ideální konzistenci, tak jsem si beton připravil do potřebné výšky a nechal zatuhnout. Mezi tím jsem buď umíchal další nebo dělal dořezy.

Určitě si s první řadou budete hrát a budete ji dávat do vodováhy na milimetry přesně. Stejně jako já. Jenže pak se při položení druhé řady nebo případně dalších řad rovinnost úplně vytratí. Nejsou to přesně broušené cihly. Při pokládání 3tí řady jsou přechody mezi bedněním i 5mm. Sem tam otřep a křivost udělají své.. Při plnění bednění se nám jedna dořezávaná ztracenka vylomila. Rychle jsme z vnější strany opřeli novou celou ztracenku a zatížili ještě jednou a bohatě to stačilo, aby beton nevytekl.

Ponaučení – první řada nemusí být založená přesně jako podklad pro broušené zdivo. Stačí kontrolovat rovinnost provázkem a malou váhou držet cca rovinu. Pak to 2m váhou překontrolovat a doklepat. Při řezaní, kde zmizí v podstatě jen čelo bednění, použijte raději tu dvojitou těžkou ztracenku, aby nedošlo k jejímu vylomení. Mějte připravené čerpadlo, kdy bylo období dešťů..

Reklama

Kanalizace a odpady

Pokládka kanalizace je suprově popsaná na místních stránkách a videích, ale chyběla mi informace (musím se přiznat, že mi to spíš jen nedošlo), že z desky by mělo trčet KG hrdlo. Nejen uříznutá trubka. Není to žádná hrozná chyba. Prodávají se různá nástrčná nebo nalepovací hrdla, tak pohoda, ale ušetří vám to určitý čas a peníze. Kvůli hydroizolaci nechte hrdlo trčet cca 5cm nad desku, aby jste kolem mohli udělat izolační kalhotky / sluníčko / sukýnku .. Každý tomu říká jinak.

Nastíním teď dva způsoby, jak pokládat ležatou kanalizaci. Buď před zasypáním prostoru desky nebo po zasypání. Já zvolil možnost až po zasypání. Nevýhodou je, že budete muset zpětně vykopat drážky pro položení trubek. Při spojování trubek nemáte kolem dost místa a kolikrát se vám hrdla zašpiní od písku a ten se dostane i do vnitra trubek. Výhodou je, že si už při rytí uděláte sklon. Podsypete pískem a do něj v klidu položíte trubku. Pak jen zasypete, po bocích udusáte. Následuje poslední zásyp a dusání z vrchu. Rovněž si pak při dusání prostoru desky nemusíte dávat prostor, abyste si žabou neprovalili trubku.

Dost mě zmátl sklon potrubí 3%. Ony jsou to procenta a né stupně. Mrknul sem se na to, když sem si kontroloval výšky prostupů mezi deskou a hned mě bral infarkt, jak blbě sem to udělal. Opravdu jsou to 3 cm na metr. Pokud by to byly stupně, tak by to byl sklon 5,2cm na metr. Abych pořád nemusel měřit metrem 6cm nebo 3cm, přidělal sem si na váhy kousíčky dřeva a měl tak sklon zajištěn bez měření.

Ponaučení – trubky delší než 2m rozhodně spojujte s někým. Stačí kousek vychýlení z osy a už to nejde nasadit. Když na to budete sami, akorát se budete trápit. Respektive sem nepřišel na ten fígl, jak to spojit sám. No a nezapomenout na to hrdlo nad deskou

Ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování...Ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování...Ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování...

Kari sítě / šalování ztraceným bedněním

Místo šalování prkny jsme zvolili šalování pomocí ztraceného bednění. Osobně bych tento způsob znovu nezvolil. Šalovací prkna nejsou žádná cenová raketa a uděláte si to fakt přesně. Prkna později stejně tak či onak použijete (při šalování věnce sem si to potvrdil. Mně osobně šalování z prken vyhovovalo více). Zpět k šalování ze ztracenek. Můžete na všechny řady použít stejnou velikost a u poslední řady diamantem vyřežete vnitřní stěny. Netrvá to tak dlouho, ale doporučuji špunty do uší nebo sluchátka, jako měl Otík ve Vesničko má středisková. Vyřežte to fakt pořádně nebo se vám o to opřou kari sítě a budou trčet nad úroveň desky. U stěn mezi kostkami ztraceného bednění, jsem musel vyřezávat oka v kari sítích. Takže se práce docela nakupila. Druhá verze je ta, že na poslední řadu použijete menší rozměr ztracenek. Předposlední řada se otočí, aby byla rovná plocha bednění směrem nahoru a na tuto rovnou plochu pak můžete položit tu menší řadu.  Já do poslední chvíle nevěděl, jestli dám 3 nebo 4 řady a jelikož si v roce 2021 nikdo nemohl vyskakovat se závozem materiálu, zvolil jsem první možnost a byl sem rád, že sem sehnal stavebniny, které mi dodali na poslední chvíli bednění pro poslední 4 řadu. Kari sítí si raději objednejte více než méně. Ono se to pak nikdy neztratí 😊

Reklama

Lití desky / Vibrační deska

Před litím desky jsem si okraje prošel šlauchovnicí, abych věděl, kolik mám finální rozdíl výšek. Rozdíl byl cca 2cm (svádím to pak na nepřesnosti ztraceného bednění, různé otřepy, atd – na 4 řadách to fakt naskáče. No a nebo sem to prostě jen udělal blbě 😊). Jelikož jsem standartně nestíhal, tak sem si nemohl vyznačit nějaké výšky v prostoru desky. Takže sem se během lití držel právě jen těch okrajů. Chtěl jsem použít vibrační desku, ale nikde sem nenašel nějakej návod. Jen videa, jak to borci umí., což mi fakt hodně pomohlo.. Zde je pár mých poznatků a snad i minirad, co by mohli pomoci ostatním:

  • Vyrovnaní do roviny je lepší jen hráběmi. V místě, kde jsme beton uhladili skoro do finální podoby latí, se nám vibrační deska bořila (nebylo to boření jako do bažiny, ale klesla aspoň o 1cm. Nechápu proč, ale tak tomu prostě bylo). Kde byl beton urovnán jen hráběmi, tak deska držela výšku v pohodě

  • Postupujte jen v přímočarém směru a nedělejte oblouky. Rozhodně netočte deskou u kraje jako byste zametali tenisovej nebo volejbalovej kurt. Udělají se vám tam krásné rýhy a nálitky betonku. Vždy dojeďte k místu, kde už není možné pokračovat. Desku za držák zvednete a otočíte pro cestu zpět. Nebo si jí přenesete na druhou stranu, to už je na vás. To samé platí, pokud narazíte na ústí kanalizace. Dojeďte co nejblíže, desku pak přeneste přes trubku a začněte co nejblíže trubky ve směru jízdy.

  • Pokud po vás zůstala někde prohlubeň nebo tak něco, neopravujte tato místa opět vibrační latí. Lať se vám (stejně jako je zmiňované v prvním bodě) trošku zanoří a už tam máte schodky a nálitky. Raději ať jde někdo vedle vás a tyto detaily opraví zednickou lžící na tyčce nebo něčím podobným. Stejně srovnejte nevyžehlená místa v místě přenášení přes hrdla kanalizací.

  • Mějte v záloze nějaké hladítko, kdyby vám vibrační lať přestala fungovat 😊

Osobně bych opět vibrační desku použil. Ten povrch je krásnej a hladkej. Stropy jsem zahlazoval latí a nedá se to časově, kvalitativně ani fyzicky srovnávat. Za těch pár stovek z půjčovny to určitě stojí. (na strop sem ji nepoužil a to jenom protože ji nikde v okolí neměli k zapůjčení pro termín, co sem potřeboval)

Ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování...Ztracené bednění, beton, kanalizace, odpady, kari sítě, vibrační desku, šalování...

Další nápady, tipy, přešlapy atd. budeme postupně přidávat. Určitě jich ještě několik bude a snad někomu pomůžou.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luban a Lůca (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací